Eerste monteur laagspanningsdistributie Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25269

In het kort

Ben jij elektrisch geladen? Als eerste monteur laagspanningsdistributie ben jij er voor de zogenoemde ‘kleinverbruikers’ van stroom. Je onderhoudt het laagspanningsnet (lichtnet) voor vooral woningen en bedrijven. Een verantwoordelijke baan, want veel mensen zijn van jouw vakmanschap afhankelijk. Ga jij straks aan de slag bij grote energiemaatschappijen of bouwbedrijven?

Downloads

Alle details


Is de opleiding monteur laagspanningsdistributie iets voor jou?

Als eerste monteur laagspanningsdistributie werk jij heel precies. Je weet dat je met elektriciteit te maken hebt en dat je je aan veiligheidsregels moet houden. Je bent soms in gebouwen te vinden, maar je gaat ook aan de slag in publieke ruimtes. Dat betekent dat je te maken hebt met mensen die voorbijlopen en inwoners die afhankelijk zijn van jouw werk. Soms werk je ook buiten, waardoor het ook kan voorkomen dat er verkeer voorbijrijdt.

Tijdens de opleiding

Jij leert tijdens de opleiding voor eerste monteur laagspanningsdistributie alles over de meer dan 1.000 trafo- en schakelhuisjes en meer dan 100.000 kilometer aan spanningslijnen en -kabels in ons land. Wat kun je verwachten tijdens je studie:

 • Lessen in het onderhouden van het laagspanningsnet
 • De verschillende onderdelen van een laagspanningsnet
 • Hoe je een laagspanningsnet aanlegt
 • Wat de veiligheidseisen zijn bij het werken met elektriciteit in verschillende type weer
 • Hoe je minder ervaren collega’s begeleidt en de leiding neemt
 • Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je gaat als eerste monteur laagspanningsdistributie binnen en buiten aan de slag voor het onderhoud van een lichtnet. Je werkt bijvoorbeeld bij:

 • Grote bouwbedrijven, zoals BAM
 • Netwerkbedrijven, zoals Alliander, Joulz en GOA/SPG
 • Spoorbouwbedrijven, zoals Strukton Rail
 • Onderhouds- en storingsdiensten

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 Eerste monteur laagspanningsdistributie op zak? Dan kun je doorstromen naar mbo niveau 4, bijvoorbeeld een studie voor technicus.

Leerwegen

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Eerste monteur laagspanningsdistributie kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Slimme meters
 • Verlichtingsinstallaties in ruimtes

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2019-2020 is het lesgeld voor BOL studenten: € 1.168,- en het cursusgeld voor BBL-studenten € 588,-.

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden leermiddelen. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Wettelijke bijdrage

Leerjaar 1 2 3
Wettelijk cursusgeld 2018-2019 (BBL) vanaf 18 jr €588,- €588,- €588,-

*U ontvangt de rekening van de school.
*Wettelijk cursusgeld moet betaald worden wanneer de student op 1 augustus 2019 18 jaar of ouder is en een BBL-opleiding volgt. Cursusgeld dat in rekening gebracht wordt, moet altijd betaald worden. Dit geldt ook als de student het College voortijdig verlaat (na 1 oktober 2019) of als hij/zij alleen het praktijkgedeelte (BPV) doet.

Opleidingsgebonden schoolkosten

Leerjaar 1 2 3
Keuzedelen €7,50 €65,-  
ELO - IT's Learning €25,- €25,- €25,-
ELO - BLEI €400,- €400,- €400,-
Startmodule Nederlands €3,-    
Lesmateriaal Nederlands €65,90    
Startmodule rekenen €3,-    
Licentie Rekenen €14,-    
Lesmateriaal Loopbaan en Burgerschap €20,75    

*U ontvangt de rekening van de school.
*U ontvangt de rekening van Boekhandel/Leverancier.

Niet-opleidingsgebonden schoolkosten

Leerjaar 1 2 3
VCA Basisveiligheid €65,-    
Huur / borg kluisje (contant/pin) €25,- €25,- €25,-

*U ontvangt de rekening van de school.
*Huur van een kluisje is optioneel. Voor een volledig schooljaar betaalt u € 15,00 huur + € 10,00 borg = € 25,00 (contante betaling of PIN betaling).

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.