Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25736

In het kort

Als eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit werk je met bedradingen en meterkasten. Samen met je team zorg je voor reparaties en onderhoud. Als eerste monteur geef je leiding en samen zorgen jullie voor een veilige werkplek. Je werkt namelijk in woningen of in kantoren en ziekenhuizen. Je begrijpt dus hoe belangrijk het is om netjes te werken. Gelukkig test je alles uitgebreid. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor het werk van jou en je team.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving iets voor jou?

Als eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit werk je bij mensen thuis of op een werkplek. Dat betekent dat je graag een praatje maakt met de klant. Of dit nu in een kantoor, ziekenhuis of op een school is. Jij werkt netjes en precies. Je volgt altijd de regels en je zorgt ervoor dat je team veilig werkt. Je weet alles van elektrotechnische installaties en de meterkast heeft geen geheimen meer voor jou. Jij legt installaties aan en onderhoudt ze. Een storing? Die repareer je zo.  

Heb jij technisch inzicht en ben je verantwoordelijk? Neem je graag de leiding en leg je geduldig uit aan je collega’s hoe jullie te werk gaan? Zorg jij ervoor dat iedereen veilig werkt en de hoogste kwaliteit werk aflevert? Dan is de opleiding eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit echt iets voor jou. 

Tijdens je opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit:  

 • leidinggeven en taken verdelen 
 • collega’s begeleiden  
 • elektrotechnische installaties installeren 
 • elektrotechnische installaties uit elkaar halen 
 • storingen oplossen 
 • elektrotechnisch installatiewerk in de industrie 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit werk je bij een elektrotechnisch installatiebedrijf.  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit? Dan kun je verder studeren op niveau 4, bijvoorbeeld aan de opleiding technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit of technicus elektrotechniek.  

Leerweg

Bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Bijvoorbeeld bij één van onze partners:  

Meld je aan voor een werkplek. 

Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Digitale vaardigheden basis
 • Leidinggeven
 • Ondernemerschap mbo
 • 2D-tekenen

Leslocaties

Bij een beperkt aantal studenten kunnen de lessen op de andere locatie worden gegeven dan waarvoor aangemeld.

Breda

Leerwegen
 • BBL

Bergen op Zoom

Leerwegen
 • BBL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit, Bergen op Zoom
Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit, Breda

 

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.