Een aantal dagdelen Nederlandse les verzorgd door Curio

Curio voor nieuwe Nederlanders

ISK biedt onderwijs aan nieuwkomers tussen de twaalf en achttien jaar. In 2022 was de instroom van jongeren voor de Internationale Schakelklas (ISK) zo groot, dat Curio moest werken met een wachtlijst. Voor ISK in Breda stonden er op een gegeven moment 65 jongeren op. Curio heeft hierop snel ingespeeld: na de herfstvakantie zijn er nieuwe groepen gestart om de druk op de wachtlijst terug te dringen.

Hoe mooi zou het zijn als je kunt doen wat je leuk vindt?

Our Workflow gaat van start

Kwetsbare nieuwkomers op een passende manier naar een plek op de arbeidsmarkt begeleiden. Dat is het doel van Our Workflow. Met dit project werken gemeenten, Curio en maatschappelijk betrokken ondernemers in West-Brabant samen met de nieuwkomers aan hun weg naar een zelfstandig leven. Tweede Kamerlid René Peters, onderwijsmanager Rogier Raeijmaekers, wethouder Petra Koenders van de gemeente Bergen op Zoom en Rob Neutelings gaven met het verbinden van linten het startschot voor dit samenwerkingsproject. Het project duurt zo’n anderhalf jaar.

Trots op alle leerlingen en medewerkers die luid en duidelijk hebben laten weten dat de scholierenbuslijnen moeten blijven

Een lesje democratie

De docenten en leerlingen van Curio prinsentuin Andel hebben ervaren dat de democratie werkt.  Na de zomer bleek dat de provincie Noord-Brabant vanaf 1 juli 2025 een groot deel van de zeven scholierenlijnen naar Curio prinsentuin Andel wilde schrappen. Omdat 450 van de 623 leerlingen met de bus naar school komen, stond hiermee het voortbestaan van de school op het spel. We hebben een intensieve campagne gevoerd waarbij leerlingen van de school een prominente rol speelden. En met succes. Eind januari 2023 besloten de Gedeputeerde Staten dat de scholierenlijnen blijven rijden.

Leerlingen, studenten en docenten willen allemaal een steentje bijdragen

Curio voor Oekraïne

Onze scholen komen in actie voor Oekraïne. Van lege flessen inzamelen tot pannenkoeken verkopen. En van vrijwillige bijdragen vragen voor kappersbehandelingen tot sport- en spelactiviteiten bij een asielzoekerscentrum. Leerlingen, studenten en docenten willen allemaal een steentje bijdragen. Ook helpen onze studenten mee bij grote projecten zoals de inzamelingsactie van Breda Maakt Mij Blij.

Gewoon onder schooltijd aan de gang gaan met het zoeken naar echte oplossingen

Pilot Curio challenges groot succes

Om kennis te maken met mbo-opleidingen en beroepen werken we met de Curio challenges. Dit is een succesformule waaraan in het eerste pilotjaar 2022 700 leerlingen van 8 Curio-scholen en 10 andere West-Brabantse vo-scholen hebben meegedaan.

Van goed idee naar duurzame vernieuwing

13 pioniers aan de slag met hun vernieuwend onderwijsidee

Pioniers bij Curio is een eenjarig traject waarbij docenten en medewerkers hun eigen onderwijsidee uitwerken. Zo kunnen ze zichzelf én onze leerlingen en studenten verder ontwikkelen. De pioniers  krijgen een jaar lang budget en begeleiding. In 2022 zijn 13 pioniers begonnen met de uitwerking van hun vernieuwende idee.

We hebben geleerd wat ondernemen écht inhoudt

Studenten bouwen ‘De Smaakwagen’

Drie derdejaarsstudenten van de hotelschool in Bergen op Zoom presenteerden op 9 maart ‘De Smaakwagen’. Voor de ontwikkeling van hun eigen foodtruck kregen de studenten projectgeld van het Talent Ontwikkel Programma van Curio. Vijf maanden lang werkten de studenten samen met hun projectbegeleider aan de bouw van hun onderneming op wielen. De studenten leerden over inkopen, vergunningen en nog veel meer. De studenten toonden zich blij met de ervaring: “We hebben geleerd wat ondernemen écht inhoudt. ” De smaakwagen wordt nu ingezet bij tal van evenementen.

