You are here:

Zomerschool Nt2: verschillende culturen, één doel

De meeste studenten kijken ieder jaar reikhalzend uit naar de zomervakantie. Cursisten Nt2 (Nederlands als tweede taal) denken daar vaak anders over. Zes weken niet naar school betekent in hun geval ook weinig tot geen Nederlands spreken. En dan zakt de opgedane kennis ver weg. Daarom organiseert Curio dit jaar voor de derde keer de zomerschool. Zo’n twintig deelnemers dompelen zich drie weken lang onder in de Nederlandse taal. Door corona is de zomerschool dit jaar meer welkom én harder nodig dan ooit tevoren.

Zomerschool2020 1
De deelnemers van de Nt2-zomerschool van 2020

Dee Duffhues en Sukran Arslan, beiden docent Nt2 bij Curio, faciliteren de zomerschool voor het derde jaar op rij. “Normaal gaan de cursisten op afgebakende momenten naar school. Twee dagen per week, twee uur per dag. Daardoor is er weinig integratie tussen thuis, school en werk. En dat is juist zo nodig”, vertelt Dee. “Tijdens de zomerschool zijn cursisten drie weken lang, vier keer per week, vijf uur per dag samen. Ze leren heel andere dingen dan uit een boekje. We creëren een veilige omgeving waardoor mensen durven te spreken. Dat vertrouwen is een vereiste om een taal te leren”.

Leren op maat

De zomerschool is voor alle Nt2-cursisten toegankelijk. In de groep zitten verschillende taalniveaus samen. Er staat vooral veel spreekvaardigheid op het programma, maar deelnemers kunnen ook zelf aangeven waarmee ze aan de slag willen gaan. Schrijfvaardigheid bijvoorbeeld, of het leren van voltooid deelwoorden. Sukran: “Wat we hier doen, is leven in het Nederlands. We doen alles samen; eten, drinken en zelfs boodschappen. En benoemen daarbij steeds weer wat we aan het doen zijn”. Het programma van de zomerschool is divers. Een bewuste keuze, licht Dee toe. “Mensen leren allemaal op verschillende manieren. De een leert makkelijk uit een boek, de ander terwijl hij beweegt of schildert. Tijdens de zomerschool proberen we alle leermethodes aan te spreken”.

Van Pools tot Perzisch

Met circa tien verschillende moedertalen, van Pools tot Perzisch, laten de deelnemers een rijke mix van nationaliteiten en culturen zien. Bij de zomerschool leer je veel meer dan alleen de Nederlandse taal. Deelnemers leren ook van elkaar. Datzelfde geldt voor docentes Dee en Sukran. “Gisteren hoorden we dat in de Chinese cultuur een man vooral naar de voeten van de vrouw kijkt. Mooie voeten is soms al genoeg om met haar te willen trouwen, dan hoeft hij haar gezicht niet eens te zien”, vertelt Sukran. “Normaal heb je helemaal geen tijd om over dit soort onderwerpen te praten. Dit is Nt2-onderwijs zoals het hoort te zijn”.

Pioniersproject

Het liefst zouden Dee en Sukran willen dat Nt2-onderwijs er altijd uit zou zien zoals bij de zomerschool. Ze proberen wel stappen in die richting te zetten. Bijvoorbeeld met het pioniersproject ‘Zwemmen in het Nederlands’. Daarmee willen ze deelnemers beter laten integreren en meer ervaring laten opdoen. Het idee is om de lessen Nederlands te intensiveren én te combineren met een stage. Zo wordt de Nederlandse taal niet alleen op school geoefend, maar juist in alledaagse situaties. De taalbeheersing groeit. Net als de kennis van vaktaal. Deelnemers doen werkervaring op, bouwen aan een netwerk en kunnen zich bewijzen. Door corona liep het project wel een deukje op, want veel stages gingen niet door. Voor één van de zomerschooldeelnemers ging het wel door. “Akbar loopt twee dagen stage en gaat drie dagen naar school. Dat is perfect”, vertelt Dee enthousiast. “Op die manier ben je heel de week bezig met de Nederlandse taal. En omdat het spelenderwijs gaat, leer je ook beter”.

Opbloeien

Dee en Sukran zien de deelnemers gaandeweg het project steeds verder opbloeien. Dee: “Je ziet dat iedereen groeit in zijn of haar taalkennis, maar vooral in het durven spreken. En ik weet hoe lastig dat is. Als ik op vakantie ben in het buitenland, ben ik ook bang om fouten te maken”. Een van de deelnemers zei aan het begin van de zomerschool helemaal niets. Dat durfde ze niet. Nu vertelt ze voor de hele groep hoe blij ze is dat ze naar school kan gaan. En hoe jammer ze het vindt als de zomerschool straks weer voorbij is. Volledig in het Nederlands uiteraard. Sukran: “Hier doen we het voor. Veel van onze deelnemers hebben niets anders dan thuis, kinderen en school. Hier komen ze helemaal los”.

Lockdown

De deelnemers zijn het over één ding unaniem eens: de zomerschool is enorm van toegevoegde waarde. Leerzaam, leuk én nodig. Zeker nu in coronatijd. Zo vertelt deelneemster Janani dat ze begin dit jaar vier maanden in lockdown zat in haar thuisland Sri Lanka. Ze moest gevoelsmatig weer opnieuw beginnen. Dankzij de zomerschool is de meeste kennis nu weer teruggekomen. Kadir uit Turkije doet voor het eerst mee aan de zomerschool. Ook hij is vol lof: “Normaal ben ik tijdens de zomervakantie in Turkije om te werken en om familie te bezoeken. Door corona kon ik dit jaar niet gaan. Maar ik ben heel blij dat ik daardoor aan de zomerschool mee kan doen. Volgend jaar wil ik graag weer gaan. Al hoop ik natuurlijk dat mijn Nederlands dan al goed genoeg is”.

Zomerfamilie

“Hoe we hier met elkaar omgaan, is fantastisch”, vertelt Dee. “De sfeer is geweldig. In een gewone groep is dat heel anders. Simpelweg omdat er de tijd niet voor is”. De groep wordt in een korte tijd erg hecht. Een van de deelnemers weet het treffend te verwoorden: “We hebben verschillende nationaliteiten, komen uit verschillende culturen, maar hebben allemaal één doel: Nederlands leren. We doen alles samen, eigenlijk zijn we bijna familie”. Waarna een andere deelnemer er lachend aan toevoegt: “zomerfamilie!”.

De zomerschool van Curio Nt2 loopt van 13 t/m 30 juli 2020. Neem contact op met newsroom@curio.nl voor meer informatie over dit bijzondere project. Wil je meer weten over Nt2-onderwijs? Kijk dan hier.

Dit is Nt2-onderwijs zoals het zou moeten zijn
Zomerschool2020 1 4
Docenten Dee en Sukran faciliteren de zomerschool voor het derde jaar op rij
Zomerschool2020 1 5
De deelnemers luisteren aandachtig naar de wijkagent die over zijn werk komt vertellen
Zomerschool2020 1 6
In kleine groepjes wordt gewerkt aan de spreekopdrachten

Lees ook