Metselaar Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BBL, BOL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25786

In het kort

Na de opleiding metselaar ben jij klaar om aan het werk te gaan. Van muren tot hele gebouwen en van nieuwbouw tot restauratie. Jij pakt elke klus aan. Ben je een harde werker, heb je ruimtelijk inzicht en ben je graag buiten? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding metselaar iets voor jou?

Tijdens de opleiding metselaar leer je metselen met verschillende materialen, technieken en gereedschappen. Van vuil (niet-afgewerkt) tot schoon (afgewerkt) metselwerk, alles komt aan bod. Je leert niet alleen rechte muren metselen, maar bijvoorbeeld ook muuropeningen en muren met boogjes. Als metselaar werk je in de bouw, vaak buiten op een bouwplaats. Naast metselen doe je ook voeg- en lijmwerk. Meestal werk je samen met een collega, soms in een ploeg. Voordat het metselwerk kan beginnen, zorg je voor een goede voorbereiding. Je voert de stenen aan, maakt de specie en je controleert je gereedschappen.

Wat voor type ben je?

Een goede metselaar is iemand die:

 • Zowel zelfstandig als in teamverband kan werken
 • Een goed ruimtelijk inzicht heeft
 • Graag de handen uit de mouwen steekt
 • Goed tekeningen kan lezen
 • Nauwkeurig kan maatvoeren
 • Volgens een plan werkt
 • Milieubewust werkt 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding metselaar leer je:

 • Isolatiemateriaal aanbrengen
 • Een blinde muur en een klampmuur metselen
 • Een gevel met muuropening en rollaag metselen
 • Een gevel met meerdere muuropeningen metselen
 • Een wand met snelbouwisolatieblokken metselen
 • Een wand van kalkzandsteen met muuropeningen en lateien metselen
 • Binnenwanden van kalkzandsteen verlijmen
 • Elementen en handzame blokken lijmen
 • Voegwerk aanbrengen, bijvoorbeeld platvol, borstelwerk en verdiept voegwerk
 • Kantplanken, raamdorpelstenen, vensterbanken en muurafdekkers aanbrengen
 • Profielen en kozijnen stellen

Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als metselaar kun je aan de slag bij aannemers en metselbedrijven. Meestal werk je in de nieuwbouw of verbouw. Soms restaureer je oude gebouwen.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 2 metselaar op zak? Dan kun je doorstromen naar een vervolopleiding niveau 3 Allround metselaar.

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding metselaar kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening
 • Wandtegels Lijmen
 • Digitale vaardigheden basis

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 2) € 258

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Metselaar, Bergen op Zoom, BBL
Metselaar, Bergen op Zoom, BOL
Metselaar, Breda, BBL
Metselaar, Breda, BOL

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.