You are here:

Docent Erik bedenkt en maakt een eigen bordspel: 21 days

Overdag geeft docent Erik Winkelman Engels bij Curio. ’s Avonds beleeft hij avonturen in de wereld van de bordspelen. Zijn enthousiasme leidde ertoe dat hij zelf een spel bedacht en maakte: 21 Days. In het spel moeten 4 overlevenden van de schipbreuk van het schip De Esperanza, het zien te overleven op een vlot. Je kunt het spel spelen in je eentje of met maximaal vier personen.

 

Paspoort:  
Naam:  Erik Winkelman
Beroep:  Docent Engels bij Curio Scala in Teteringen
  Bedenker en maker van bordspel 21 Days
Uitspraak: "Ik speel muziek, illustreer, heb toneelstukken geschreven, ben altijd bezig met dingen maken. Ik wilde een spel bedenken wat je solo kunt doen. Maar wel op een echt bord. Dat is toffer, voelt beter. Het is gaandeweg wat aangepast, je kunt het nu alleen én maximaal met vier spelen."
Uit: BN de Stem - Bredaas bordspel verovert de wereld

Hoe ben jij een bordspelfanaat geworden?
“Zelf speelde ik vroeger al graag de klassiekers Mens-erger-je-niet en Ganzenbord bijvoorbeeld. Op een avond nodigden vrienden me uit. Of ik ‘Kolonisten van Catan’ kwam spelen. Ik werd verliefd op het spel! De wereld van de bordspelen had niet stil gestaan. Ik ben me gaan verdiepen in andere spelen en er ging een gigantische wereld voor me open.”

Waarom heb je de stap gezet om zelf een bordspel te maken?
“Op de website www.boardgamegeek.com kon je meedoen aan een wedstrijd. De opdracht was om een spel te bedenken voor één persoon en dat op één papier paste. Ik had toevallig net een documentaire gezien over vissers. Ze moesten op een boot zien te overleven, nadat hun mast gebroken was. Dat leek me een goed concept voor een spel. Hoe overleef je op een vlot als er haaien rondzwemmen? Als de planken van je vlot wegdrijven? Hoe roep je hulp in?”

Heb je de wedstrijd gewonnen?
“Mijn idee werd groter en groter. Ik heb er een avontuurlijk verhaal omheen bedacht. Het paste niet meer op één papier. Dus ik heb niet meer meegedaan aan de wedstrijd. Maar ik ontmoette tekenaar Eric Kenter. Hij was enthousiast over mijn spel en wilde de tekeningen erbij maken. Zijn stijl sloot helemaal aan bij de sfeer die ik zocht. Toen hij me zijn tekeningen liet zien, wist ik: nu ga ik het echt doen! Via Kickstarter, een crowdfunding website, heb ik het benodigde bedrag bij elkaar gekregen. Daardoor kon ik 1500 spellen laten maken. Die zijn vervolgens op pallets voor mijn huis afgeleverd. Zo’n duizend waren er verkocht via Kickstarter en kon ik direct doorsturen naar mensen over de hele wereld. De rest was bedoeld voor verkoop op beurzen.”

Wat heeft het je gebracht?
“Omdat ik zelf verslaafd ben aan bordspelen vind ik het ontzettend cool dat mijn spel in winkels ligt. Ook heb ik op ‘Spiel’, een beurs in Duitsland gestaan. Dat was een droom die uitkwam. Een bijzondere ervaring! Verder heeft het me veel geleerd. Het inzamelen van het bedrag op Kickstarter was als een fulltime baan erbij. De mensen die geld steken in je project willen alles ervan weten. Dus ik moest steeds vragen beantwoorden. En grote bordspeluitgevers benaderden mij. Het spel is bijvoorbeeld verkocht aan een Chinese uitgever. Hier in Nederland liep het vast met de grote uitgevers. Ze wilden te veel aan mijn spel veranderen. Daar was ik het niet mee eens.”

De eerste 1500 spellen werden geleverd, thuis, op mijn oprit

Wat vinden je studenten ervan?
“Ze vinden het interessant als ze horen dat ik zelf een spel heb gemaakt. Ik speel ook regelmatig Engelse spelletjes in de klas. Ik ben een open boek voor ze, en deel vaak waar ik mee bezig ben in mijn vrije tijd. Ik denk dat een docent met een passie ook interessanter is om naar te luisteren.”

Een interview tussen Erik Winkelman en Beth Heile, host van BoardGameGeek. De video is in het Engels.
Je vindt meer informatie over Eriks bordspel 21 Days op zijn website 21daysboardgame.com

 

---
Wij zijn Curio - In deze verhalenreeks vertellen we de bijzondere verhalen van onze medewerkers, leerlingen en studenten, alumni en relaties. Stuk voor stuk dragen zij bij aan het unieke karakter van het merk Curio.
---

Lees ook