You are here:

Curio in bedrijf

Voor de ruim 20.000 vmbo-leerlingen en mbo-studenten die een opleiding volgen bij Curio, is leren in de praktijk een onmisbaar deel van hun opleiding. Daarom doen we elk jaar weer een beroep op de leerbedrijven. En met succes. Want vanuit alle sectoren zijn bedrijven en instellingen steeds weer bereid om energie te steken in jongeren die een vak willen leren. Voor een korte (snuffel)stage of een langdurige leerwerkplek. En dat waarderen we enorm. Want zonder hen zouden we nooit de beroepsopleider van de regio kunnen zijn.

Voor Curio zijn alle leerbedrijven winnaars

We laten graag zien wat een goed leerbedrijf zo al doet voor onze stagiaires. Dat belichten we periodiek vanuit een sector of enkele bedrijven.

Sector techniek en technologie

Melse Maljaars is al 99 jaar een begrip in Aagtekerke in Zeeland. Met zo’n 45 medewerkers en de modernste apparatuur en machines ontzorgt het loon- en verhuurbedrijf dagelijks zijn opdrachtgevers bij onder andere grondverzet, straat- en groenonderhoud en GPS-metingen. Directeur/eigenaar Piet de Visser vertelt over hoe hij en zijn team studenten van Curio begeleiden. En waarom hij het opleiden van stagiairs zo belangrijk vindt.

Melse Maljaars is nu ruim twintig jaar een leerbedrijf. Piet heeft in die tijd ervaren dat theorie en praktijk niet zonder elkaar kunnen. “Je kunt van nature nog zo’n goed inzicht hebben in het graven, uiteindelijk heb je de theorie nodig om alle opdrachten goed te doen. Dat begint al bij het uitzetten van een project met behulp van de 3, 4, 5-steek tot het stellen van de juiste vragen aan de grondwerker. Aandacht hiervoor op school én in de praktijk maken van de jeugd een welkome aanwinst voor ons bedrijf.”

Lees hier het hele verhaal.
Sector zorg en welzijn

Al zo’n 25 jaar heeft Kober een eigen bbl-klas binnen Curio. Daarin krijgen de studenten een dag per week theorielessen waarin de pedagogische visie van Kober verwerkt is. De rest van de werkweek doen ze, voorzien van een arbeidscontract, praktijkervaring op bij een vestiging van Kober. In twee jaar tijd maken de bbl’ers kennis met alle soorten kinderopvang binnen Kober: “Het voordeel van de Kober-klas is dat we de studenten helemaal meenemen in en ‘opvoeden’ met onze pedagogische visie. De lijntjes zijn kort. Als het nodig is kunnen de bbl’er, haar leidinggevende en de docent snel schakelen,” vertelt Karin Nabuurs, opleidingscoördinator bij Kober kinderopvang.

Sanne Verhagen en Nikki Timmermans zijn eerstejaars bbl-studenten pedagogisch werk en lopen stage bij Kober kinderopvang.

Lees hier hun verhaal.

Sector economie en ondernemen

Directeur/eigenaar Frans Klerx van CADkoop, een reseller voor CAD software uit Oosterhout vertelt enthousiast over zijn stagiairs. En waarom hij het samenwerken met Curio en helpen bij het opleiden belangrijk vindt: “In de softwarebranche moet je jong blijven. Dankzij de stagiairs weten we wat er bij jongeren speelt. Stagiairs zijn een toegevoegde waarde. Ze leren bij ons de praktijk van marketing en sales of van software development. Wij hebben 8 van de 10 keer alvast een goede toekomstige medewerker binnen.”

Derdejaars student junior accountmanager Semih Güler doet er zijn eindstage. 

Lees hier hun verhaal

Sector economie en ondernemen

Wat hebben de bedrijven Ames, H-Point, SvensCar, Van Mill, Mulder, Mulder, Auto van der Burgh, Groeneveld Fietsen, Schadenet Ames en De Koning, PSB Bedrijfswageninrichting, Service Only, AA Lease en AA Rental gemeen met elkaar? Deze bedrijven zijn stuk voor stuk onderdeel van Amega Groep uit Dordrecht, een bekende automotive organisatie binnen de regio Zuid-Holland-Zuid.

