Straatmaker Breda

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25755

In het kort

Werk jij graag buiten? Vind je het leuk om op verschillende plekken te werken? En hou je ervan lekker fysiek bezig te zijn? Dan is de mbo-opleiding straatmaker iets voor jou. Als straatmaker leer je alles over het aanleggen van wegen, pleinen, stoepen en tuinen. Jij zorgt ervoor dat het straatwerk er netjes en strak uitziet. Leg jij straks een nieuw plein, stoep of tuin bij jou in de buurt aan?  

Downloads

Alle details


Is de opleiding straatmaker iets voor jou?

Als straatmaker werk je aan wegen, stoepen en pleinen. Je weet alles van verschillende materialen, zoals bakstenen, keien, tegels en natuurstenen. Je bereidt het werk voor, bijvoorbeeld door alle gereedschappen klaar te zetten. Maar ook door de fundering te controleren en te onderzoeken waar de leidingen lopen. Banken en vuilnisbakken? Die verplaats je. Ook stoepranden, parkeerplaatsen en pleinen weet jij netjes aan te leggen. Als straatmaker zorg je ervoor dat jouw team het werk uitvoert. Jij geeft leiding en verdeelt de taken. Je medewerkers luisteren graag naar je en volgen jouw instructies. Samen maken jullie de mooiste straten en pleinen.  

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding straatmaker:  

 • tekeningen lezen  
 • uitrekenen hoeveel materiaal je nodig hebt 
 • werken met verschillende materialen 
 • werken met verschillende machines 
 • baan maken, banden en kolken stellen, eenvoudig straatwerk 
 • uitzetten en aanleggen van kruisingen 
 • uitzetten en aanleggen van pleinen 
 • uitzetten en uitleggen van natuursteenbestratingen 
 • organiseren van de dagelijkse werkzaamheden 
 • leidinggeven aan collega’s 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding straatmaker vind je een baan bij: 

 • bestratingsbedrijven 
 • hoveniersbedrijven  
 • aannemersbedrijven 

Je werkt vaak in openbare ruimten, zoals in winkelcentra, bedrijfsterreinen, parken, speeltuinen en woonwijken. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding straatmaker? Dan kun je verder studeren op niveau 4, bijvoorbeeld aan de opleiding uitvoerder bouw/infra.  

Leerweg

Bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Bijvoorbeeld bij één van onze partners:  

Meld je aan voor een werkplek 

Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding straatmaker kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Werken in verontreinigde bodem
 • Bestratingsprofielen
 • Werken met hulpmiddelen en machines voor mechanisch straten

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Straatmaker, Breda, bbl

 

 

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.