Sport en bewegen niveau 3 Breda, Roosendaal

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 23366

In het kort

Tijdens de opleiding sport en bewegen niveau 3 leer je hoe je anderen helpt met sporten. Je leert hoe je een goede coach bent. Zodat je iedereen enthousiast krijgt om te sporten en bewegen. Je leert de theorie. En natuurlijk ben je zelf ook veel aan het sporten. Werk jij straks het liefst in een zwembad, bij een klimhal of op sportevenementen? 

Downloads

Alle details


Is de opleiding sport en bewegen niveau 3 iets voor jou?

Natuurlijk hou je van sporten. Is het jouw droom om van je hobby je beroep te maken? Dan is deze opleiding iets voor jou. Met de opleiding sport en bewegen werk je in de wereld van sporten en bewegen. Misschien wel in een fitnesscentrum of zwembad. Maar ook bij een sportvereniging of centrum voor buitensporten vind jij een baan. Organiseer je liever sportevenementen? Dat kan ook. Of help je liever mee om kinderen, ouderen of mensen die aan het herstellen zijn? Dan zijn er in de kinderopvang, zorg- en welzijnsorganisaties banen voor jou. Je leert tijdens de opleiding precies hoe je mensen helpt bij het sporten en bewegen.  

Voor de opleiding sport en bewegen niveau 3 kun je kiezen uit twee locaties, namelijk Breda en Roosendaal. De opleidingen verschillen iets van elkaar.  

De opleiding sport en bewegen niveau 3 in Breda 

In Breda kun je kiezen uit verschillende studierichtingen:  

  • buurt, onderwijs en sport  
  • sport, bewegen en gezondheid  
  • sport- en bewegingsagogie (sport en bewegen voor alle mensen)  
  • trainer en coach verenigingssporten  
  • uniformberoepen (sport en bewegen voor defensie, politie en brandweer) 
  • buitensporten voor je plezier 

Je kunt uitstromen in de volgende richting:  

  • sport- en bewegingsleider niveau 3 

De opleiding sport en bewegen niveau 3 in Roosendaal 

In Roosendaal kun je kiezen uit verschillende richtingen:  

  • sportinstructie, training en coaching  

Je kunt uitstromen in de volgende richting:  

  • sport- en bewegingsleider niveau 3  

Tijdens de opleiding 

Tijdens de opleiding leer je hoe je andere mensen aan het bewegen krijgt. Je leert precies hoe je lesgeeft in bewegen en sporten. Of dat nu in een zaal, zwembad of veld is. Jouw taak is ervoor te zorgen dat mensen samen blijven bewegen. Want dat is belangrijk voor een gezondere wereld. Waar wil jij jouw talent delen? Het kan dichtbij in de buurt. Of in heel Nederland. Liever naar het buitenland? Ook dat is mogelijk met deze opleiding.  

Na je opleiding

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding sport en bewegen niveau 3? Dan kun je verder studeren op niveau 4.

Leerwegen

Bol

Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Student Marc

Van voetbal gaat het hart van Marc sneller slaan. Niet zo vreemd dus dat hij voor de opleiding sport en bewegen heeft gekozen. “Ik vind sporten leuk. En lesgeven ook. Vooral aan kinderen onder de 18 jaar. Ja, die zijn soms druk. Maar als je écht naar hen luistert dan voel je aan wat ze willen. Als je daarop inspeelt, krijg je ook hen echt enthousiast voor de sportles. Die uitdaging vind ik juist supertof.”

Marc heeft in een maand tijd een goede band opgebouwd met de docenten van sport en bewegen. “Die zijn echt lief en geïnteresseerd. In de week zijn we lekker bezig. De tijd gaat snel. Ik heb het ontzettend gezellig met mijn klasgenoten. Je krijgt veel vrijheid in hoe je je lessen en projecten aanpakt. Je mag veel zelf verzinnen en er dan samen met je klas iets van maken. Het is zo gaaf als we samen een mooie les neerzetten.”

Het belang van sport en bewegen is voor Marc duidelijker. “Blijven bewegen is goed voor ieders toekomst. Lekker bezig blijven en gezond eten. Dan zit je lekker in je vel en geniet je meer van het leven.” Waar hij die wijsheid vandaan heeft? Marc heeft een groot voorbeeld in het voetbal. “Ik ga niet zeggen wie dat is, maar van hem heb ik geleerd hoe belangrijk discipline, voeding, motivatie en voldoende slaap zijn. En een beetje talent, natuurlijk.”

Student Margo

Margo heeft het beroep ergotherapie ontdekt tijdens de opleiding sport en bewegen. “Ik vind het dankbaar werk om mensen na een burn-out of amputatie met beweging weer op de rit te krijgen. Dat ze alledaagse handelingen weer zelf kunnen. Ook mensen met een beperking of dementie kan ik straks helpen om hun zelfredzaamheid iets te vergroten. Als keuzedeel heeft Margo Internationalisering. Ik wil graag naar het buitenland, het liefst naar Afrika. Ik zie mezelf daar wel werken.”

