Medewerker constructie/verspanen (medewerker productietechniek) Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25894

In het kort

Werk jij graag met metalen? En vind je het leuk om verschillende onderdelen aan elkaar vast te maken of los te halen door te lassen, snijbranden, zagen of slijpen? Als medewerker constructie/verspanen (medewerker productietechniek) maak jij vormen voor bijvoorbeeld een schip of voor bouwmachines als een hijskraan. Je werkt met zware materialen. Die bewerk je met grote apparaten en machines. Dit is een mbo niveau 2-opleiding waarbij je je handen uit de mouwen steekt.

Downloads

Alle details


Is de opleiding medewerker constructie/verspanen (medewerker productietechniek) iets voor jou?

Jij houdt van techniekAls medewerker constructie/verspanen (medewerker productietechniek) haal je graag onderdelen uit elkaar of zet ze weer in elkaar. Werken met grote apparatenzoals lasermachines, plasmamachines of waterstraalsnijmachines vind je leuk. Je weet dat er bij dit beroep veel veiligheidsregels gelden. Hou je er ook van om samen met een team een grote constructieklus te doen? Dan is dit de opleiding voor jou. 

Tijdens de opleiding

Je leert tijdens je studie alles over de verschillende materialen (bijvoorbeel staal en aluminium) waar je later in je beroep mee gaat werken. Hier heb je straks kennis van: 

 • Technische tekeningen lezen 
 • Hoe je moet snijbranden, zagen, slijpen en lassen 
 • Welke veiligheidsregels belangrijk zijn in je werk 
 • Hoe je de constructies monteertzodat je het product oplevert voor de klant 
 • Algemene vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap

Je volgt een opleiding bij een erkend leerbedrijf. Dit kan bij een bedrijf dat aangesloten is bij Stichting Vakopleiding Metaal (SVM). Je volgt dan zowel de praktijk- als de theorielessen bij SVM. De studenten die een leerbedrijf hebben, volgen de theorielessen bij Curio in Breda en de praktijklessen bij het leerbedrijf. Aanmelden voor de opleiding doe je bij Curio.

 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je gaat vaak aan de slag bij: 

 • Metaalbedrijven 
 • Toeleveringsbedrijven 
 • Machinebouwbedrijven 
 • Offshore onderneming 
 • Transportmiddelenindustrie 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 2 medewerker constructie/verspanen (medewerker productietechniek) op zak? Dan kun je doorstromen naar mbo niveau 3, de studie allround medewerker productietechniek.

Leerwegen

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert kun je in jouw werk meteen gebruiken. 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding medewerker productietechniek (constructie/verspanen) kun je deze keuzedelen volgen: 

 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2
 • Verdieping techniek en materialenkennis
 • Lastechnieken gevorderd
 • Rekenen 3F
 • Nederlands 3F
 • Basis niet destructief onderzoek
 • Digitale vaardigheden basis

Leslocaties

De opleiding wordt verzorgd in samenwerking met Stichting Vakopleiding Metaal in Oudenbosch. De lessen worden gegeven in Breda of Oudenbosch. 

Breda

Leerwegen
 • BBL

Bergen op Zoom

Leerwegen
 • BBL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 2) € 258

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Medewerker productietechniek (constructie), Breda, BBL
Medewerker productietechniek (verspanen), Bergen op Zoom, BBL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.