Twee jaar lang hebben de leerlableiders en –deelnemers zich ingezet in het leerlab kritisch denken. Inmiddels is het leerlab afgerond. Alle opgeleverde producten en diensten zijn te vinden op deze pagina.

Onze wereld ontwikkelt in rap tempo. De dagelijkse gang van zaken verandert voor iedere student, docent, ouder, vakman en vakvrouw. De arbeidsmarkt van nu ziet er over een aantal jaar heel anders uit. Begrippen zoals fake news, robotisering en social media krijgen steeds meer invloed op studenten. Om hiermee om te kunnen gaan, is het belangrijk een vak te leren. Maar ook om creatief te zijn en goed te kunnen communiceren. Te kunnen samenwerken en kritisch te zijn op wat er in de wereld gebeurt.

Training kritisch denken

Twee jaar lang hebben we in het Leerlab geëxperimenteerd en gezocht naar het antwoord ‘Wat is kritisch denken?’ en ‘Hoe vergroten we de onderzoekende houding van docent en student’. Een klinkklaar antwoord hebben we niet. Wél hebben we talloze ideeën verzameld die je in je les van morgen al kunt gebruiken.

Om je didactisch vaardig te voelen moet je als docent bij jezelf beginnen. Wat merken jouw studenten en collega’s van jouw kritische denkvermogens? Stel jij vragen of geef je altijd antwoorden? Ben je nieuwsgierig? Ben je reflectief en durf jij jouw mening bij te stellen?

Lees hier meer over alle ins en outs van de training

Of meld je direct aan voor de training en krijg het antwoord op bovenstaande vragen.

 

Werkvormen

In de klas direct aan de slag met kritisch denken. Hier vind je praktische handvatten om het gesprek aan te gaan met studenten of om studenten instructies te geven over kritisch denken. In het leerlab hebben we meerdere werkvormen uitgeprobeerd in onze eigen onderwijspraktijk. We hebben geëxperimenteerd met verschillende werkvormen en gekeken wat werkt en wat juist niet. De selectie vind je hier terug.

Deelnemers kritisch denken

Mireille Emans
Curio economie en ondernemen
Docent economie
Babs Gerholt
Babsgerholt taaltraining
Trainer, docent
Anne de Groot
Hogeschool Rotterdam
Docent en programmaleider bij post-hbo-onderwijs
René van Haaften
Curio techniek en technologie
bpv-coördinator, SLB expert, docent en mentor engineering
Nelleke Leijs
Curio zorg en welzijn
Docent, mentor, Loopbaancoördinator team OA
Wouter Muurmans
Curio economie en ondernemen
Docent, teamvoorzitter
Els van Osch
E4education
Directeur, bestuurslid
Neeltje Sep
Curio dienst onderwijs en kwaliteit en Avans Ad academie
Leerlableider en docent
Annete Verheijen
Curio economie en ondernemen
Docent burgerschap
Kritisch Denken