Als jong meisje wist Margo al dat ze iets met sport en bewegen wilde doen. “Van sporten word ik blij, dat is mijn uitlaatklep. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze voor deze opleiding. Samen met je klas sta je meteen les te geven aan een groep schoolkinderen. Door het doen leer je vanzelf wat je moet verbeteren. Dankzij het lesgeven aan verschillende doelgroepen in het eerste studiejaar, ontdek je welke richting binnen sport en bewegen je het meest interesseert.”

Margo heeft gekozen voor het profiel bewegingsagogiek. “Die richting past heel goed bij mij. Ik ben meelevend, sociaal en ik kan goed met ouderen praten en lachen. De energie die je in hen stopt, krijg je ook weer terug. Ik loop stage bij Groenhuysen, een zorgorganisatie voor diverse doelgroepen. Ik heb al verschillende afdelingen gezien, zoals psychogeriatrie (dementie), revalidatie en COPD. Op dit moment werk ik in Oudenbosch met ouderen met dementie. De sfeer is er goed, er gebeurt altijd wat. Ik begeleid de mensen bij de krachttraining op de loopband. Ook geef ik hun boksles.”

In het eerste jaar van haar studie heeft Margo als project een aantal evenementen georganiseerd voor allerlei doelgroepen. “Dan regel je veel meer dan alleen het gedeelte sport en bewegen. Je moet bijvoorbeeld ook zorgen voor de EHBO, een versnapering tussendoor en vrijwilligers. Ik vind dat leuk om te doen, het is een keer wat anders.”

Docent Rik

Studeer je aan de opleiding sport en bewegen dan sport je natuurlijk veel. Maar niet de hele dag. Dat vertelt docent Rik Jochems. Hij geeft er het vak les- en leidinggeven, het keuzedeel voetbal en is mentor van de examenklas voeding en leefstijl. De docenten van de opleiding sport en bewegen zijn allemaal ergens in gespecialiseerd. Bijvoorbeeld in bewegingsagogie of buurtsportcoach. Rik is altijd al bezig geweest met leefstijl en gedragsverandering. En in zijn vrije tijd is hij voetbaltrainer. Het leuke aan lesgeven op deze opleiding vindt Rik dat de studenten heel gemotiveerd zijn; ze kiezen hier bewust voor. “Bij de beweegvakken wil iedereen meedoen. Het voordeel van deze opleiding is dat je de theorie (bijvoorbeeld anatomie) meteen aan de praktijk kunt koppelen. Dan blijft het beter hangen bij de studenten. Ze lopen twee of drie dagen per week stage. Ook die ervaringen probeer ik direct in de lessen op school mee te nemen.”

Op school hebben de studenten een mooie accommodatie om allerlei sporten te doen. Rik: “We hebben een fitnessruimte, een topsporthal met een indoor atletiekbaan, een krachthonk, een klimwand en een judozaal. Op vijf minuten lopen van school krijgen ze zwemlessen en voetbaltrainingen.”

De studenten sporten zelf, maar zetten zich ook in voor allerlei doelgroepen. “Fit en vitaal is een initiatief waarbij ouderen in de wijk op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend gratis mogen bewegen in de fitnesszaal. Studenten met het keuzedeel bewegingsagogie begeleiden één keer per week mensen met een beperking. Ook geven studenten gym- en zwemles aan twee basisscholen. De eerstejaars geven voetbaltraining. Dat zijn vaste praktijkmomenten. Maar er zijn ook van die buitenkansjes waarbij onze studenten worden ingezet. Zoals bij het NK Atletiek in Breda afgelopen zomer,” aldus Rik. Kom je met een diploma van deze opleiding, dan ben je breed inzetbaar. “En je kunt les- en leidinggeven en bijvoorbeeld sportevents coördineren. Natuurlijk kun je ook doorstuderen, bijvoorbeeld voor bewegingsagoog.” Wat de belangrijkste eigenschap is van een student sport en bewegen? “Dat je het leuk vindt om elkaar les te geven en een ander te laten sporten.”

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

 

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding sport en bewegen niveau 3 kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

  • Bewegen in de buurt
  • Conditie/hersteltrainer
  • Gezonde leefstijl
  • Instructeur dans/bewegen op muziek
  • Instructeur fitness
  • Instructeur gymnastiek
  • Instructeur judo
  • Instructeur overige sporten
  • Instructeur padel
  • Instructeur Skiën
  • Instructeur Snowboarden
  • Instructeur zeilen
  • Instructeur zwemonderwijs
  • Outdoor activiteiten
  • Outdoor instructeur
  • Persoonlijk profileren
  • Specifieke doelgroepen sport en bewegen
  • Trainer/coach schaatsen
  • Trainer/coach tennis
  • Trainer/coach voetbal
  • Uban Sports
  • Vedieping instructeur

Leslocaties

Breda - bekijk leslocatie De Kragt 
De opleiding sport en bewegen Breda vindt vooral plaats in het sportcentrum De Kragt.
De Kragt
Terheijdenseweg 416
4826 AB Breda

Roosendaal - leslocatie Leisurepark De Stok
De opleiding sport en bewegen Roosendaal vindt vooral plaats in de verschillende sportaccomodaties op het Leisurepark De Stok.
Leisurepark De Stok
De Stok
4703 SZ Roosendaal

 

Breda

Leerwegen
  • BOL

Roosendaal

Leerwegen
  • BOL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Sport en bewegen, Breda, bol
Sport en bewegen, Roosendaal, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.