Software developer Breda, Roosendaal

Leerweg BOL, BBL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25998

In het kort

Tijdens de mbo-opleiding software developer leer jij alles over apps en programmeren. Ben jij straks die expert met kennis van C#, PHP en Javascript? Ontwikkel jij apps? Websites? Toepassingssoftware? En media? Als software developer weet je precies wat de klant wil en maak jij zijn of haar dromen waar. Je test de apps totdat ze perfect zijn.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding software developer iets voor jou?

Een software developer denkt graag mee met de klant. Je bouwt apps of software voor bedrijven. Je werkt in een team en samen ontwerpen jullie wat de klant wilt. Voordat de opdracht klaar is, testen jullie eerst alles uit. Je werkt graag met anderen, maar ook alleen werken vind je prima. Wat je ook doet, je denkt altijd goed na over de veiligheid van een online product. Want jij weet dat cybersecurity superbelangrijk is. 

Tijdens de opleiding:

Dit leer je tijdens de opleiding software developer:  

 • applicaties ontwikkelen 
 • apps en software controleren 
 • programmeer- en opmaaktalen  
 • frameworks van bedrijven (Laravel, Vue, React, Xamarin en Bootstrap) 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Dit vak leer je het beste door het te doen. Daarom werk je tijdens de opleiding met veel projecten. Samen met je medestudenten leer je projecten opzetten om apps te ontwikkelen. Zo zie je meteen hoe het ontwikkelen van software in de praktijk werkt. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding software developer ga je aan de slag bij: 

 • ICT- bedrijven 
 • Developmentbureaus 
 • Software developmentbedrijven 
 • Software consultancy ondernemingen 

Doorstuderen? Dat doe je zo

Ben je klaar met de opleiding software developer? Dan kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld aan de opleidingen informatie of webdesign.  

Leerwegen

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.Docent Joost

Als docent software developer is Joost Ambagts doorlopend bezig met toekomstige producten als apps en websites. Softwareoplossingen maken om klanten te helpen met de uitdagingen waar ze tegenaan lopen. Een vak waar veel vraag naar is en die heus niet alleen geschikt is voor fanatieke gamers. “Je moet vooral probleemoplossend kunnen denken en goed kunnen communiceren met je klant. Want die weet vaak niet wat hij wil en al helemaal niet wat er allemaal kan.” Omdat de ontwikkelingen zo snel gaan, zetten de docenten van de opleiding software developer een experiment op: de digitale werkplaats. “Daarin werken de studenten aan projecten van echte klanten: mkb’ers die een (nieuwe) website willen. Een clubje studenten pakt één opdracht op. Dat maakt de praktijkvakken leuker, want ze maken iets waar de markt zelf naar vraagt. Hiervoor moeten ze alles inzetten wat ze tijdens de opleiding leren: software schrijven, maken en designen. Maar ook de stappen hiervoor: interviews afnemen om wensen van de klanten op papier te zetten, de oplossing schetsen en de juiste programmeertaal kiezen.” 

De opleiding software developer duurt vier jaar. Het eerste jaar maken de studenten kennis met de richtingen web en native development. “Bij web moet je denken aan websites en webapplicaties, zoals itslearning. Bij native development leren de studenten het schrijven, maken en designen van computerprogramma’s als Office, Adobe en apps voor de telefoon. Na hun stage in het tweede studiejaar kiest elke
student zijn specialisatie.”

De studenten lopen stage bij kleine en grote softwarebedrijven, bij gemeenten en bedrijven die hun eigen afdeling software development hebben. Joost benadrukt dat het bij dit vak niet meteen gaat om handigheid met de computer. Ook hoef je niet per se van gamen te houden. “Wat je wel nodig hebt, is logisch inzicht, dingen kunnen uitwerken, het probleem kunnen analyseren, blootleggen en oplossen. En het is ook handig als je rekenen en wiskunde leuk vindt.”

De opleiding is verdeeld in blokken. Elk blok bestaat uit praktijkopdrachten, eigen casussen. De theorie is ondersteunend aan de praktijk. “We leggen de theorie kort uit en dan ga je veel oefenen, ervaren en processen leren herkennen. We vragen steeds meer van je zelfredzaamheid. In het begin werken we volgens een duidelijke structuur. Die laten we steeds verder los. Uiteindelijk moet je opdrachten kunnen doen zonder hulp van de docent.” 

“Aan het eind van het derde jaar doen de studenten software developer een proeve van bekwaamheid. Het vierde en laatste jaar lopen ze stage. Er is een enorme vraag naar software developers. Vaak krijgen studenten al tijdens die stage een contract. Een flink aantal studenten kiest voor die mooie doorstart. Maar je kunt natuurlijk ook nog verder studeren.”

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met je mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding software developer kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Digitale vaardigheden voor gevorderden
 • Inleiding GEO-ICT
 • Grafisch ontwerp voor webdevelopment
 • Verdieping software
 • Geo-ICT
 • Mobile application development
 • Frontend development

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (bol) € 1.357
schooljaar 2022-2023 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  

Software developer, Breda, bbl

Software developer, Breda, bol

Software developer, Roosendaal, bol 

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.