You are here:

"We leren studenten kijken buiten het kleine wereldje dat school heet”

Weet je nog dat studenten vorig jaar in een foodtruck op het strand ‘Keet bij Zee’ hun eigen onderneming mochten starten? Of dat studenten social work hun medestudenten leerden coachen? Allemaal prachtige initiatieven om de talenten van onze studenten verder te ontwikkelen. Naast deze grote projecten is het talentenprogramma aangevuld met persoonlijke talentontwikkeling. Drie docenten van zorg en welzijn zijn hier vol enthousiasme mee gestart. Studenten krijgen de kans om hun talent naast hun opleiding te ontwikkelen. En dat kan van alles zijn. Een student vliegtuigtechniek die graag een podcast wil maken of gedichten wil schrijven bijvoorbeeld. Carla de Wit, Kareem Gazuani en Judith Nelemans vertellen over het project en hun ideeën.

TOP-team

Enthousiast team

Carla de Wit werkt al 10 jaar bij Curio. Ze is docent pedagogiek, wiskunde en doet internationalisering binnen Curio. Ze vertelt over het ontstaan van het Talent ontwikkel programma: “Talentontwikkeling is al jaren een onderwerp binnen Curio. Landelijk heet het, het Excellentieprogramma voor mbo. Binnen zorg en welzijn zijn Annette Overbeeke en Anne-Karine Bakx hiermee gestart. Vanuit mijn rol internationalisering heb ik me hierbij aangesloten. We zochten ook nog mensen die hier een creatieve invulling aan konden geven. Toen zijn Kareem en Judith erbij aangesloten. Met zijn drieën doen we het praktische gedeelte. En het wordt gecoördineerd door Annette en Anne-Karine”.

"Ze staat te popelen om aan de slag te gaan"

Judith Nelemans werkt al 18 jaar bij Curio bij maatschappelijke zorg en is coach binnen het team. Ze vertelt over een project dat op dit moment al loopt: “Een student van de opleiding verpleegkunde wilde graag schrijven. Dat is dus iets heel anders dan haar studierichting. Een collega van Kareem schrijft boeken en die wil nu zelfs met een studenten schrijfgroepje beginnen.

Kareem Gazuani werkt nu twee jaar bij Curio en werkte daarvoor als freelancer voor het keuzedeel expressief talent. Daarnaast heeft hij achtergrond in talentontwikkeling binnen het jeugd- en jongerenwerk en is hij ook talentontwikkelaar in de Nederlandse urban culture scene. Hij vertelt over een andere student: “Lotte zingt in een coverbandje en speelt veel instrumenten. Dat kon ze al. Het schrijven van teksten vindt ze moeilijk. Ik heb hier veel ervaring mee, dus ik stelde haar voor om zich te laten inspireren door bijvoorbeeld mensen die depressief zijn of het moeilijk hebben. Daar is het concept ‘Verhaal voor mij, muziek voor jou' uit ontstaan. Voor dit examenproject heeft ze een tien gehaald. Ze gaat haar talent nu verder ontwikkelen met wat middelen van Curio. Ze staat te popelen om hiermee aan de slag te gaan.”

School is meer dan een opleiding

“Het talent ontwikkel programma is al van start, maar nu komt het vaak vanuit docenten. We vinden het heel belangrijk dat het zoveel mogelijk komt vanuit de studenten. Als wij voor een ander gaan bepalen wat ze ​moeten doen, verliest het zijn eigenheid. Het belangrijkste is dat we de studenten leren kijken buiten het kleine wereldje dat school heet. School biedt meer dan alleen die ene opleiding. School biedt je een toekomst, een carrière en een leven” zegt Carla.

Extra motivatie voor jongeren die het moeilijk hebben

Door het coronavirus zijn er veel jongeren die het moeilijk hebben in deze tijd. Judith denkt dat het project hier wel mogelijkheden voor biedt en zegt: “Het talent ontwikkel project kan voor sommige studenten misschien juist een extra motivatie zijn in deze tijd.” Kareem vult Judith aan: “Binnen zorg en welzijn wordt er daarom ook stilgestaan bij jongeren die het lastig hebben nu. Voor een keuzedeel moeten de studenten een concept bedenken dat ze binnen vijf weken kunnen uitvoeren. Het is de bedoeling dat ze iemand die het nu moeilijk heeft mee op sleeptouw nemen. Dat is ook interessant voor ons project.”

Wat ga je onthouden van je opleiding? Niet de PowerPoint die wij hebben laten zien

Ervaring die indruk maakt

Internationalisering ligt op dit moment helaas een beetje stil. Maar Carla is vastberaden dat dit straks weer opgepakt wordt. “Er zijn ook genoeg mogelijkheden, zonder dat je naar het buitenland gaat.”  Judith voegt hieraan toe: “Als je aan derdejaars studenten vraagt wat ga je onthouden van je opleiding? Dan noemen ze internationalisering en een talent ontwikkel programma. Dat ze daar de kans voor hebben gekregen. Niet de PowerPoint die wij hebben laten zien. Het is de ervaring die indruk maakt.”

Droom

Op de vraag wat ze willen bereiken met het project, antwoordt Kareem: “We willen zichtbaar zijn voor studenten. Dat als een student denkt: ik doe een opleiding kapper, maar ik kan supergoed taarten bakken, bij ons aanklopt. En dat studenten elkaar gaan stimuleren. Hoe tof zou het zijn als we een aantal stageplekken kunnen aanbieden voor studenten die dit, net zoals wij, ook leuk vinden om te doen. Dus om bij het voorbeeld te blijven, niet zelf willen bakken, maar het bakken voor anderen mogelijk willen maken.” 

Hoe meld je je aan?

Een leerling of student kan zich alleen aanmelden of samen met een andere student, leerling of docent. Het mag iets kleins zijn, maar ook een groter project. Je kunt je aanmelden via de website of stuur je idee naar top@curio.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact op om het idee te bespreken. En te kijken hoe we hierbij kunnen helpen.

Lees ook