You are here:

Isk-leerling organiseert feest vol tradities voor klasgenoten

Op de isk (internationale schakelklas) in Bergen op Zoom zitten leerlingen met een complexe achtergrond. Het gaat vaak om leerlingen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun land van afkomst. Ahmed, leerling uit klas 2A woont in Nederland bij zijn oom en tante. Thuis zit hij veel te denken. Hij vroeg zich af hoe zijn klasgenoten feest vieren in hun thuisland. Hij stelde daarom voor om een feest te organiseren op school. Schoolleider, Rogier Raeijmaekers, vond dat een goed idee en gaf hem toestemming. In de klas bedachten ze wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een feest.

Isk Leerlingen In Feestkledij
Klas 2A van de isk in Bergen op Zoom organiseert feest en zijn in hun traditionele feestkleding op de foto gezet

Ahmed is een aantal jaar geleden via een zware voetreis in ons land terecht gekomen zonder zijn familie. Zijn vader is omgekomen tijdens de oorlog in Syrië. Zijn moeder, broer en zusje wonen in Turkije. Zij zijn in afwachting van gezinshereniging. Ahmed wordt opgevangen bij zijn oom en tante in Steenbergen.

Ieder land zijn eigen gewoontes

Op de isk zitten leerlingen met verschillende culturele achtergronden. De leerlingen uit klas 2A komen bijvoorbeeld uit Eritrea, Syrië of Irak. Al die verschillende culturen hebben hun eigen gewoontes en gebruiken. Ook als het gaat om het vieren van feest. Tijdens feestelijke gelegenheden dragen mensen mooie kleding. Tijdens het feest op school kwamen leerlingen uit klas 2A daarom in hun feestkleding naar school. En werden door een fotograaf op de foto gezet.

Waarom eten jullie met mes en vork? Wij doen alles in een ‘pannenkoek’ en hebben geen bestek nodig!

Buitenlandse lekkernijen

Bij feest hoort natuurlijk ook lekker eten. Daarom brachten de leerlingen uit klas 2A ook lekkernijen mee uit hun land van herkomst. Zoals enjera (soort pannenkoek waarin de xebehi gaat (zonder melk), xebehi ; kip met tomatensaus, ui en ei en hembasha (brood) uit Eritrea. En Haloud al jibbe (zoete kleine rolletjes met suikerwater eroverheen) en Risibhalib (rijst met melk en suiker en kaneel) uit Syrië. De leerlingen vonden het grappig dat wij bestek gebruiken om te eten. Zo vraagt één van de leerlingen zich af "Waarom eten jullie met mes en vork? Wij doen alles in een ‘pannenkoek’ en hebben geen bestek nodig!" Zo kan het dus ook!

IMG 20220224 WA0009
Leerlingen van klas 2A met alle meegebrachte lekkernijen

Lees ook