Opperman bestratingen Breda

Leerweg BBL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25754

In het kort

Lekker buiten werken en op nieuwe locaties aan de slag? Als opperman bestratingen help je de straatmaker bij zijn werk. Je werkt aan wegen, stoepen, tuinen, speeltuinen en andere bestratingen. Is de mbo-opleiding opperman bestratingen iets voor jou? 

Downloads

Alle details


Is de opleiding opperman bestratingen iets voor jou?

Je werkt samen met de straatmaker aan wegen en stoepen. Je bereidt het werk voor door het werkterrein in te richten en zand en stenen aan te voeren. Je onderzoekt waar de kabels en leidingen lopen en zorgt ervoor dat deze veilig blijven. De prullenbak zet je netjes aan de kant en je maakt passtukken. Als het echte werk begint, maak jij tegel- en steenbestratingen. Dat is netjes en precies werk. Is al het werk klaar? Dan veeg je de straat aan. Het werk is fysiek, maar gelukkig een stuk minder dan vroeger. Je werkt veel met machines - die doen het échte zware werk.  

Als opperman bestratingen kun je goed samenwerken. Je overlegt graag met collega’s en volgt instructies op. Je werkt graag buiten en hard werken vind je geen probleem. Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding opperman bestratingen iets voor jou.  

Tijdens de opleiding 

Dit leer je tijdens de opleiding opperman bestratingen:  

 • wegen en stoepen bestraten 
 • werk voorbereiden 
 • locaties veilig afzetten  
 • uitzetten en aanleggen van kruisingen 
 • uitzetten en aanleggen van pleinen 
 • bestratingen van natuursteen 
 • bestratingen afwerken 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding opperman bestratingen vind je een baan bij:  

 • bestratingsbedrijven 
 • hoveniersbedrijven  
 • aannemersbedrijven 

Je werkt vaak in openbare ruimten, zoals in winkelcentra, bedrijfsterreinen, parken, speeltuinen en woonwijken. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding opperman bestratingen? Dan kun je verder studeren op niveau 3 aan de opleiding straatmaker.  

Leerweg

bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Bijvoorbeeld bij één van onze partners:  

Meld je aan voor een werkplek. 

Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding opperman bestratingen kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Rioleringstechnieken
 • Bestratingsprofielen
 • Grondwerk
 • Werken met hulpmiddelen en machines voor mechanisch straten

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 2) € 270

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Opperman bestratingen, Breda, bbl

 

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.