You are here:

Een bescheiden man wordt hoofdpersoon voor docent Roland

Als docent Nederlands als tweede taal (NT2) geeft Roland Frijters les aan statushouders. Mensen die inburgeren, maar ook aan anderstaligen die in Nederland werken. Zijn cursist Nabil maakte op hem zoveel indruk dat hij er een verhaal over schreef.

Wijzijncurio Roland Frijters

Hoe kwam het dat Nabil jou inspireerde tot een verhaal?

“Nabil is een hele bescheiden en respectvolle man. Toen ik hem beter leerde kennen, wist hij me steeds te verrassen. Zo bleek hij ontzettend goed te kunnen tekenen. Ook liet hij me filmpjes zien waarop zijn dochter mooi piano speelde, viool en oed. (redactie: een oed is een peervormig snaarinstrument) Omdat hij zag dat ik echt interesse toonde, durfde hij me te vertellen over zichzelf. Zo kon ik hem met een aantal dingen verder helpen. Dat gaf me veel positieve energie. Alles kwam zo mooi bij elkaar. Het inspireerde me tot dit verhaal.”

Hoe heb je hem kunnen helpen?

“Toen we tijdens een les aan het praten waren over wat er in Bergen op Zoom allemaal te doen is, dacht ik ineens aan de muziekschool. Voor mij vanzelfsprekend, maar voor Nabil niet. Ik zei hem dat het misschien iets was voor zijn dochter. Twee weken later werd er een leenpiano bij hem  afgeleverd, zodat zijn dochter kon oefenen!

Daarnaast merkte ik dat Nabil door de lockdown achteruit was gegaan met zijn Nederlands. Ik wist dat hij van voetbal hield. Dus ik mailde naar wat voetbalteams in de buurt of hij daar misschien iets kon doen. De club waar hij vrijwilligerswerk kon doen, bleek uiteindelijk toch te ver weg voor hem. Dus heeft hij zelf contact gelegd met een club in de buurt. Daar voelde hij zich eerst schuldig om naar mij. Maar ik was juist heel trots dat hij dit zelf had geregeld. Hij is daar nu assistent-trainer. Ik kan aan hem zien dat het hem goed doet.”

Vind je dat het bij jouw werk hoort als NT2 docent, om mensen ook op deze manier op weg te helpen?

“Ja, ik vind het belangrijk om erachter te komen waar mensen blij van worden. Daarmee probeer ik ze te motiveren om ook buiten school actief te zijn. De contacten zijn goed voor hun Nederlands. Het kost tijd om ze goed te leren kennen, maar ik vind het interessant en leer ook veel van hen. De mensen in mijn groepen hebben als vluchteling vaak veel meegemaakt. Maar we kijken bewust vooruit. Ik merk dat ze dat zelf ook het liefste doen. Ze zeggen: ‘Dat was toen, we hebben hier een nieuwe toekomst.’”

Nieuwsgierig naar het verhaal dat Roland over Nabil schreef? Het verhaal lees je hier

---
Wij zijn Curio - In deze verhalenreeks vertellen we de bijzondere verhalen van onze medewerkers, leerlingen en studenten, alumni en relaties. Stuk voor stuk dragen zij bij aan het unieke karakter van het merk Curio.
---

Lees ook