Allround metselaar Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25102

In het kort

Tijdens de opleiding allround metselaar leer je metselen als een expert. Je komt op allerlei plekken in de bouw terecht, zoals nieuwbouw, onderhoud en restauratie. Als allround metselaar metsel je meer dan alleen muren en gebouwen. Bijzonder metselwerk, onderdelen in het metselwerk en ingewikkelde constructies. Het komt allemaal aan bod tijdens deze vervolgopleiding.

Downloads

Alle details


Is de opleiding allround metselaar iets voor jou?

Als allround metselaar werk je in de bouw, vaak buiten op een bouwplaats. Tijdens de opleiding allround metselaar leer je de meer ingewikkelde vormen van metselen. Denk aan schoorstenen, ronde bogen en monumenten. Alle verschillende technieken, materialen en gereedschappen komen aan bod. Je leert bouwtekeningen lezen en uitvoeren. Na deze opleiding weet je ook hoe je het beste taken verdeelt tussen jou en je collega’s. Ook kun je goed zelfstandig werken.

Wat voor type ben je?

Een goede allround metselaar is iemand die:

 • Zowel zelfstandig als in teamverband kan werken
 • De werkzaamheden kan organiseren en verdelen onder collega’s
 • Een goed ruimtelijk inzicht heeft
 • Graag de handen uit de mouwen steekt
 • Goed tekeningen kan lezen
 • Nauwkeurig kan maatvoeren
 • Volgens een plan werkt
 • Milieubewust werkt

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding metselaar leer je:

 • Bijzonder metselwerk maken
 • Een gevel met vlechting en een muur met ezelsrug metselen
 • Een gevel met muuropening(en) metselen en afwerken met boogconstructies
 • Werkzaamheden op de bouwplaats organiseren, de voortgang, kwaliteit en veiligheid bewaken en administratie voeren
 • Diverse soorten steigers monteren en demonteren
 • Gevelstenen verlijmen
 • Metselwerk repareren, inboeten, stucwerk repareren, tegelwerk en voegwerk
 • Stucwerk, wandtegels, vloertegels en zandcementdekvloer aanbrengen
 • Funderingen en betonvloeren aanbrengen en storten

Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als allround metselaar kun je aan de slag bij aannemers en metselbedrijven. Meestal werk je in de nieuwbouw of verbouw. Soms restaureer je oude gebouwen.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Allround metselaar op zak? Dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, bijvoorbeeld Middenkader functionaris of Uitvoerder.

Leerweg

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding allround metselaar kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Basis restauratiewerk metselen
 • Specialist vakmanschap bij duurzaam bouwen
 • Digitale vaardigheden basis

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.