Onze producten en diensten

In een leerlab doen we onderzoek naar vraagstukken uit het onderwijs of de maatschappij. Met als doel dat iedere deelnemer op zijn of haar eigen werkplek een vernieuwing, verbetering of verandering realiseert. Hier kunnen ook anderen gebruik van maken. Op deze pagina vind je de producten en diensten op een rijtje. Sommige kun je meteen downloaden en andere moet je bestellen.

Toolkit blended Leren

De toolkit ontwerpreis blended leren is de toolkit die je meeneemt langs alle stappen van het ontwerpen voor blended leren. Van visie tot toetsing, van klaslokaal tot tool, en van motivatie tot werkvormen. Met veel handige tips en voorbeelden, geeft deze toolkit jou een vliegende start bij het creëren van jouw eigen blended onderwijs. In duidelijke, overzichtelijke stappen werk je toe naar de optimale blend voor jouw leerlingen of studenten.

Toolkit Blended Herontwerp V2
Let's talk about sex 4:3

Let's talk about sex

Let’s talk about sex! Fijne (seksuele) relaties dragen bij aan het welzijn van leerlingen en studenten. Hierover praten is belangrijk, ook in de klas. Daarbij is het goed om niet alleen aandacht te besteden aan soa’s, anatomie en ongewenste zwangerschappen, maar ook om aandacht te hebben voor positieve seksuele ervaringen en wensen&grenzen. Wij leren je hoe je hier met leerlingen en studenten over in gesprek kunt gaan en welke lesmethodes en interactieve werkvormen je hiervoor kunt gebruiken. Dit schooljaar gaan we via de Curio-academie een workshop geven. Druk op klik en bestel meer informatie over de workshops.

Taalwaaier

In de waaier staan 52 kleine taalopdrachten die zorgen voor afwisseling in de les. Op deze manier kunnen leerlingen en studenten laagdrempelig oefenen met taal. In de waaier vind je verschillende categorieën; woordenschat, spreken en gesprekken, schrijven, luisteren, lezen, spelling en grammatica. Ze zijn bruikbaar voor ieder niveau en alle sectoren binnen het vmbo en mbo"

Taalwaaier Met Achtergrond V2
Spiekbriefje Kritisch Denken

Spiekbriefje kritisch denken

Wil je de kritisch denken skills bij je leerlingen/studenten stimuleren en oefenen? Stel jij vragen? Of geef je altijd antwoorden? Ben je nieuwsgierig? Ben je reflectief en durf je jouw mening bij te stellen? Goede vragen stellen is moeilijk, maar het helpt je studenten wel na te denken over hun eigen handelen. Dit spiekbriefje helpt je om de juiste vragen te stellen en studenten (maar misschien ook collega's) aan te zetten tot kritisch denken. Dit zijn brede en veelzijdige vragen die je op duizend-en-een manieren kunt toepassen om kritisch denken te bevorderen

Stap voor stap spel

Het spel ‘stap voor stap’ kan op 3 manieren gespeeld worden. Een bordspel, mat en via een app. Het bordspel kan door 6 – 8 personen gespeeld worden. De mat kan door de hele klas gespeeld worden en de app is een combinatie uit individuele opdrachten en in groepjes van circa 4. Een voorbeeld opdracht van het spel is een levenslijn maken tot 80 jaar. Wat heb je dan gedaan? Hoe ziet jouw leven eruit? Tijdens het spelen is er een begeleidende docent die kan inspelen op de reacties als coach. De student leert met dit spel eigen regie te krijgen over zijn of haar leerproces.

Stap voor stap spel - leerlab studentenlab
Training Kritisch Denken

Training kritisch denken

Hoe vergroot je de onderzoekende houding van studenten? Daarvoor moet je als docent bij jezelf beginnen. Stel jij vragen? Of geef je altijd antwoorden? Ben je nieuwsgierig? Antwoord op deze en meer vragen krijg je in de training kritisch denken. De training is geschikt voor docenten burgerschap maar ook voor teams die kritisch denken meer terug willen laten komen in het gehele curriculum. Bestel de training kritisch denken voor je team, afdeling of sector.

