Allround medewerker constructie/precisieverspanen (allround medewerker productietechniek) Bergen op Zoom, Breda

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25895

In het kort

Zo sterk als staal. Als allround medewerker constructie/precisieverspanen (allround medewerker productietechniek) weet jij precies wat dit betekent. Je bewerkt als verspaner sterke materialen. Staal, gietijzer en kunststof. Je werkt met staalconstructies en machineconstructies. Denk aan buizen, platen en pijpleidingen. Tijdens de opleiding leer je hoe je de onderdelen bewerkt. Jij weet straks alles van een snijbrander of lasapparaat. Of je gebruikt computergestuurde machines. Je zorgt dat het materiaal past bij de producten die je maakt. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding allround medewerker constructie/precisieverspanen (allround medewerker productietechniek) iets voor jou?

Als allround medewerker productietechniek werk jij met veel aandacht. En met je handen. Het materiaal dat je maakt, moet namelijk precies in een product passen. Je vindt het leuk om te werken met sterk materiaal. Je voelt je verantwoordelijk voor je eigen werk. Maar ook voor het werk van je team. Jullie maken samen een bouwwerk. Werk je graag met computerprogramma’s? Dan is dit de studie voor jou.  

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding allround medewerker constructie/precisieverspanen (allround medewerker productietechniek) leer je ijzersterk materiaal bewerken. Welke eigenschappen hebben ze? Welke constructies maak je ervan? Je maakt een schroef voor een schip. Of een stalen constructie voor een hijskraan. Je leert precies welke technieken je daarvoor nodig hebt. Daarbij ga je heel precies te werk. Zodat onderdelen altijd passen. Ook dit ga je leren:   

 • technieken zoals snijbranden, zagen, slijpen en lassen  
 • omgaan met snijgereedschap, spangereedschap en meetgereedschap  
 • werken met een lasermachine, plasmamachine en waterstraalsnijmachine  
 • CNC-programma’s schrijven voor computergestuurde machines 
 • veilig werken met machines en gereedschap  
 • onderhouden van machines   
 • meten van materiaal  
 • je eigen werk controleren  
 • veiligheidsregels 
 • collega’s begeleiden  
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Je volgt een opleiding bij een erkend leerbedrijf. Dit kan bij een bedrijf dat aangesloten is bij Stichting Vakopleiding Metaal (SVM). De theorielessen volg je dan bij SVM. Aanmelden voor de opleiding doe je bij Curio.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als allround medewerker constructie/precisieverspanen (allround medewerker productietechniek) vind je een baan in de machine-industrie en metaalindustrie. Je werkt op een werkplaats binnen het bedrijf. Hier, bijvoorbeeld:  

 • metaalbedrijven  
 • toeleveringsbedrijven  
 • machinebouwbedrijven  
 • offshore ondernemingen 
 • transportmiddelenindustrie  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding allround medewerker constructie/precisieverspanen (allround medewerker productietechniek)? Dan kun je verder studeren op niveau 4. Bijvoorbeeld aan de opleidingen research instrumentmaker, werkvoorbereider of fijnmechanisch verspaner.

Leerwegen

BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor een andere bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding allround medewerker constructie/precisieverspanen (allround medewerker productietechniek) kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Basis niet-destructief onderzoek
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Engels A2/B1
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • Lastechnieken gevorderd
 • Digitale vaardigheden basis
 • Verdieping techniek en materiaalkennis

Leslocaties

De opleiding wordt verzorgd in samenwerking met Stichting Vakopleiding Metaal in Oudenbosch. De lessen worden gegeven in Breda of Oudenbosch. 

Bergen op Zoom

Leerwegen
 • BBL

Breda

Leerwegen
 • BBL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Allround medewerker productietechniek (constructie), Breda, bbl
Allround medewerker productietechniek (verspanen), Bergen op Zoom, bbl

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.