You are here:

Docent Jannemijn maakt eigen podcast over inspirerend lesgeven

Jannemijn Leyten, docent Sociaal Werk bij Curio is gek op inspirerende podcasts. En met al die inspirerende docenten binnen Curio, vond ze het tijd voor een eigen podcast. Ze interviewt collega’s over thema’s als blended leren, vakidioterie, de opleidingsschool en explorerende keuzes.

Paspoort:  
Naam:  Jannemijn Leyten
Beroep:  Docent sociaal werk bij Curio in Breda
  Docent health and social work bij Avans in Roosendaal
  Trouwambtenaar bij Mooimenten
  Maker podcast Samen OnderWIJZER
Uitspraak: Als docent, coach en collega ben ik continu op zoek naar verbinding. Met die ander, met een vak, met een passie of een mooie ervaring. 

Hoe kwam je op het idee om een podcast te gaan maken?

“Ik luister zelf al jaren naar allerlei podcasts. ‘Man, man, man’ en ‘Effe relativeren’ zet ik op als ik hardloop. Daar hoef ik niet bij na te denken. De podcast ‘De Universiteit van Nederland’ zijn korte hoorcolleges over allerlei onderwerpen. Ook ‘Jongeren hebben de toekomst’ van Demi, onze eigen mbo-ambassadeur en podcasts over het ouderschap vind ik interessant.”

“Ik miste nog een podcast over het vmbo en mbo. Dat bracht me op het idee om het zelf te gaan doen. Ik heb het ingestuurd als Pioniers-idee. Toen ging het heel snel. Lotte van Kempen, projectleider van Pioniers nam contact met me op. Al snel planden we een gesprek met mijn manager. Ik mocht het gaan doen!”

Wat is je doel met de podcast?

“De podcast heet: Samen OnderWIJZER. Ik hoop dat we samen wijzer worden van alles wat we al doen. Curio heeft de visie om mensen met elkaar te verbinden. We hebben zoveel docenten in huis met veel kwaliteiten en ervaringen. We kunnen elkaar verder helpen. Maar in de praktijk is het lastig om te weten bij wie je terecht kunt. Zelf ken ik bijvoorbeeld veel mensen binnen Zorg en Welzijn, maar niemand bij Techniek. Hopelijk helpt mijn podcast om mensen aan elkaar te verbinden. Ik interview elke aflevering een andere Curio collega. Zodat we elkaar kunnen inspireren. Daarnaast hoop ik dat de podcast ook mensen buiten het onderwijs enthousiast maakt voor het vak!”

Waarom vind je het belangrijk dat mensen in het onderwijs geïnspireerd blijven?

“Onderwijs is altijd in beweging, want studenten veranderen. Je kunt als docent dus niet stil blijven zitten. De burn-out cijfers in ons vak zijn hoog. We komen mensen te kort en dat terwijl we zo'n mooi vak hebben! We missen de tijd als docenten om samen met elkaar het gesprek over góéd onderwijs te voeren. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Ik wil dat de mensen die al in het onderwijs werken onthouden hoe leuk hun baan is. En ik wil mensen buiten het onderwijs inspireren om na te denken over een toekomst als docent. ”

Zelf zit je ook niet stil. Hoe heb je het podcast maken geleerd?

“Gewoon, door aan te pakken, te proberen en door fouten te maken. De basis is eenvoudig: je neemt een gesprek op. Ik heb een goede opnameset gekocht en een eerste gast uitgenodigd. Ik zei tegen haar: Ik wil iets proberen. Maar het zou kunnen dat we het nog een keer opnieuw moeten doen.”

“Toen ik vijf afleveringen had opgenomen, kwam ik erachter dat de muziek die ik gebruikte niet rechtenvrij was. Dus moest ik opnieuw gaan monteren. Dat kostte me veel tijd. Toen kwam ik in contact met Team Afstand leren. Zij hebben de montage van mij overgenomen. Zo kon ik me echt op het gesprek richten. Een goed gesprek voeren, daar had ik al ervaring mee. Ik ben namelijk ook nog trouwambtenaar. In die rol moet je ook de juiste vragen stellen om tot een goed verhaal te komen.”

Toen ik vijf afleveringen had opgenomen, kwam ik erachter dat de muziek die ik gebruikte niet rechtenvrij was

 

Je hebt nu zeven afleveringen gemaakt met verschillende collega’s. Wat is volgens jou een opvallende ontwikkeling in het onderwijs?

“Het valt op dat veel collega’s erg ondernemend zijn. Achterover leunen en jarenlang dezelfde lessen geven is niet meer van deze tijd. We moeten onze lessen en dus ook onszelf blijven ontwikkelen. Zo brengen we het onderwijssysteem steeds dichter bij wat onze doelgroep verwacht”.

 

De podcast Samen OnderWIJZER kun je luisteren via Spotify en diverse podcast apps. 

 

---
Wij zijn Curio - In deze verhalenreeks vertellen we de bijzondere verhalen van onze medewerkers, leerlingen en studenten, alumni en relaties. Stuk voor stuk dragen zij bij aan het unieke karakter van het merk Curio.
---

Lees ook