Retailspecialist Roosendaal, Breda

Leerweg BOL, BBL
Duur 2 jaar
Niveau 3
Crebo 25809

In het kort

In de winkel is een hoop te doen. Jij vindt het heerlijk om je daarmee bezig te houden. Bijvoorbeeld door klanten advies te geven. Als retailspecialist weet je namelijk alles van de producten die je verkoopt. Jij weet precies wat de klant nodig heeft om een goede beslissing te nemen. Met plezier help je de klant daarbij. Klinkt dat goed? Dan is de opleiding retailspecialist iets voor jou.  

Handel en commercie
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen handel en commercie (retail, sales en marketing, groothandel en international business studies). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding Retailspecialist iets voor jou?

Praat je graag? Ben je vriendelijk naar de klant? Weet je alles van winst maken en producten verkopen? Houd jij je aan de regels én aan je afspraken? Kom je op tijd en werk je hard? Dan is de opleiding retailspecialist iets voor jou. Je werkt graag in een team en je vind het leuk om samen met je collega’s in de winkel te staan. Daarnaast leer je graag álles van je producten.  

Als retailspecialist weet je precies hoe je moet verkopen. Je weet namelijk alles van de producten. Jij geeft advies en je praat graag met de klant. Dankzij jou ziet de winkel er mooi uit en staan alle producten klaar voor de klant. In de winkel en in de webshop. Want ook daar zorg je voor. Je werkt graag in een team. Want samen met je collega’s verkoop je het best. Reclame maken voor je producten? Ook dat is geen probleem. Jij komt met de leukste ideeën om de aandacht van de klant te trekken. Je onderzoekt hoe de verkopen gaan en je bedenkt een plan om nog meer te verkopen.  

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding retailspecialist:  

 • producten verkopen 
 • winkels inrichten 
 • verkoopgesprekken voeren 
 • alles over webshops 
 • reclame maken 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Stage

In leerjaar 2 ga je stagelopen. Tijdens je stage werk je mee in een bedrijf én je werkt aan opdrachten van school. Dat is fijn, want die ervaring heb je later nodig. In leerjaar 1 (basisjaar handel en commercie) heb je geen stage. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding retailspecialist werk je in een detail- of groothandel. Bijvoorbeeld hier:  

 • modewinkel 
 • supermarkt 
 • boekwinkel 
 • juwelier 
 • parfumerie  
 • muziekwinkel 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding retailspecialist? Dan kun je verder studeren op niveau 4, bijvoorbeeld aan de opleidingen retailmanager of ondernemer handel. 

Leerwegen

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding retailspecialist kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Ondernemend Gedrag 3-4
 • Rekenen 3F
 • Inspelen op Innovaties 4
 • Online Marketing en het toepassen van e-commerce
 • Mode 3/4

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Laptop specificatie

Bij de aanschaf van een laptop stellen we op de Wilhelminasingel 33, Breda de volgende laptop eisen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Handel en commercie
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen handel en commercie (retail, sales en marketing, groothandel en international business studies). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past. 

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Retailspecialist , Breda, bbl
Retailspecialist , Breda, bol
Retailspecialist, Roosendaal, bbl
Retailspecialist, Roosendaal, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.