Middenkaderfunctionaris bouw Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25104

In het kort

Als middenkaderfunctionaris zorg je ervoor dat een bouwproject goed verloopt. Van ontwerp tot het eindresultaat, jij bent overal bij betrokken. Heb jij ruimtelijk inzicht en kun je goed plannen en organiseren? Dan is de opleiding middenkaderfunctionaris bouw op jouw lijf geschreven.

Downloads

Alle details


Is de opleiding middenkaderfunctionaris bouw iets voor jou?

Als middenkaderfunctionaris zorg je ervoor dat een bouwproject goed verloopt. Van ontwerp tot het eindresultaat, jij bent overal bij betrokken. Heb jij ruimtelijk inzicht en kun je goed plannen en organiseren? Dan is de opleiding middenkaderfunctionaris bouw op jouw lijf geschreven.

Wat voor type ben je?

Een goede middenkaderfunctionaris bouw is iemand die:

 • Goed kan samenwerken en overtuigen
 • Graag de handen uit de mouwen steekt
 • Ruimtelijk inzicht heeft
 • Tekeningen kan vertalen naar uitvoering
 • Gevoel voor veiligheid, kwaliteit kosten en milieu heeft
 • Kennis van wet- en regelgeving heeft
 • Zelfstandig is
 • Verantwoordelijkheidsgevoel heeft
 • Beslissingen kan nemen
 • Analyseert en vakdeskundigheid in kan zetten
 • Kan rapporteren en presenteren
 • Kan plannen en organiseren
 • Kwaliteit levert
 • Vanuit het bedrijf kan denken en handelen

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding middenkaderfunctionaris bouw leer je hoe je een bouwproject voorbereidt. Je leert ontwerpen en bouwtekeningen maken. Ook leer je plannen, begroten en berekenen hoeveel materiaal je nodig hebt. Na de opleiding weet je ook alles van de wetten, regels en eisen waar je mee te maken krijgt.

Verder leer je hoe je de bouw begeleidt en uitvoert. En ook hoe je de gebouwen beheert en onderhoudt. De voorbereiding, de uitvoering en het onderhoud, als middenkaderfunctionaris ben je overal bij betrokken. Na de opleiding kun je gaan werken als bijvoorbeeld opzichter, werkvoorbereider, tekenaar, adviseur of uitvoerder. Bij grote bedrijven specialiseer je je vaak in een van deze functies. Bij kleine bedrijven heb je vaak meerdere taken.

Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als middenkaderfunctionaris bouw kun je aan de slag bij architectenbureaus, ontwerpbureaus, woningbouwverenigingen, aannemingsbedrijf of de overheid.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Middenkaderfunctionaris Bouw op zak? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld Bouwkunde, Bouwtalent of Bouwtechnische bedrijfskunde. Je kunt ook naar de Academie voor beeldende kunsten, de Nederlandse houtacademie of kader- en ondernemersopleidingen bouwbedrijf (KOB).

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Kies je voor een bbl-opleiding? Dan werk je 5 dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en kom je 1 of 2 avonden per week naar school voor theorie.

Stage is een vast onderdeel van je opleiding. Je loopt bijvoorbeeld stage bij een architectenbureau, een woningbouwcorporatie, de gemeente, op het kantoor van een aannemer of je loopt mee met een uitvoerder op een bouwplaats.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding middenkaderfunctionaris bouw kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Voorbereiding HBO Wiskunde voor de techniek
 • Architectuur trainee

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BOL) € 608,-*
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.