Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25735

In het kort

Leer jij graag meer over grote industriële installaties en systemen, zodat je kunt werken met elektrotechniek en datanetwerken? Dan is de opleiding eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen iets voor jou.  

Van de meterkast tot de aansluitingen, zorg jij ervoor dat alles goed werkt. Het gaat om installaties zoals besturings- en verdeelsystemen, licht- en krachtinstallaties, gebouwbeheersystemen, data- en telecominstallaties en beveiligingsinstallaties. Dat is verantwoordelijk werk, en daarom werk je altijd volgens de regels. Je werkt samen met een team monteurs, maar jij hebt de leiding. Je neemt graag de eerste stap en legt duidelijk uit wat er gaat gebeuren. Waar je ook werkt, veiligheid staat voorop en daarom test je alles keer op keer. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen iets voor jou?

Je hebt een groot gevoel voor verantwoordelijkheid en zorgt voor de veiligheid van het team. Je stopt niet totdat alles perfect is. Dat betekent testen, testen, testen. Ook het werk van je collega’s kijk je graag na en samen zorgen jullie voor de beste kwaliteit. Naast kwaliteit staat veiligheid voorop en daarom weet jij alles van de regels. Je werkt graag met klanten, want er is niets fijner dan de lach op het gezicht van een tevreden klant.  

Werk je graag op verschillende locaties? Bijvoorbeeld in de buitenlucht of bij verschillende klanten? Vind je het leuk om samen met een team monteurs opdrachten perfect uit te voeren? En geef je daarbij graag leiding aan je collega’s? Dan is de mbo-opleiding eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen iets voor jou.

Tijdens je opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding: 

 • het werk voorbereiden 
 • kabels aanleggen 
 • monteren en demonteren van onderdelen 
 • installaties instellen en testen 
 • samenwerken 
 • taken controleren 
 • werken met de beste kwaliteit 
 • regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu 
 • klantvriendelijk werken 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Doorstuderen? Dat doe je zo
Met een diploma eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 3 kun je verder studeren. Binnen Curio bieden we de opleiding 'Technisch leidinggevende - niveau 4' en 'Werkvoorbereider installaties - niveau 4' aan. 

Leerweg

bbl
Na de opleiding eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen werk je bij bedrijven die industriële elektrotechnische apparatuur maken.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Digitale vaardigheden basis 
 • Leidinggeven 
 • Ondernemerschap mbo 

Leslocaties

Bij een beperkt aantal studenten kunnen de lessen op de andere locatie worden gegeven dan waarvoor aangemeld.

Breda

Leerwegen
 • BBL

Bergen op Zoom

Leerwegen
 • BBL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen, Bergen op Zoom, bbl
Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen, Breda, bbl

 

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.