Sport en bewegen niveau 4 Breda, Roosendaal

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 138
Niveau 4
Crebo 23366

In het kort

Een vitale samenleving, dat is waar je bij sport en bewegen aan werkt. De uitdaging is om kinderen, volwassen en ouderen aan het sporten of bewegen te krijgen en te houden. Door sport en bewegen blijft de samenleving gezond. Ben je sportief? Dan kun je van je hobby je beroep maken. Met de opleiding sport en bewegen kun je in de sport- en beweegwereld aan het werk. Kies je voor de sportwereld, dan kan je in een fitnesscentrum werken van een zwembad, sportvereniging, outdoorcentrum of bij een evenementenorganisatie in de recreatiebranche. Daarnaast zijn er in de kinderopvang, zorg- en welzijnsorganisaties banen voor jou. In alle gevallen werk je veel met mensen.

Downloads

Alle details


Is de opleiding sport en bewegen niveau 4 iets voor jou?

Tijdens de opleiding sport- en bewegen leer je alles wat je nodig hebt om sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden en deelnemers te begeleiden. Je bent na je opleiding breed inzetbaar in de sportbranche.

Je kunt kiezen uit twee locaties, namelijk Breda en Roosendaal

De opleiding in Breda is als volgt opgebouwd:


Na het 1e jaar heb je de keuze uit zes profielen: 

 • Profiel Buursportcoach
 • Profiel Bewegingsagoog
 • Profiel Leefstijlcoach
 • Profiel Trainer coach verenigingen sport
 • Profiel uniform beroepen
 • Sport en bewegingsleider

Leerjaar 1: carrousel les- en leidinggeven. Meteen in de context (zwembad, veld of zaal) leren les- en leidinggeven aan externe doelgroepen. Leerjaar 1: onze oriëntatie op profielen start al in lesperiode 3. Zo kom je tot een goed doordachte profielkeuze in leerjaar 2 en 3.

De opleiding in Roosendaal is als volgt opgebouwd:
Na het 1e jaar heb je de keuze uit de profielen: 

 • Profiel sportinstructie, training en coaching 

Je kunt uitstromen in de volgende richting: 

 • Coördinator sportinstructie, training en coaching, niveau 4

Leerjaar 1: carrousel les- en leidinggeven. Meteen in de context (zwembad, veld of zaal) leren les- en leidinggeven aan externe doelgroepen. Leerjaar 1: onze oriëntatie op specialisaties binnen het profiel start al in lesperiode 3. Zo kom je tot een goed doordachte keuze in leerjaar 2 en 3.

Waar staat de opleiding Sport en bewegen voor?

Vitaal voor en met elkaar 

Waarom leiden wij beroepskrachten op? In de huidige maatschappij bestaat er een grote behoefte aan een vitale leefwereld. De opleiding sport en bewegen bij Curio stimuleert een gezonde en actieve leefstijl en heeft daarbij een directe en brede invloed op de vitaliteit van de mens en zijn omgeving. 

Wat is onze missie? 

De opleiding sport en bewegen bij Curio leidt, samen met diverse partners, professionals op die participeren in een vitale leefwereld. 

Wat is onze belofte? 

De student kan zich persoonlijk ontwikkelen en uitgroeien tot professional die regionaal, nationaal of internationaal een bijdrage levert aan de vitaliteit van de mens en zijn leefwereld.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na deze opleiding mag je werkzaam zijn in het gehele werkveld sport en bewegen niveau 4. 

Gedurende de opleiding kiest een student profielen en keuzedelen die hem aantrekkelijker maken voor een specifiek werkveld. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Mogelijk vervolg na deze opleiding: ALO, PABO, Fysiotherapie. 

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

Voor deze opleiding zijn:

 • 175 plaatsen beschikbaar in Breda
 • 100 plaatsen beschikbaar in Roosendaal

voor niveau 3 en 4 samen. Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld. Meld je daarom op tijd aan.

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 4 keuzedelen bij deze niveau 4 opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij deze opleiding kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Bewegen in de buurt
 • Conditie/hersteltrainer
 • Gezonde leefstijl
 • Instructeur dans/bewegen op muziek
 • Instructeur fitness
 • Instructeur gymnastiek
 • Instructeur judo
 • Instructeur overige sporten
 • Instructeur padel
 • Instructeur Skiën
 • Instructeur Snowboarden
 • Instructeur zeilen
 • Instructeur zwemonderwijs
 • Outdoor activiteiten
 • Outdoor instructeur
 • Persoonlijk profileren
 • Specifieke doelgroepen sport en bewegen
 • Trainer/coach schaatsen
 • Trainer/coach tennis
 • Trainer/coach voetbal
 • Uban Sports
 • Vedieping instructeur

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers.

Aanmelden

Breda:
Voor deze opleiding zijn 175 plaatsen beschikbaar voor niveau 3 en 4 samen. Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld. Meld je daarom op tijd aan.

Roosendaal:
Voor deze opleiding zijn 100 plaatsen beschikbaar voor niveau 3 en 4 samen. Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld. Meld je daarom op tijd aan.

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Sport en Bewegen, Breda, BOL
Sport en Bewegen, Roosendaal, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.