You are here:

Twee keer goud voor Curio bij Skills The Finals 2022

Donderdag 31 maart en vrijdag 1 april vond Skills The Finals plaats. Dé wedstrijden voor talentvol vakmanschap in Nederland. 17 Curio mbo-studenten deden mee in 15 vakrichtingen van Skills Heroes. Daan Filius won goud in de richting boulanger. De leerlingen van vmbo-school Curio prinsentuin Oudenbosch eindigden ook op de eerste plaats bij Skills Talents in de vakrichting tuinontwerp en –aanleg. Alle deelnemende leerlingen, studenten en hun begeleiders hebben een geweldige prestatie neergezet.

Tekst gaat verder onder de foto.

Finalisten
De Curio finalisten van 2022 en hun begeleiders

De finale van de vakrichting boulanger vond 24 maart al plaats op de Rijn Ijssel Vakschool in Wageningen. Daan Filius imponeerde de jury met een oogverblindende showstopper in het thema liefde, desembrood, croissants en meer. Tijdens de prijsuitreiking op 1 april hoorde Daan dat hij de beste in zijn vakrichting is. Daan werd begeleid door docent Freek Trommelen. De andere finalisten behaalden helaas niet het podium, maar mogen alsnog heel trots zijn op wat ze hebben bereikt.

Goud voor Curio prinsentuin Oudenbosch

Leerlingen van Curio kwamen bij Skills Talents uit in de vakrichtingen bloemwerk en tuinontwerp en –aanleg. Délano Gommers en Bas de Bruijn van Curio prinsentuin Oudenbosch wonnen goud in de vakrichting tuinontwerp en –aanleg. De jury was onder de indruk van het eindresultaat en de samenwerking. Ze zag de twee winnaars als ambassadeurs voor het vak. De leerlingen zijn gecoacht door docent Maureen Mak en oud-leerling Danny Bogers. Kiki Nefs en Lola Lopez Slokkers grepen helaas net naast de prijzen. De leerlingen van Curio steenspil eindigden op de vierde plek in de vakrichting bloemwerk.

Jaarlijks finale-evenement

Het NK voor beroepen Skills The Finals vond dit jaar plaats in Utrecht. Tijdens dit tweedaagse finale-evenement in de Jaarbeurs streden honderden vmbo-leerlingen en mbo-studenten om de prestigieuze titel Nederlands Kampioen in hun vakgebied. Dit deden ze in ruim 60 vakwedstrijden. Skills The Finals is een van de jaarlijkse evenementen die in samenwerking met de MBO Raad en SBB (Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) onder de noemer ‘Dit is mbo’ wordt ingezet voor de promotie van het beroepsonderwijs.

Shanghai

Een team van ongeveer 30 mbo-kampioenen vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale vakwedstrijden. Team Netherlands reist daarvoor dit jaar af naar Shanghai voor de WorldSkills 2022. Na deelname aan Skills Heroes maken studenten kans om door te gaan naar dit WK voor beroepen. De criteria hiervoor worden na Skills The Finals bekend gemaakt.

Heroes en Talents

Skills kent 2 varianten: Skills Heroes voor mbo-studenten en Skills Talents voor vmbo-leerlingen. Mbo-studenten komen via een voorronde op school en een kwalificatiewedstrijd in de nationale finale komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman/vakvrouw van Nederland in hun vakgebied. Voor vmbo-leerlingen zijn het teamvakwedstrijden. Via een voorronde op de eigen school en een provinciaal kampioenschap kan een team in de nationale finale komen. Daar strijden de deelnemers in teams van 3 leerlingen om de beste te worden van Nederland. Er zijn wedstrijden in 10 verschillende beroepen.

Doe jij volgend jaar mee?

Het is vanaf nu mogelijk om je aan te melden voor Skills Heroes '22-'23. Dé kans om te laten zien wat je in huis hebt. Wil je weten hoe je jouw studenten kunt aanmelden? Of ben je leerling of student en wil je graag meedoen? Neem dan contact op met Skills coördinator Annelies Bok (a.bok@curio.nl).​​​​​​​

Een uitgebreid verslag van Skills The Finals 2022 vind je op onze Instagram-pagina. Bekijk de highlight Skills voor heel veel leuke filmpjes en foto’s. Meer informatie over Skills vind je hier.

Daan
Goud voor Daan Filius in de vakrichting boulanger
JORDI SLOOTS X SKILLS THE FINALS 4601
Blijdschap en trots bij de leerlingen van Curio prinsentuin Oudenbosch

Lees ook