Middenkaderfunctionaris bouw Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25870

In het kort

Als middenkaderfunctionaris bouw zorg je ervoor dat een bouwproject goed gaat. Vanaf het ontwerp tot het eindresultaat, jij bent overal bij. Heb jij ruimtelijk inzicht en kun je goed plannen en organiseren? Dan is de opleiding middenkaderfunctionaris bouw iets voor jou.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding middenkaderfunctionaris bouw iets voor jou?

Als middenkaderfunctionaris bouw ben jij een teamspeler. Je werkt goed samen met anderen en neemt graag de beslissingen. Jij weet namelijk alles van het bouwproject, van tekening tot de uitvoering. Daarbij houd je rekening met de kosten en het milieu. Veiligheid staat voor jou ook altijd op de eerste plaats. Je bent goed op de hoogte van de wetten en regels waarmee je werkt. Daarom steek je zelf ook graag de handen uit de mouwen. Als middenkaderfunctionaris bouw zorg je voor de planning van de bouw. Je vertelt over het werk dat gedaan is en presenteert dit aan het bedrijf waar je voor werkt. Je analyseert het proces en zorgt ervoor dat alles van de beste kwaliteit is.  

Ben jij klaar voor een uitdaging? Dan is de opleiding middenkaderfunctionaris bouw iets voor jou. Na de opleiding kun je aan de slag als opzichter, werkvoorbereider, tekenaar, adviseur of uitvoerder. Bij grote bedrijven kun je vaak specialist worden in een van deze functies. Bij kleine bedrijven heb je vaak meerdere taken. 

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding middenkaderfunctionaris bouw: 

 • bouwprojecten voorbereiden  
 • bouwprojecten begeleiden en uitvoeren 
 • bouwprojecten onderhouden  
 • ontwerpen en bouwtekeningen maken 
 • berekenen hoeveel materiaal je nodig hebt 
 • planningen maken 
 • kosten berekenen 
 • wetten en regels 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Stage 

Tijdens de opleiding loop je stage. Kies jij voor een stage bij een architectenbureau of wooncorporatie? Of liever bij de gemeente? Je werkt mee vanaf het kantoor van een aannemer of op een bouwplaats.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding middenkaderfunctionaris bouw vind je een baan bij:  

 • architectenbureaus 
 • ontwerpbureaus 
 • woningbouwverenigingen 
 • aannemingsbedrijven  
 • de overheid 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding middenkaderfunctionaris bouw? Dan kun je verder studeren aan het hbo, bijvoorbeeld aan de opleidingen bouwkunde, bouwtalent of bouwtechnische bedrijfskunde. Liever een creatieve kant op? Dan kun je ook verder studeren aan de academie voor beeldende kunsten, de houtacademie of aan de kader- en ondernemersopleidingen bouwbedrijf (KOB). 

Leerwegen

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Docent Kaat

De banen liggen voor het oprapen in de bouw. Vernieuwing is er aan de orde van de dag. En om de opleiding bouwkunde en infra te kunnen doen, hoef je niet supertechnisch of een enorm wiskundetalent te zijn. “Belangrijk is wel dat je dit wil leren,” vertelt docent bouwkunde Kaat van Doremalen. Zelf heeft ze als BIM-expert bij bouwbedrijven gewerkt.

Nu geeft Kaat alweer vier jaar les. “Ik vind het superleuk om kennis over te brengen aan jongeren en een deel van hun volwassen worden mee te maken. Ook mooi is de visie van studenten op het vak te ontdekken en ze uit hun schulp te zien kruipen. Mijn collega’s en ik bereiden hen voor op een mooie toekomst. In de bouw is er voor iedereen een geschikte plek: van commercieel tot duurzaam bouwen en van een klein architectenbureau tot groot bouwbedrijf.”

De praktijk staat centraal tijdens de opleiding. Lessen schets 2D en 3D tekenen, ontwerpen van plannen, de toepassing uitdenken en het engineeren van verschillende bouwmaterialen bijvoorbeeld. De school heeft een grote infrahal. “Het is een overdekte zandbak waar studenten metingen uitvoeren,” vertelt Kaat. De opleiding bestaat voor een groot deel uit projecten. “Zoals het biobased project van onze tweedejaars. Een groep studenten kwam met het idee het huis met paddenstoelen (mycelium) te isoleren. Lekker duurzaam dus. De studenten hebben een beurs georganiseerd om hun biobased villa te presenteren aan hun ouders en bedrijven.”

Wat je als student moet meenemen naar de opleiding bouwkunde? Kaat: “Je moet willen samenwerken. Geen enkel bouwproject maak je in je eentje. Creatief, kritisch en probleemoplossend denken heb je zeker ook nodig. Stel je jezelf altijd vragen bij de architectuur of constructie van een brug of gebouw? Dan ben je zeker geschikt voor deze opleiding. En voor de meiden met interesse: gewoon doen.” 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding middenkaderfunctionaris bouw kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Voorbereiding HBO Wiskunde voor de techniek
 • Architectuur trainee

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Middenkaderfunctionaris bouw, Bergen op Zoom, bol
Middenkaderfunctionaris bouw, Breda, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.