You are here:

Curio vavo is de springplank naar een mooie toekomst

Heb je je diploma net niet gehaald? Of loop je vast en wil je met goede begeleiding verder komen? Al meer dan 50 jaar halen volwassenen hun diploma via het vavo. Leerlingen en docenten vertellen trots hun persoonlijk verhaal. 

Curio Vavo 12

Curio vavo geeft volwassenen al jarenlang een diploma én zelfvertrouwen

Leonie van Ginneken (63 jaar), docent wiskunde en natuurkunde bij het vavo

Haar moeder spoorde haar aan om te solliciteren bij het vavo. Leonie van Ginneken vertelt over de tijd, toen het nog het Westbrabants avondcollege heette. In de volksmond werd het de moedermavo genoemd. In de beginjaren gaf ze vooral les aan huisvrouwen. Vavo biedt al zoveel jaar een tweede kans op onderwijs. Alleen zijn de leerlingen nu een stuk jonger.
De docenten zijn heel betrokken bij hun leerlingen. Leonie is daar een goed voorbeeld van. Ze blijft met veel leerlingen contact houden na de opleiding. Zo gaat ze regelmatig op bezoek bij een oud-leerling van 83 jaar. Ook vertelt ze dat ze een keer is voorgedragen voor ‘leraar van het jaar’. Deze leerling hield een speech tijdens zijn diploma-uitreiking. Door docenten net als Leonie had hij nu niet alleen een diploma. Het had hem enorm veel zelfvertrouwen gegeven.

Lees hier het volledige interview met Leonie van Ginneken.

’s Nachts treinen schoonmaken, overdag het vavo. Ik dacht steeds dat ik het niet zou halen.

Kaaj Hofman (25 jaar)

Hij schreef zich in voor de havo-opleiding bij Curio vavo, maar twijfelde enorm. “Je wordt in een hele korte periode klaargestoomd voor je examen. En niet alle vakken had ik gedaan op het vmbo. Daarbij was ik vaak ’s nachts aan het werk. Ik maak treinen schoon. Ik dacht steeds dat ik het niet zou halen”. Dit kon niet jaren door gaan. Kaaj viel regelmatig op school in slaap. Met studentenbegeleiding gekeken wat voor hem wel haalbaar was. Zijn herinneringen aan het vavo zijn erg warm. “Het is mijn redding geweest in een periode dat ik het moeilijk had. Het heeft me echt zelfvertrouwen gegeven. De toekomst ziet er zonnig uit voor Kaaj. Hij is nu druk aan het solliciteren. Hij heeft zelfs gesolliciteerd als docent verpleegkundige bij Curio.

Lees hier het volledige interview met Kaaj Hofman.

Het is mijn redding geweest in een periode dat ik het moeilijk had.

“Gewoon doen, anders blijf je hangen waar je bent.”

Melanie was haar baan in een drie-ploegendienst in de fabriek helemaal zat. “Ga ik dit nog mijn hele leven doen?” Eigenlijk wilde ze terug naar school. Ze probeerde het eerst via zelfstudie. Ze had zo’n achterstand. De basiskennis wiskunde bijvoorbeeld had ze niet. Ze kreeg het advies om het via Curio vavo te proberen. “Ik heb toen mijn baan opgezegd en ben terug de schoolbanken in gegaan. En heb daarnaast een aantal bijbaantjes. Mijn eerste jaar is succesvoller afgerond, dan ik had durven dromen. Je moet het gewoon doen. Anders blijf je hangen waar je bent. Het zijn kleine klassen en het is rustig. Toen ik op de middelbare school zat kwam er niets van studeren. Hier werk je samen met je docenten naar een diploma toe. Ze zetten alle zeilen bij om je te doen slagen. Daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

Lees hier het volledige interview met Melanie Michielsen.

“Iedereen zit er omdat ze een diploma willen halen, niet omdat het verplicht is.”

Kim Kluts (18 jaar)

Wat doe je als je het mentaal zwaar hebt, last hebt van stress en faalangst en de 4de klas havo op 1/10-de net niet haalt? Kim zag het niet zitten om het jaar over te doen op haar middelbare school. “Ik wilde niet nog een jaar met jongere kinderen in een klas zitten. Toen ben ik op zoek gegaan naar een oplossing”. Ze koos voor vavo en heeft na twee jaar les haar havo-diploma op zak. En dit smaakt naar meer. Ze start in het nieuwe schooljaar met vwo bij vavo. “Curio vavo is voor mij ideaal. Samen kijk je wat er nodig is en ze doen daar echt iets mee. Ik heb een faalangsttraining gehad. Ook had ik moeite om mij te concentreren, als ik achteraan in de klas een toets moest maken. Nu heb ik standaard een plek vooraan. Ik heb hier geleerd dat ik kom waar ik wil zijn. Dat mag best in kleine stapjes”.

Lees hier het volledige interview met Kim Kluts.

“Bij ons voelen leerlingen zich gezien”

Kristianne Dreteler (30 jaar), docent biologie Curio vavo

Ze is trots op het docententeam. Het zijn enthousiaste docenten met veel ervaring op het examenvlak. “We proberen voortdurend te verbeteren. Dat gaat verder dan alleen lesgeven. Hoe kunnen we onze leerlingen verder helpen? We geven huiswerkbegeleiding, helpen met plannen. Of we starten met een extra basisklasje, als we merken dat het basisniveau van een bepaald vak niet voldoende is. Dat zie je terug in de resultaten”. Voor Kristianne is niet alleen het diploma halen belangrijk. “Als je ziet dat iemand heel hard heeft gewerkt en dat het gelukt is. Dat kan op allerlei vlakken zijn. Dat iemand beter in zijn vel zit, zijn diploma of certificaat heeft behaald, dat iemand opeens weet wat hij wil. Gewoon dat iemand gegroeid is. Daar gaat mijn docentenhart van kloppen.”

Lees hier het volledige interview met Kristianne Dreteler.

Lees ook