Schoolkosten op het mbo

Studeren doe jij het liefst zonder zorgen. Daarom houdt Curio de schoolkosten zo laag mogelijk. Hoeveel geld je nodig hebt, verschilt per mbo-opleiding. Er zijn verplichte en vrijwillige schoolkosten. We leggen je graag uit hoe het werkt. Wil je weten wat het kost? Kijk dan op de pagina van jouw opleiding.

Verplichte schoolkosten

Ben jij 18 jaar of ouder? Dan betaal je elk jaar lesgeld. Mbo-studenten van onder de 18 volgen een opleiding gratis. Naast lesgeld zijn er ook extra schoolkosten. Bijvoorbeeld voor boeken of softwarelicenties die nodig zijn om je diploma te halen. Deze extra schoolkosten vind je op de webpagina van jouw opleiding onder het kopje ‘kosten’. 

In Nederland vinden we dat iedereen moet kunnen studeren. Ook als je de extra schoolkosten eigenlijk niet kunt betalen. Curio heeft voor deze situaties een eigen mbo studentenfonds.

 

Vrijwillige schoolkosten

Niet alle schoolkosten zijn verplicht. Denk aan geld voor een uitstapje. Of een toegangskaartje voor een schoolfeest. Jij kiest zelf of je hiervoor wilt betalen. Als je niet betaalt, mag je helaas niet meedoen. 

Totaal overzicht schoolkosten bekijken

Wil je een totaaloverzicht van alle schoolkosten van een mbo-opleiding bij Curio. Ga naar de opleidingspagina en klik in het tabblad kosten op de link. Op de Mbowebshop krijg je een totaaloverzicht per locatie, leerweg en leerjaar.

Schoolkostenbeleid

Curio vindt het belangrijk dat iedere student onderwijs kan volgen. Zonder zorgen over geld. De spullen die je nodig hebt en de kosten voor een opleiding vind je op de website van Curio. Curio zorgt dat kosten zo laag mogelijk zijn. De studentenraad praat daar over mee. In deze samenvatting zijn alleen de (mogelijke) kosten opgenomen die voor jouw rekening komen. In de toelichting leggen we uit welke soort schoolkosten er allemaal zijn.

Meer vragen over schoolkosten van jouw mbo-opleiding beantwoorden we in de Veelgestelde vragen.

Terugkoopregeling ongebruikte leermiddelen

Je mag er vanuit gaan dat de onderwijsbenodigdheden (boeken, licenties of andere materialen) die je
zelf moet aanschaffen voor je opleiding ook daadwerkelijk worden gebruikt. Wanneer dit niet gebeurt,
dan is dat vervelend en kun je mogelijk aanspraak maken op een terugbetaling van de kosten die je
hebt gemaakt. Deze regeling bevat de voorwaarden waaraan moet zijn voldaan voordat je aanspraak
kunt maken op terugbetaling. Lees deze dan ook eerst goed door.

Studiefinanciering en OV-jaarkaart

Soms heb jij recht op studiefinanciering. Je krijgt dan geld voor jouw opleiding. Je mag ook gebruik maken van een OV-jaarkaart. Vaak al voordat je 18 wordt. Hiermee reis je gratis met het openbaar vervoer. Als je binnen 10 jaar slaagt, hoef je niets terug te betalen. Je hebt recht op studiefinanciering als:

  • Je 18 jaar of ouder bent. Je mag wel al eerder een OV-jaarkaart aanvragen
  • Je een BOL-opleiding doet. BBL-leerlingen krijgen geen studiefinanciering
  • Jouw opleiding minimaal 1 jaar duurt

Kinderopvang toeslag

Combineer je jouw studie met de zorg voor een kind? En maak je gebruik van kinderopvang? Check dan op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag of je met jouw studie recht hebt op kinderopvangtoeslag en vraag het meteen aan. 

Hoeveel toeslag je krijgt, hangt af van jouw situatie. Bijvoorbeeld hoeveel opvang je maandelijks nodig denkt te hebben en of je wel of geen toeslagpartner hebt. Verandert er iets in je situatie, dan heeft dat ook invloed op de hoogte van je toeslag. Geef veranderingen altijd meteen door, ook als je afstudeert of stopt met je opleiding. Wijzigingen kun je doorgeven via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag. Dan ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig.