Informatie over stageplaatsen of werkplekken

Onze leerlingen en studenten zijn straks misschien wel jouw werknemers. Wij laten ze daarom graag kennismaken met het bedrijfsleven. Zo weten ze precies wat er van hen wordt verwacht. Jij hebt er tegelijkertijd een paar extra helpende handen bij.

- Stage of bpv
- Word een erkend leerbedrijf
- Stage of werkplek aanbieden
- Handige informatie
- Curio in bedrijf

Stage of bpv?

Binnen het beroepsonderwijs is er verschil in stageplaatsen.

In het mbo spreken we over beroepspraktijkvorming ofwel een bpv-plaats bij een bol-opleiding (5 dagen les en een aantal stageperiodes) en een leerwerkplaats bij een bbl-opleiding (4 dagen werken en 1 dag per week naar school). Een bedrijf heeft hiervoor wel een certificering als 'erkend leerbedrijf' nodig. Lees hieronder meer daarover. 

In het vmbo (leerlingen 12-16 jaar) spreken we over stageplaatsen. Dit zijn vaak kortlopende trajecten, bijvoorbeeld een of twee volle weken in een jaar, of een jaar lang een dag in de week. Dat verschilt per vmbo-school en per leerjaar. Het is voor leerlingen een heel belangrijke en leerzame ervaring om te weten welke opleidingsrichting ze na het vmbo kiezen. 
Bij 'stageplaatsen vmbo' vind je alle details erover en kun je je aanmelden of een 'neem contact op formulier' invullen. 

Word een erkend leerbedrijf

Jij wilt graag een mbo-stagiair(e) opleiden. Daar zijn wij superblij mee. Je kunt een stageplaats aanbieden als erkend leerbedrijf. Meld je hiervoor aan bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Zij helpen met alle vragen. Ook zorgen ze ervoor dat jouw bedrijf op de online stagemarkt komt te staan.

Stage of werkplek aanbieden

Ben je al erkend leerbedrijf en gericht op zoek naar een stagiair(e) van een bepaalde opleiding? Laat het ons weten. Of denk mee als bedrijf over de manier waarop wij stageplaatsen aanbieden. Zo zorgen we samen voor een goede aansluiting tussen onderwijs en praktijk.

Handige informatie

 

Curio in bedrijf

We laten graag zien wat een goed leerbedrijf zoal doet voor onze stagiaires. Dat belichten we periodiek vanuit een sector of enkele bedrijven.

Sector vmbo

Breda Actief is een mooi voorbeeld van een leerbedrijf voor onze vmbo-leerlingen. Zij stellen de leerbehoefte van onze leerlingen centraal en helpen ze hun talenten optimaal te ontplooien. Dat helpt hen juist al in vroeg stadium bij een juiste studiekeuze op het mbo.

In deze ‘Curio in bedrijf’ vertelt Mark Kastelijns, stagecoördinator op Curio de rotonde over het belang van stages in het vmbo. Erik Faes van Breda Actief laat zien wat Fedde de Bruin zoals leert van een stage.

Lees hier het interviewartikel.

Sector techniek en technologie

Voor deze sector brengen we Davy Fermont van Fokker Techniek met stagiair Sven Snoep, student vliegtuigtechniek in beeld. En Bart Deijkers van DataByte en stagiair Santo Meesters, student IT systems and devices. 

Lees hier het interviewartikel met de praktijkopleiders en studenten. 

Een kijkje bij onze leerbedrijven Fokker Techniek en DataByte

Sector economie en ondernemen

Voor deze sector brengen we John van Akkeren van Mepavex/H.Essers in beeld met stagiairs Quinten van den Broek, student logistiek teamleider en Ward Vroegop, student chauffeur wegvervoer. Daarnaast Merit Fokker van Stichting Young Impact en stagiairs Britt Nieuwkerk en Supun De Zoysa, studenten opleiding sales en marketing.  

             

Lees hier het interviewartikel met John van Akkeren van Mepavex/H.Essers
Lees hier het interviewartikel met Merit Fokker van Stichting Young Impact

Verkiezing leerbedrijf

Voor de ruim 20.000 vmbo-leerlingen en mbo-studenten die een opleiding volgen bij Curio, is leren in de praktijk een onmisbaar deel van hun opleiding. Daarom doen we elk jaar weer een beroep op de leerbedrijven. En met succes. Want vanuit alle sectoren zijn bedrijven en instellingen steeds weer bereid om energie te steken in jongeren die een vak willen leren. Voor een korte (snuffel)stage of een langdurige leerwerkplek. En dat waarderen we enorm. Want zonder hen zouden we nooit de beroepsopleider van de regio kunnen zijn.

Voor Curio zijn alle leerbedrijven winnaars

Elk jaar houden we bij Curio een verkiezing om een aantal leerbedrijven in het zonnetje te zetten. De kandidaten daarvoor worden aangedragen door leerlingen en studenten en de stagebegeleiders. Hiermee willen we onze waardering voor het leerbedrijf nog eens extra onderstrepen.