You are here:

Hulp tijdens jouw studiekeuze

Jij wil een opleiding volgen bij Curio. Maar alles lijkt je wel leuk. Lastig hoor, zoveel keuzes. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Curio geeft hulp bij jouw studiekeuze.

Je bent al leerling of student bij Curio

Vind je jouw studie niet meer leuk? Heb je daardoor soms geen zin meer in school? Weet je ook niet goed wat je dan wel wil? Of heb je een negatief bsa (bindend studie advies) gekregen? Curio helpt graag. Samen zoeken we uit wat de perfecte opleiding voor jou is.

Je gaat eerst in gesprek met jouw eigen mentor. Dat kan gaan over de volgende onderwerpen:

 • jouw interesses;
 • jouw kwaliteiten en motivatie;
 • een gratis online test;
 • websites bekijken;
 • meeloopdagen bij opleidingen;
 • stages;
 • rondleidingen bij bedrijven;
 • overstap van mbo naar havo verkennen.

Samen bepalen jullie wat de volgende stap is. Je mentor kan in overleg met jou extra hulp aanvragen. Dat kan op de volgende plaatsen:

 • begeleiding van een decaan (vmbo);
 • begeleiding van een expert op het gebied van (studie)loopbaan uit het ondersteuningsteam (mbo);
 • begeleiding van een overstapcoördinator;
 • hulp van Matchpoint;
 • hulp van Roem en Poen.

Hierdoor leer je jezelf goed kennen. En werk je aan een goede houding. Ook onderzoeken we waar jij goed in bent en wat je later wil bereiken. Net zolang totdat we jouw droomstudie vinden. Tussendoor volg je de normale lessen. Zo mis je niet te veel van school.

Heb je een andere opleiding gevonden? Dan helpt de mentor of iemand van het ondersteuningsteam je met de aanmelding. Of misschien kom je erachter dat jouw studie toch wel bij je past. In dat geval helpen we je om een nieuwe start te maken. Op jouw eigen school of op een andere plek.

Matchpoint: Hulp bij een nieuwe stap in je (studie)loopbaan

Heb je niet de juiste opleidingskeuze gemaakt? En vind je geen passende opleiding op je huidige school? Meld je dan aan bij Matchpoint.

Tijdens een traject van maximaal 16 weken ontdek je waar jouw talenten en interesses liggen. Je loopt stage in sectoren naar keuze. En je komt erachter welke sector bij je past. Je krijgt begeleiding van een loopbaanbegeleider van Matchpoint. Heb je een geschikte opleiding gevonden? Dan helpt je loopbaanbegeleider je met je aanmelding voor je nieuwe opleiding.

MatchPoint stemt de lessen zoveel mogelijk op jou af. Je kunt het traject daarom op ieder moment tijdens het schooljaar volgen. Naast oriënterende lessen, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen.

Leslocatie Matchpoint Bergen op Zoom

Het traject bij Matchpoint is te volgen op de volgende locatie: Rooseveltlaan 225 in Bergen op Zoom

Locatie Curio Rooseveltlaan 225 1
Gebouw 700 01

Leslocatie Matchpoint Breda

Het traject bij Matchpoint is te volgen op de volgende locatie: Terheijdenseweg 350 gebouw 700 in Breda

Meer informatie?
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Matchpoint: matchpoint@curio.nl of bel Bergen op Zoom: 088-2097800, Breda: 088-2097050


Roem en Poen: Studiehulp van een student

Twijfel je over je studiekeuze of heb je moeite met leren en/of plannen? Roem en Poen is een hulplijn van Curio voor en door studenten. Je gaat 8 weken lang samen aan de slag met een stagiair van Roem en Poen. Wat vind je écht leuk om te doen? Ontdek jouw kwaliteiten. En welk beroep daarbij past. Bij Roem en Poen krijg je hulp bij het zoeken naar de studie die bij jouw droom(baan) past.

Studiehulp aanvragen door een mail te sturen naar roemenpoen@curio.nl. Kijk ook op Roem en Poen.

Overstappen van het mbo naar de havo

Ben je begonnen aan een mbo-opleiding, maar wil je toch liever naar de havo? Je kunt halverwege het schooljaar overstappen naar de Havo-Startklas. In de Havo-Startklas word je voorbereid op het succesvol volgen van de havo. Hierna duurt de havo-opleiding nog 2 jaar. Of als het heel goed gaat, stroom je meteen door naar 5 havo. Dan kun je zelfs in 1 jaar je havo-diploma behalen.

Wat is de Havo-Startklas?
In de Havo-Startklas verhoog je het niveau van de drie kernvakken: Nederlands, Engels en wiskunde. Verder krijg je studieloopbaan-coaching en huiswerkbegeleiding om te leren plannen en een goede leerstrategie te ontwikkelen. Ook kun je in de Havo-Startklas de havo-vakken maatschappijleer en profielwerkstuk afronden. Je krijgt drie dagen per week les.

