You are here:

“Bij ons voelen leerlingen zich gezien”

Heb je je diploma net niet gehaald? Of loop je vast en wil je met goede begeleiding verder komen? Al meer dan 50 jaar halen volwassenen hun diploma via het vavo. In deze reeks vertellen leerlingen en docenten trots hun persoonlijk verhaal. 

Kristianne Met Wit

Kristianne Dreteler (30 jaar), docent biologie vavo

Kristianne vindt het gek om promotie te maken voor Curio vavo. “Dat past eigenlijk niet bij ons. Wel wil ik dat mensen weten dat we er zijn. Dat als je zakt voor een vak, dat je bij ons terecht kunt. Ook als je vastloopt en op zoek bent naar een heel betrokken school. We vragen veel van ze. We stomen ze in heel korte tijd klaar voor het examen. Gelukkig is voor de meeste leerlingen de stof niet helemaal nieuw. Het is een kwestie van verbeteren”

“Bij ons worden alle leerlingen ook letterlijk gezien”

Kristianne heeft eerst op een middelbare school les gegeven. Ze vindt het verschil met vavo groot. “Het is een kleine school met hele betrokken docenten. Studenten voelen zich niet alleen gezien. Ze worden ook letterlijk gezien. Je kent niet alleen de leerlingen van je klas, je kent alle leerlingen. Elke mentor heeft een stuk of 10 leerlingen. Dan weet je en zie je hoe iemand zich voelt. Ook de leerlingen onderling helpen elkaar. Even iets opsturen of uitleggen. Ze zijn heel loyaal naar elkaar”.

“Ik zie leerlingen enorm veranderen”

Een van haar leerlingen verzuimde regelmatig. Maar met veel gesprekken en begeleiding haalde ze uiteindelijk toch enkele vakken. En door dat succes vond ze haar motivatie terug. “Nu heeft ze gewoon haar havo-diploma gehaald! En daar doe je het als docent voor. We gaan voor het resultaat. Soms moet je met een programma schuiven als dat beter werkt voor de leerling. Of een moeilijk vak al het eerste jaar doen. Lukt het niet, dan kun je dat het tweede jaar alsnog halen”.

“Dat maakt het leuk om hier te werken”

Ze is trots op het docententeam. Het zijn enthousiaste docenten met veel ervaring op het examenvlak. “We proberen voortdurend te verbeteren. Dat gaat verder dan alleen lesgeven. Hoe kunnen we onze leerlingen verder helpen? We geven huiswerkbegeleiding, helpen met plannen. Of we starten met een extra basisklasje, als we merken dat het basisniveau van een bepaald vak niet voldoende is. Dat zie je terug in de resultaten”.

 “Daar gaat mijn docentenhart van kloppen”

Voor Kristianne is niet alleen het diploma halen belangrijk. “Als je ziet dat iemand heel hard heeft gewerkt en dat het gelukt is. Dat kan op allerlei vlakken zijn. Dat iemand beter in zijn vel zit, zijn diploma of certificaat heeft behaald, dat iemand opeens weet wat hij wil. Gewoon dat iemand gegroeid is. Daar gaat mijn docentenhart van kloppen”.

Waar zijn de 40-plussers gebleven?

Het vavo is volwassenonderwijs. De meeste leerlingen zijn tussen de 17 en 21 jaar. Kristianne legt uit dat iedereen die boven de 21 jaar is een toelatingstoets voor het hbo mag doen. Je hebt dan geen diploma’s nodig om met een opleiding te beginnen. Er zitten op Curio vavo wel leerlingen die boven de 21 zijn. Vanuit hun persoonlijke situatie kiezen ze ervoor om hun opleiding bij het vavo te doen.

In deze serie vertellen leerlingen en docenten over hun ervaring bij Curio vavo. Het overzichtsartikel vind je hier.

Lees ook