You are here:

Curio vavo geeft volwassenen al jarenlang een diploma én zelfvertrouwen

Heb je je diploma net niet gehaald? Of loop je vast en wil je met goede begeleiding verder komen? Al meer dan 50 jaar halen volwassenen hun diploma via het vavo. In deze reeks vertellen leerlingen en docenten trots hun persoonlijk verhaal.

Leonie Van Ginneken 3

Leonie van Ginneken (63), docent wiskunde en natuurkunde vavo

Haar moeder spoorde haar aan om te solliciteren als docent wiskunde en natuurkunde bij het vavo. Leonie van Ginneken vertelt over de tijd, toen het nog het Westbrabants avondcollege heette. In de volksmond werd het de moedermavo genoemd. Het was geen toeval, haar moeder had er ook op gezeten. Zij wilde haar jongste dochter helpen met haar huiswerk en heeft in 1980 haar diploma gehaald. Daarna had ze de smaak te pakken en is ze ook nog Spaans gaan doen.

Van moedermavo naar vavo

Leonie startte in 1985 bij de school en schreef een cursus exacte vakken. Dit was om vrouwen geïnteresseerd te krijgen voor de techniek. Ze had net een huis gebouwd en gebruikte de praktijkvoorbeelden om deze techniek uit te leggen. In de beginjaren gaf ze vooral les aan huisvrouwen. Maar er waren ook mannen, die naast hun baan als monteur of bouwvakker, weer naar school gingen. En dat is zwaar. Vavo biedt al zoveel jaar een tweede kans op onderwijs. Alleen zijn de leerlingen nu een stuk jonger. Zo rond de 18-19 jaar, met een enkele uitschieter naar boven. Je bent tot je 18de leerplichtig. Daardoor hebben veel meer mensen een diploma.

Leraar van het jaar

Leonie werkt graag bij Curio vavo. Leerlingen worden hier echt als persoon gezien en krijgen de kans om te groeien. De docenten zijn heel betrokken bij hun leerlingen. Leonie is daar een goed voorbeeld van. Ze blijft met veel leerlingen contact houden na de opleiding. Zo gaat ze regelmatig op bezoek bij een oud-leerling van 83 jaar. Ze vertelt vol trots over een zestienjarige leerling, een alleenstaande asielzoeker uit Afghanistan. Hij haalde zijn mavo- en havo-diploma op het vavo. Hier ontmoette hij zijn vrouw. Leonie mocht getuigen zijn bij hun huwelijk. Ook vertelt ze dat ze een keer is voorgedragen voor ‘leraar van het jaar’. Dat was voor haar een enorme verrassing. Deze leerling hield een speech tijdens zijn diploma-uitreiking. Hij vertelde toen ook dat hij haar had voorgedragen. Door docenten net als Leonie had hij nu niet alleen een diploma. Het had hem enorm veel zelfvertrouwen gegeven.

Is het wel een volwaardig diploma?

Leonie vindt het jammer dat niet iedereen Curio vavo kent. Ze krijgt ook nog wel de vraag of het vavo-diploma wel echt een volwaardig diploma is. En dat is het zeker! Op Curio vavo werk je heel gericht samen naar een diploma toe.

In deze serie vertellen leerlingen en docenten over hun ervaring bij Curio vavo. Het overzichtsartikel vind je hier.

Lees ook