You are here:

Peer coach Rick: ‘De beste keuze tijdens mijn studie’

Peer coaching is een van de van Curio talent ontwikkel programma's. Dit is voor studenten die hun talenten extra willen ontwikkelen buiten het schoolprogramma om. In februari behaalden 10 studenten van de mbo-opleiding Sociaal werk hiervoor hun certificaat. Drie van hen vertellen over hun ervaringen met het Peer coaching traject. Een traject waar studenten niet alleen hun coachende kwaliteiten verder ontwikkelen, maar ook zichzelf beter leren kennen.

Peer Coaching1

Peer coaching is het begeleiden van een student door een student (peer to peer). Je leert om medestudenten te helpen die vastlopen tijdens hun studie. Dit kan een motivatieprobleem zijn of een persoonlijke tegenslag. In dit Peer coaching programma leren studenten in 10 trainingen van 2 uur eerst veel over zichzelf. Dit vormt de basis en biedt de handvatten om anderen te kunnen helpen en begeleiden. De drempel om een leeftijdsgenoot om hulp te vragen is lager dan om naar een docent of een mentor te stappen.

“Tijdens het programma Peer coaching krijg je inzicht in wie je bent. Er wordt een profielschets van je gemaakt door middel van een training met een Luminamat. Deze mat heeft verschillende kleuren die staan voor verschillende eigenschappen. In de loop van de training wordt steeds duidelijker welke kleur je bent en hoe je daarmee om moet gaan in bepaalde situaties,” zegt tweedejaars student en kersverse Peer coach Rick Hendrikx.

Selectieavond

De afgelopen jaren is Peer coaching uitgerold voor studenten van de opleiding Sociaal werk. Maar dit programma kan ook voor studenten van andere opleidingen leerzaam zijn. Om mee te doen, schrijf je jezelf in. Na de inschrijving volgt er een selectieavond. Rick legt uit: “Het is een pittige training die niet bij iedereen past. Als je 16 bent komen er hele andere dingen uit deze training, dan wanneer je 21 bent. Je moet echt voldoende levenservaring hebben om hier mee aan de slag te gaan. De begeleiders hebben hier veel ervaring mee. Zij weten de juiste studenten eruit te halen.”

Zowel Rick als zijn studiegenoot Gwendelyne Leentvaar zijn aangemoedigd door hun SLB’er om zich op te geven voor dit traject. Djamil en Hatri kreeg het advies om mee te doen aan deze training, van zijn collega’s bij een jongerencentrum in Etten-Leur. Daar loopt hij momenteel stage.

“Dit is de beste keuze die ik heb gemaakt tijdens mijn opleiding.”
Rick Hendrikx (student Sociaal werk)

Rick vult aan: “Dit is de beste keuze die ik heb gemaakt tijdens mijn opleiding. Je leert jezelf goed kennen. Maar je leert ook hoe je met jouw valkuilen moet omgaan.” Rick is nu zelf Peer coach op school en begeleidt kwetsbare medestudenten.

Voor Gwendelyne is het een mooie aanvulling op haar carrière. Ze wil na haar mbo-opleiding hbo Psychologie gaan doen. Tijdens dit traject heeft ze alvast ontdekt hoe het is om iemand één op één te begeleiden.

“Het mooiste wat ik heb geleerd, is dat mensen allemaal op een andere manier naar dingen kijken.”
Gwendelyne Leentvaar (student Sociaal werk)

Het Peer coaching traject heeft heel veel moois gebracht voor alle drie de studenten. Wat Gwendelyne echt is bijgebleven, is een speciaal doosje. Dit doosje kun je vanuit allerlei verschillende invalshoeken bekijken. Ze zegt: “Het mooiste wat ik daarvan heb geleerd is dat mensen allemaal op een andere manier naar dingen kijken.”

Peer Coaching Luminamat
“De beer was opvallend en voelde goed voor iedereen.”
Djamil en Hatri (student Sociaal werk)

Djamil wil graag benoemen dat het onverwachte overlijden van één van de begeleiders Coen een diepe indruk maakte: “Het heeft de groep hechter gemaakt. Coen was een warm persoon met een goede dosis humor. Op de laatste ceremonieavond was hij er toch een beetje bij. Een grote warme knuffelbeer stond die avond symbool voor hem. Precies zoals Coen was. De beer was opvallend en hij voelde goed voor iedereen.”

Ook op Rick heeft het overlijden van Coen een grote indruk gemaakt. Het hele traject was een mooie persoonlijke ontwikkeling, maar het heeft ook een praktische waarde. Zo heeft het hem een mooie stage op school opgeleverd. Recent mocht hij over zijn ontwikkelingen vertellen bij een meeting met afgevaardigden van het Ministerie van Onderwijs. Het heeft zijn netwerk vergroot, maar het heeft hem ook geprikkeld om een opleiding tot docent of coach te gaan volgen.