Kwaliteit van het onderwijs

Curio heeft een 'Kwaliteitsagenda 2019-2022'. Daarin staat hoe wij de omslag maken naar toekomstgericht beroepsonderwijs. Van de minister van onderwijs krijgen wij een voldoende voor de uitvoering hiervan. 

De coronapandemie was wel van invloed. Op deze voorgenomen activiteiten hadden we minder resultaat dan gepland:

  • internationalisering: studenten konden niet op stage of uitwisseling in het buitenland
  • onze inzet voor kwetsbare jongeren.

De coronapandemie heeft ons wel geholpen bij steeds beter digitaal onderwijs op afstand. Dat vervangt nooit helemaal het praktische onderwijs. We kunnen nu echter veel beter digitaal onderwijs inzetten als ondersteuning van ons 'normale' onderwijs. Het blijkt namelijk goed te werken. 

Inspectie op bezoek

Net als bij alle andere scholen, bezoekt de onderwijsinspectie ons regelmatig. Zo weten we zeker dat ons onderwijs in orde is. 

De inspectie was erg benieuwd naar het effect van de coronapandemie op studenten. Enkele opleidingen deden mee aan dat onderzoek.
Ook vonden er gesprekken plaats met de inspectie over een door Curio ingediende aanvraag voor 'afwijking onderwijstijd'. En over het werk van de examencommissies tijdens de coronapandemie. 

Een keer per vier jaar onderzoekt de inspectie enkele opleidingen. Alle opleidingen van Curio voldoen aan de eisen van de onderwijsinspectie.

Foto Mbo Techniek Blok 2

Innovatie van ons onderwijs

Net als leerlingen en studenten, willen ook docenten leren en ontdekken. Bij Curio is daar veel ruimte voor. Docenten en medewerkers mogen pionieren of onderzoeken. De resultaten daarvan gebruiken we breed binnen Curio. Om het onderwijs te innoveren. 

Pioniers

Een docent met een goed idee, mag een jaar lang pionieren: het idee uitwerken. Dat levert mooie resultaten op, zoals bijvoorbeeld het 'oriëntatie keuzejaar'. Een student kiest nog geen specifieke opleiding, snuffelt een jaar aan allerlei vakken en beroepen, krijgt een diploma en weet aan het eind van het jaar beter of en wat hij verder wil studeren.

Collega's Decie, Simone en Ella vertellen over hun pioniersidee. Ze wonnen ook de prijs van het beste pioniersidee schooljaar '21-'22.

Hier staan de pioniersideeën van enkele jaren bij elkaar. 

Leerlabs

In een leerlab werken docenten, studenten en experts van buiten Curio aan een onderwijskundig of maatschappelijk probleem. Dat levert vaak mooie nieuwe inzichten op, die we toepassen binnen Curio. 

Zo onderzoekt het studentlab hoe je studenten langere tijd kunt verbinden aan extra onderwijsactiviteiten. Buiten het lesrooster om. Het leuke is: ook enkele Curio studenten denken hierover mee, geholpen door studenten van de Ucadamy (van Avans).
Dit was een van de activiteiten van het leerlab: bij 'Kom met je gat van de bank' geven studenten workshops aan studenten.

Hier vind je alle leerlabs bij elkaar. 

Practoraat

In een practoraat werk je aan innoverende projecten, samen met studenten van verschillende opleidingen en mensen van bedrijven. Samen werk je aan vernieuwingen waar een bedrijf heel erg blij mee kan zijn. 

Zo ontwikkelt het practoraat 'agrofood en biobased' bijvoorbeeld duurzame friet of exotisch fruit uit eigen regio. Hier vind je alle activiteiten van het practoraat bij elkaar. 

Meer voorbeelden van innovatieve samenwerking: 

Opleiding AV-specialist topopleiding Keuzegids

Onderwijs kan altijd beter. En soms is een opleiding 'gewoon' top. Dat geldt ook voor de opleiding AV-specialist in Bergen op Zoom. Dat is volgens de Keuzegids mbo een topopleiding. Al voor de tweede keer!

In de Keuzegids mbo worden jaarlijks alle mbo-opleidingen in Nederland beoordeeld. Ook de resultaten van de JOB-enquête (uit 2020) tellen hierin mee. Daarmee meet de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) de landelijke studententevredenheid. De studenten mogen daarbij hun eigen opleiding beoordelen. 

Rond de jaarwisseling '21-'22 deed JOB wederom een onderzoek onder mbo studenten. We stellen de mening van onze studenten erg op prijs. 

Wil je je verdiepen in het uitgebreide jaarverslag 2021?

2021