You are here:

’s Nachts treinen schoonmaken, overdag vavo. "Ik dacht dat ik het niet zou halen”.

Heb je je diploma net niet gehaald? Of loop je vast en wil je met goede begeleiding verder komen? Al meer dan 50 jaar halen volwassenen hun diploma via het vavo. In deze reeks vertellen leerlingen en docenten trots hun persoonlijk verhaal.

Kaaj Met Wit

Kaaj Hofman (25 jaar)

Kaaj wilde altijd tandarts worden. Dus was het logisch om na vmbo-kader en vmbo-tl met de opleiding voor tandartsassistent te beginnen. “Ik zat niet lekker in mijn vel. Ik besloot een jaar met school te stoppen om aan mezelf te werken. In die periode heb ik snuffelstages gedaan en een capaciteitentest. Ik bleek geschikt te zijn voor de havo”.

“Je wordt in een hele korte periode klaargestoomd voor je examen”

Hij schreef zich in voor de havo-opleiding bij Curio vavo, maar twijfelde enorm. “Je wordt in een hele korte periode klaargestoomd voor je examen. En niet alle vakken had ik gedaan op het vmbo. Daarbij was ik vaak ’s nachts aan het werk. Ik maak treinen schoon. Ik dacht steeds dat ik het niet zou halen”. Dit kon niet jaren door gaan. Kaaj viel regelmatig op school in slaap. Met studentenbegeleiding gekeken wat voor hem wel haalbaar was.

Hij meldde haar stiekem aan voor ‘Docent van het jaar’

“De docenten hebben voor mij het verschil gemaakt. Ze doen er alles aan om te zorgen dat je het diploma haalt. Zijn docent wiskunde, Leonie van Ginneken, is extra speciaal voor hem. Haar interesse in mij en haar hulpvaardigheid. Soms kwam ze speciaal naar school om extra uitleg te geven”. Hij heeft haar stiekem aangemeld voor ‘Docent van het jaar’. Hij heeft haar toen geholpen met het maken van een promotiefilmpje. Tijdens de diploma uitreiking mocht hij een toespraak houden. Hij vertelde over zijn positieve ervaring op Curio vavo, maar ook dat hij Leonie had aangemeld. Hij wilde haar heel graag in het zonnetje zetten.

"Ik slaagde met een 9,7"

Eenmaal zijn havo-diploma op zak ging hij verder met hbo rechten. Maar helaas werd zijn moeder ziek en hij besloot voor haar te zorgen. En die zorg bleek erg goed bij hem te passen. Hij veranderde zijn studierichting en haalde zijn hbo-verpleegkunde met een 9,7 voor zijn afstudeeropdracht! “Ik heb mijn vroegere docent Leonie trots opgebeld”.

"Het is mijn redding geweest"

Zijn herinneringen aan het vavo zijn erg warm. “Je krijgt er echt een kans, je gaat samen aan de slag. Het is mijn redding geweest in een periode dat ik het moeilijk had. Het heeft me echt zelfvertrouwen gegeven. Bij twijfel, doe het. Als je de kans met beide handen grijpt, komt het voor elkaar”. De toekomst ziet er zonnig uit voor Kaaj. Hij is nu druk aan het solliciteren. Hij heeft zelfs gesolliciteerd als docent verpleegkundige bij Curio.

In deze serie vertellen leerlingen en leraren over hun ervaring bij Curio vavo. Het overzichtsartikel vind je hier.

Lees ook