Metselaar Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BBL, BOL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25786

In het kort

Ben je een harde werker met ruimtelijk inzicht? Lijkt het je heerlijk om heel de dag buiten te werken? Dan is de opleiding metselaar iets voor jou. Je leert alles over metselen. Van muren tot hele gebouwen en van nieuwbouw tot restauratie. Sta jij te springen om je volgende klus aan te pakken?  

Downloads

Alle details


Is de opleiding metselaar iets voor jou?

Tijdens de mbo-opleiding metselaar leer je metselen. Je leert werken met verschillende materialen en gereedschappen. Wist jij dat er verschillende technieken zijn om te metselen? Of je nu werkt met vuile muren of afgewerkte gebouwen, jij weet precies hoe je een klus aanpakt. Je leert rechte muren metselen, maar ook openingen in de muur of muren met boogjes. Het werk van een metselaar is creatief. Je leert naast metselen ook voegen en lijmen. Dat is handig voor al het werk op de bouwplaats. Als metselaar werk je vaak in een ploeg. Samen met je collega’s bereid je het werk voor. Wat dat inhoudt? Specie maken, stenen aanvoeren en het gereedschap controleren.  

Ben jij iemand die goed zelfstandig werkt, maar die het ook leuk vindt om in een team te werken? Ben jij een harde werker en hou je niet van stilzitten? Ben je op zoek naar een baan in de bouw waarbij je vaak buiten werkt en waar precies werken belangrijk is? Dan is de opleiding metselaar iets voor jou.  

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding metselaar: 

 • isolatiemateriaal aanbrengen 
 • verschillende soorten muren metselen 
 • gevels metselen 
 • wanden metselen 
 • werken met verschillende materialen 
 • werken met binnenwanden 
 • lijmen 
 • voegen (platvol, borstelwerk en verdiept voegwerk) 
 • werken met planken, ramen, vensterbanken en afdekkingen 
 • kozijnen maken 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding metselaar werk jij in de nieuwbouw of verbouw. Bijvoorbeeld bij:  

 • aannemers 
 • metselbedrijven 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding metselaar? Dan kun je verder studeren op niveau 3 aan de opleiding allround metselaar.  

Leerwegen

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt minimaal 20 tot 24 uur per week bij het leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. ​​Bijvoorbeeld bij één van onze partners:  

Meld je aan voor een werkplek in Bergen op Zoom. 
Meld je aan voor een werkplek in Breda . 

Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding metselaar kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening
 • Wandtegels Lijmen
 • Digitale vaardigheden basis

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).  

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Metselaar, Bergen op Zoom, bbl
Metselaar, Bergen op Zoom, bol
Metselaar, Breda, bbl
Metselaar, Breda, bol

 

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

 

 

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.