Leslocatie Havo-Startklas

De Havo-Startklas vind je op de locatie van Curio vavo in Breda (Ganzerik 76, 4822 RK, Breda)

Sanne Bas Curio Ganzerik 76 1

Meer informatie?
Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mail naar Edith van Eimeren of Petra Jille

Je bent nog geen leerling of student bij Curio

Als je nog niet bij Curio op school zit, kun je naar open dagen. Of bekijk op de website www.curio.nl alvast onze scholen en opleidingen. Ontdek de mogelijkheden op het vmbo en mbo. Je kunt ook een gratis online test doen.
Twijfel je daarna nog steeds? Dan kun je een afspraak maken voor een adviesgesprek.

Je wilt student van Curio worden, maar voldoet niet aan de juiste vooropleidingseisen

Het kan zijn dat je bij je vooropleiding voor het mbo (nog) geen diploma hebt behaald. En dat je toch al naar het mbo wilt. We kijken graag samen met jou wat mogelijk is. 

Zonder vmbo-diploma of overgangsbewijs naar havo 4 ben je niet toelaatbaar op mbo niveau 2, 3 of 4.
Ook ben je niet automatisch toelaatbaar op mbo niveau 2, 3 of 4 wanneer je een buitenlandse vooropleiding hebt.

Curio kan een uitzondering maken. We willen studenten toch een kans geven in te stromen op niveau 2 of hoger. Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze procedure? Lees de voorwaarden hieronder.

Ongediplomeerde instroom

Om in te kunnen stromen zonder diploma op een hoger niveau dan niveau 1 moet je de procedure ongediplomeerde instroom doorlopen.

Hiervoor moet je aan de volgende eisen voldoen:

- Wanneer je 15 tot 18 jaar oud bent en kiest voor een bol- of bbl- opleiding:

 • Minimaal 5 jaar vmbo hebben gevolgd.
 • Minimaal 4 jaar havo of vwo hebben gevolgd.
 • Laatste gevolgde opleidingsniveau: kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg, havo of vwo. 

- Wanneer je 18 tot 23 jaar oud bent en kiest voor een bol- of bbl- opleiding

 • Laatste gevolgde opleidingsniveau: kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg, havo of vwo.

- Wanneer je 23 jaar of ouder bent en kiest voor bol of bbl kom je in aanmerking voor de procedure.

Let op:

Tot 23 jaar krijg je geen toelating tot de procedure wanneer je laatst gevolgde vooropleiding praktijkonderwijs, vmbo basisberoepsgerichte leerweg of Entree-opleiding zonder diploma is.

Buitenlandse vooropleiding

Als je nieuwkomer bent in Nederland kom je in aanmerking voor de procedure buitenlandse vooropleiding.

In het stappenschema zie je welke routes er bestaan voor studenten van de isk's, studenten uit Caribisch Nederland, België en overige landen.

Stappen van de procedure:

 1. Je meldt je aan bij Curio en bent niet automatisch toelaatbaar.
 2. We* bekijken of je aan de voorwaarden voldoet voor procedure ongediplomeerde instroom of procedure buitenlandse vooropleiding.
  Voldoe je niet aan de voorwaarden, dan kunnen we je helaas niet toelaten. Voldoe je er wel aan, ga dan door naar stap 3.
 3. We nodigen je uit voor het maken van testen Nederlands en rekenen.
 4. We geven op basis van de uitslag van deze testen een advies aan de opleiding. Hier ontvang je per e-mail de uitslag van. De uitslag van de procedure geldt voor één jaar.

*medewerkers de Centrale Tafel van Curio

Onderdiplomering

Het kan zijn dat je wil instromen op een hoger mbo-niveau dan waar je vmbo-diploma toegang toe geeft. Bijvoorbeeld als je je met een basisberoepsgericht vmbo-diploma aanmeldt voor een mbo niveau 4 opleiding. Je hebt dan helaas geen toelatingsrecht.

Je wordt na aanmelding automatisch afgemeld bij Curio. Bij uitzondering kan je mentor of decaan van je huidige school contact opnemen. Hij/zij moet dan bij de Centrale Tafel een aanvraag doen om jou hoger in te laten stromen.

 • Een aanvraag bij de Centrale tafel geeft geen recht op instroom op een hoger niveau.
 • Ondergediplomeerd instromen gebeurt niet bij opleidingen waarvan ook een niveau wordt aangeboden waar je diploma wel toegang toe geeft.

Vragen?
Stuur dan een e-mail naar centraletafel@curio.nl

Heb je andere vragen, stuur dan een mail naar ot.algemeen@curio.nl