Formatief handelen set

Wisbordjes, gekleurde bekertjes en ijsstokjes. Wat moet je ermee?! Nou… in je klas aan de slag met formatief handelen. Deze gereedschappen helpen jou in het cyclische proces van formatief handelen. Zo focus jij je op doelgericht onderwijs in plaats van toetsgericht onderwijs. Per onderwijsteam kun je één set bestellen. Je ontvangt dan een rolkrat met de volgende producten: 5 bekers van iedere kleur, 25 wisbordjes, 25 stiften, 25 wisdoekjes, 50 ijsstokjes. Kosten: €177.57

Formatief Handelen Set
Talentboost 3

Talentboost

Doen studenten niet mee de les? Of komen ze helemaal niet naar school? Zet de workshops van: talentboost! Gewoon, tijdens een mentorles, of LOB, kan ook. De studenten van talentboost weten wat werkt en wat niet. Want zij zijn zelf student! De workshops zijn gericht op executieve vaardigheden. Zoals plannen, organiseren motivatie en creativiteit.

Training formatief handelen

Formatief handelen staat volop in de schijnwerpers. Gemotiveerdere leerlingen en studenten presteren beter als ze minder prestatiedruk ervaren. Door formatief te handelen krijgen leerlingen en studenten meer inzicht in hun eigen leerproces. En dat vermindert de prestatiedruk. Maar hoe krijg je meer inzicht in dat leerproces? Het cyclische proces van formatief handelen kan je daarbij helpen. Hoe je formatief handelen in jouw les vormgeeft en waarom het een krachtig middel is om de kwaliteit van je lessen te versterken, ga je leren in deze basistraining.

Voor Op Website
Teamtraject Toekomstenaars Afbeelding

Teamtraject toekomstenaars

In de waan van de dag missen we soms de ruimte om over de toekomst van het onderwijs na te denken. Het teamtraject De Toekomstenaars biedt hierbij uitkomst. In vier dagdelen krijgen jij en je team of vakgroep de gelegenheid om gezamenlijk de toekomst van jullie onderwijs te verkennen en de weg te banen voor innovatie en verbetering. Samen zetten jullie de stip aan de horizon en stellen concrete doelen om daar te komen. Daarbij helpen we met het zoeken naar passende ondersteuning.

Training onder mijn ogen

Ondermijning, het lijkt wel een modewoord. Je hoeft de TV maar aan te zetten of de krant openslaan en je komt het woord tegen. Als we het hebben over ondermijning in het onderwijs moeten we eigenlijk praten over criminele uitbuiting. Maar wat is criminele uitbuiting? Wat zien wij hiervan in het onderwijs? En waarom is het belangrijk dat we in het onderwijs hier aandacht aan besteden? Houd jij de onderwereld uit de schoolbanken?

Het Kritisch Denken Spel

Kaartset kritisch denken

Ben je op zoek naar een werkvorm die jouw studenten en leerlingen helpt om een standpunt van meerdere kanten te belichten? Dan is de kaartset kritisch denken iets voor jou! De theorie van de hoeden van Edward de Bono is omgezet in een eigentijdse en begrijpelijke kaartset om met (v)mbo en associate degrees leerlingen en studenten te spelen. Zij worden uitgedaagd om middels dit spel van perspectief te wisselen en zich in te leven in de mening van een ander.

Boosterfestival

Hoe fit en vitaal zijn jouw studenten. Zitten ze lekker in hun vel? Ontdek het door aan de slag te gaan met de organisatie van een boosterfestival. Het boosterfestival is een dag waarin studenten én docenten zich onderdompelen in allerlei thema’s die te maken hebben met hun eigen welzijn. School is voor zowel de studenten als de docent meer dan een plek voor het volgen of geven van lessen. Tijdens deze dag volgen ze daarom samen verschillende workshops.