Practoraat Agrofood & Biobased

Ontwikkelen van duurzame én lekkere friet, verbouwen van exotisch fruit uit eigen regio, onderzoek doen in een laboratorium of het ontwikkelen van duurzame verpakkingen? In het Practoraat Agrofood & Biobased is alles mogelijk. Wij halen vraagstukken op uit het bedrijfsleven en samen met studenten en docenten van diverse opleidingen werk jij met het bedrijfsleven aan deze onderzoeken. Met de resultaten van zo’n onderzoek creëer je impact voor de branche én het bedrijf.
Maak kennis met de lopende projecten in het Practoraat!

 data-udi=

Gezonde, duurzame en lekkere friet

Ik hoor je denken: "Duurzame, gezonde én lekkere friet? Dat is toch niet mogelijk?". Toch wel! ZVL Friet uit Zeeuws- Vlaanderen kwam bij het Practoraat met de vraag om samen op zoek te gaan naar de lekkerste/duurzaamste friet. Een geheel nieuw duurzaam concept, ook wel "van grond tot mond". Aardappelras selectie, bakproeven, smaaktesten, verpakkingsontwerp, marketing, et cetera. Een perfect project waar veel studenten en docenten van verschillende opleidingen aan mee werken!

Weefselkweeklab

Samen met het bedrijf VARTA (Valorisatielab Reststromen Tuin- en Akkerbouw) en andere partners hebben we een weefselkweeklab opgebouwd. Hier zijn de eerste twee studenten begonnen met onderzoek naar het optimaliseren van het vermeerderen van laurieren. Dit wordt in een speciale, steriele ruimte gedaan, een zogeheten Flowkast. Het uiteindelijke doel is om laurieren een jaarrond te kunnen vermeerderen via weefselkweek. Doordat de laurier aan warme temperaturen is gewend, kan dat nu maar één keer per jaar in Nederland. De weefselkweek zou dé oplossing bieden voor vele kwekers!

Regionaal exotisch fruit

KHoe mooi zou het zijn als je in de buurtsuper de regionale exotische vruchten uit Nederland ziet liggen? Dat dachten wij van het Practoraat ook! Studenten zijn, na een oriëntatie met het wereldbedrijf Zespri, gestart met het onderzoek naar de mogelijkheid van het telen van kiwi’s, mango’s, olijven en passievruchten in Nederland. Is het wel zo duurzaam om exotisch fruit van meer dan 10.000 kilometer ver met de boot hierheen te laten komen? Of kunnen we door het steeds warmer wordende klimaat ook exotisch fruit in Nederland telen? Voor je het weet haal jij voortaan regionale kiwi’s of mango’s!

Moswanden als muurdecoratie

Als je interieur onderhoudsvrij wil vergroenen, maar wel een natuurlijk product wilt gebruiken, dan is een moswand wellicht de juiste oplossing. Mos heeft naast een sfeer verhogende werking, ook een fantastisch geluidsabsorberende functie. Mos is milieuvriendelijk en natuurlijk, maar heeft geen Uv-licht of water nodig. Daarnaast is het een risicoloze groene wand: mos wanden kunnen namelijk geen last krijgen van plantziektes en insecten. Studenten zijn in het Practoraat Agrofood & Biobased gestart met het onderzoek en ontwerpen van verschillende moswanden voor Delta Agrifood Business. Samen met een expert kijken ze naar de juiste keuze en verwerking van materialen, het liefst uit de regio. Met de moswanden creëer je zo een sfeervolle, duurzame en onderhoudsvrije interieur. De toekomst voor de interieurarchitect!

Innovatief stadspark

Het innovatieve Stadspark in Bergen op Zoom, een plek voor inspiratie, innovatie, verbinding, samen leren én ontspanning. De thema’s duurzaamheid, vergroening, innovatieve technologie en gezond leven staan hier naast verbinding centraal. Studenten van verschillende opleidingen en opleidingsniveaus (vmbo, mbo en hbo), bedrijven, vrijwilligers en omwonenden werken, verbinden en leren samen, ook wel “van grond tot mond”. Samen kennis creëren én delen. Dé plek waar alles samen komt, verslimmen, verbinden, verduurzamen! Leuk weetje: We zijn in samenwerking met enkele bedrijven druk bezig met de ontwikkeling van een schoffelrobot!

Innovatieve verpakkingen

Plasticverpakkingen die je maar één keer gerbuikt, zijn niet meer van deze tijd. Het is slecht voor het milieu, voor de dieren en voor de mens. Maar hoe verpakken we dan ons eten? Bij het KATC (Kunststoffen Applicatie & Training Centrum) ben je hier aan het juiste adres. Bij het KATC kijken we samen met bedrijven uit de agrifoodsector of hun restromen een tweede leven kunnen krijgen in bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal. Bij een basilicumkweker waar al op een duurzame manier gewerkt wordt, past dan ook een duurzame verpakking. Studenten gingen hiermee aan de slag! Voordat je daadwerkelijk een verpakkingsconcept ontwerpt, moet eerst de houdbaarheid van de basilicum onderzocht worden. Het doel is een uiteindelijk duurzame verpakking die zowel rekening houdt met de houdbaarheid als acceptabel is qua prijs!