Suzanne Kuiper,  HR directeur van Amega Groep, vertelt enthousiast over hoe de leermeesters van Amega de studenten van Curio begeleiden. En waarom Amega het opleiden van stagiairs en bbl-studenten zo belangrijk vindt.

Van september 2022 tot januari 2023 heeft Jochem Heins (19), derdejaars student van de Curio opleiding sales en marketing in Breda, 40 uur per week stage gelopen bij de Opel dealer Van Mill en Hyundai dealer H-point in Gorinchem. Lees hier hun verhaal. 

Sector voedsel, groen en gastvrijheid (vgg)

Hilde Roessen houdt van haar taak als praktijkbegeleider. “Maar stagiairs begeleiden is niet alleen leuk, het is ook belangrijk. Zonder goed opgeleide studenten komt de toekomst van onze branche in gevaar. Hierin investeren is dus van levensbelang voor RCN.”

RCN de Flaasbloem heeft kampeerplaatsen en bungalows. In het hoogseizoen vieren er wekelijks 4.000 mensen vakantie. Het recreatieteam is dan 7 dagen per week in de weer voor alle leeftijdsgroepen. Maar ook in het laagseizoen mogen de gasten er op vermaak rekenen, vooral in het weekend.

Hospitality-studente Elouise van der Velde is razend enthousiast over haar stagebedrijf. En over de werkzaamheden die ze er mag doen en wat ze er allemaal leert. Lees hier hun verhaal.

Sector zorg en welzijn

In het schooljaar 2023-2024 starten we een mooi samenwerkingsproject met SOVAK. Hierin bieden we hun cliënten, die begeleid wonen, de mogelijkheid om een leer-werktraject te starten. Ze kiezen een opleidingsrichting en gaan een aantal vakken volgen op Curio praktijkschool Breda. Mbo-studenten van de opleiding sociaal werk begeleiden hen. Daarnaast heeft elke cliënt een praktijkschoolleerling als buddy. Die maakt hen wegwijs in en om het gebouw. 

Een mooi voorbeeld van verdergaande samenwerking dan een stageplaats, die SOVAK ook al volop biedt.

Lees hier het interviewartikel waarin praktijkopleider Patricia van Gurp vertelt over de samenwerking met Curio.

 

Sector voedsel, groen en gastvrijheid

De Menmoerhoeve biedt beschermde stageplaatsen aan Curio leerlingen en studenten. “Maar ook de leerbedrijven zelf hebben er wat aan”, vertelt Marieke van Dijck, eigenaresse van De Menmoerhoeve.

Zij zijn verkozen tot stagebedrijf van het jaar in de sector voedsel, groen en gastvrijheid. Lees hier het interviewartikel.

Sector vmbo

Breda Actief is een mooi voorbeeld van een leerbedrijf voor onze vmbo-leerlingen. Zij stellen de leerbehoefte van onze leerlingen centraal en helpen ze hun talenten optimaal te ontplooien. Dat helpt hen juist al in vroeg stadium bij een juiste studiekeuze op het mbo.

In deze ‘Curio in bedrijf’ vertelt Mark Kastelijns, stagecoördinator op Curio de rotonde over het belang van stages in het vmbo. Erik Faes van Breda Actief laat zien wat Fedde de Bruin zoals leert van een stage.

Lees hier het interviewartikel.

                                               

Sector techniek en technologie

Voor deze sector brengen we Davy Fermont van Fokker Techniek met stagiair Sven Snoep, student vliegtuigtechniek in beeld. En Bart Deijkers van DataByte en stagiair Santo Meesters, student IT systems and devices. Lees hier het interviewartikel met de praktijkopleiders en studenten. 

                                                 Een kijkje bij onze leerbedrijven Fokker Techniek en DataByte

Sector economie en ondernemen

Voor deze sector brengen we John van Akkeren van Mepavex/H.Essers in beeld met stagiairs Quinten van den Broek, student logistiek teamleider en Ward Vroegop, student chauffeur wegvervoer. Daarnaast Merit Fokker van Stichting Young Impact en stagiairs Britt Nieuwkerk en Supun De Zoysa, studenten opleiding sales en marketing.  

             

Lees hier het interviewartikel met John van Akkeren van Mepavex/H.Essers
Lees hier het interviewartikel met Merit Fokker van Stichting Young Impact