Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25735

In het kort

Bij grote industriële installaties en systemen zorg jij voor de elektrotechniek en de datanetwerken. Je legt alles aan: van de meterkast tot de aansluitingen. Dat is verantwoordelijk werk. Daarom doe je ook de testen om te kijken of alles goed werkt. Je bent als eerste monteur verantwoordelijk voor de inzet van je collega’s. Jij zorgt ervoor dat alles goed en veilig werkt, samen met je collega’s.

Downloads

Alle details


Is de opleiding eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen iets voor jou?

Je hebt een groot gevoel voor verantwoordelijkheid en zorgt voor veiligheid. Je levert kwaliteit en je let ook op het werk van je meewerkende monteurs. Als een opdracht niet klopt, zoek jij uit hoe het precies zit. En je zorgt ervoor dat een opdracht goed wordt opgepakt. Je werkt graag voor klanten, met zorg voor kwaliteit.  Dan is deze opleiding wat voor jou. 

Als eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen werk je voor een elektrotechnisch installatiebedrijf. Je werkt vaak binnen maar soms ook in de buitenlucht en in steeds een andere industriële omgeving. 

Tijdens je opleiding

Je leert goed samen te werken. Je controleert de kwaliteit van je eigen werk en dat van je collega’s. Je werkt volgens de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Je hebt een klantvriendelijke houding. 

Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. 

Na je opleiding

Doorstuderen? Dat doe je zo
Met een diploma eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 3 kun je verder studeren. Binnen Curio bieden we de opleiding 'Technisch leidinggevende - niveau 4' en 'Werkvoorbereider installaties - niveau 4' aan. 

Leerweg

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

  • Digitale vaardigheden basis 
  • Leidinggeven 
  • Ondernemerschap mbo 

Leslocaties

Bij een beperkt aantal studenten kunnen de lessen op de andere locatie worden gegeven dan waarvoor aangemeld.

Breda

Leerwegen
  • BBL

Bergen op Zoom

Leerwegen
  • BBL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

Opleiding  
Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen, Bergen op Zoom
Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen, Breda

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.