Als het niet buiten de school kan, dan doen we het binnen school

Mo de kapper uit Syrië wil iets terugdoen voor alle hulp

Mohammed Yousef (19) komt uit Syrië. Hij heeft veel meegemaakt. Twee jaar geleden zat hij in de internationale schakelklas van Curio in Bergen op Zoom. Daar vertelde hij aan trajectbegeleider Achraf Al Kholali van Stichting Open Door dat hij graag iets wilde doen met zijn talent voor het kappersvak. Mohammed kreeg een eigen ruimte in de school waar hij studenten en docenten kon knippen. Een ideale oplossing, want juist voor de leerlingen van de isk is een kappersbezoek een luxe. In het begin knipte Mohammed zijn schoolgenoten na schooltijd. Inmiddels doet hij de entree-opleiding en is hij één volledige dag per week in zijn kapsalon om de isk om leerlingen te knippen. Mo’s kapsalon is niet meer weg te denken. Iedereen kent hem als de kapper. Hij geeft er zelfs les in.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Curio, SVH, Stichting Horeca Onderwijs en Werkgeversservicepunt Breda slaan de handen in één

Start van de Horeca & Hospitality Academie Breda

Curio lanceerde samen met Koninklijke Horeca Nederland (KHN), SVH, Stichting Horeca Onderwijs en Werkgeversservicepunt Breda ‘De Horeca & Hospitality Academie Breda’. Het doel van deze academie is het opleiden en omscholen van personeel in de richting van horeca en hospitality. Onze Curio locatie aan de Markendaalseweg 35 in Breda, schoolt het horecapersoneel om en bij tot kok, keuken-assistent of bediening-assistent. Daarnaast is er een ruim aanbod aan cursussen.

Skills, dé wedstrijden voor talentvol vakmanschap

Twee keer goud voor Curio bij Skills The Finals 2022

Donderdag 31 maart en vrijdag 1 april vond Skills The Finals plaats. Dé wedstrijden voor talentvol vakmanschap in Nederland. 17 Curio mbo-studenten deden mee in 15 vakrichtingen van Skills Heroes. Daan Filius won goud in de richting boulanger. De leerlingen van vmbo-school Curio prinsentuin Oudenbosch eindigden ook op de eerste plaats bij Skills Talents in de vakrichting tuinontwerp en –aanleg. Alle deelnemende leerlingen, studenten en hun begeleiders hebben een geweldige prestatie neergezet.

De samenleving wordt als het ware als leeromgeving voor studenten gebruikt. Een win-win situatie dus

Curio versterkt samenwerking met onderwijsinstellingen en gemeente Breda

Curio heeft samen met Avans Hogeschool, BUas, De Rooi Pannen, NLDA en de gemeente Breda een intentieverklaring gestart. Daarmee hebben we de bestaande samenwerking City Deal Kennis Maken voortgezet in het Urban Living Lab Breda (ULLB).

Waarom eten jullie met mes en vork? Wij doen alles in een ‘pannenkoek’ en hebben geen bestek nodig!

Isk-leerling organiseert feest vol tradities voor klasgenoten

Op de isk (internationale schakelklas) in Bergen op Zoom zitten leerlingen van verschillende culturen. Het gaat vaak om leerlingen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun land van afkomst. Ahmed vroeg zich af hoe zijn klasgenoten feest vieren in hun thuisland. Hij stelde daarom voor om een feest te organiseren op school. Tijdens het feest op school kwamen leerlingen  in hun traditionele feestkleding naar school. Ze brachten lekkernijen mee uit hun land van herkomst.

Blader door de publieksuitgave jaarverslag 2022

Wil je je verdiepen in het uitgebreide jaarverslag 2022?

Jaarverslag 2022