Machinist grondverzet Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 2 jaar
Niveau 3
Crebo 25948

In het kort

Graven met grote machines. Is het jouw droom om zwaar graafwerk aan te pakken? Tijdens de mbo-opleiding machinist grondverzet leer je graafmachines bedienen. Jij weet straks precies hoe je een wiellaadschop gebruikt en shovels onderhoudt. Ben je een harde werker en werk je graag buiten? Dan is dit jouw opleiding. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding machinist grondverzet iets voor jou?


Als machinist grondverzet werk je graag met machines. Je gebruikt grote graafmachines om wegen of greppels aan te leggen. Je werkt in de bouw en je bent daarom vaak buiten. Gelukkig vind jij het heerlijk om hard te werken. Daarnaast heb je technisch inzicht zodat je precies weet hoe je alle machines gebruikt. Als machinist grondverzet ben je verantwoordelijk en veiligheid staat bij jou voorop.  

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding machinist grondverzet:  

 • werken met graafmachines en wiellaadschoppen (shovels) 
 • machines onderhouden en repareren 
 • werk voorbereiden 
 • werken met kabels en rioleringen 
 • storingen oplossen 
 • veilig werken  
 • algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen 
 • workshops van vakbond Het Zwarte Corps (HZC) 

Tijdens de opleiding machinist grondverzet haal je een aantal diploma’s, zoals:  

 • Veilig graven langs de weg 
 • Veilig werken langs de weg 
 • Veilig hijsen met de grondverzetmachine  
 • Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA) 

Stage 

Sommige dingen leer je het beste in de praktijk. Daarom werk je tijdens de opleiding 1600 uur bij een bedrijf. Daar oefen je het werk met verschillende machines.

Na je opleiding 

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding machinist grondverzet werk je bij:  

 • aannemersbedrijven 
 • loonbedrijven 
 • gww-bedrijven 
 • infra 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding machinist grondverzet? Dan kun je verder studeren op niveau 4, bijvoorbeeld aan de opleiding uitvoerder.  

Leerweg

BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Bijvoorbeeld bij één van onze partners:  

Meld je aan voor een werkplek 

Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding machinist grondverzet kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Bestratingswerkzaamheden uitvoeren
 • T-rijbewijs
 • Grondwerk

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Machinist grondverzet, Bergen op Zoom, bbl

 

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.