AV-specialist Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 27
Niveau 4
Crebo 25717

In het kort

Van film en televisie tot videoclip: jij hebt een enorme interesse in video. Tijdens de opleiding AV-specialist leer jij de kneepjes van het audiovisuele vak. Niet alleen leer je omgaan met een camera, maar je wordt ook een expert in geluid, licht, productie en regie. Monteer jij straks je eigen film?

Downloads

Alle details


Topopleiding keuzegids 2021

Deze opleiding is opnieuw uitgeroepen tot TOP-opleiding door de Keuzegids mbo 2022.

Is de opleiding AV-specialist iets voor jou?

De AV-specialist is een creatief persoon met liefde voor het bewegende beeld. Je werkt graag samen met anderen aan een project. Als AV-specialist heb je kennis van de verschillende onderdelen van het audiovisuele vak, zoals licht, geluid, de juiste camerahoeken en visuele effecten. Je houdt van een beroep waarin geen dag hetzelfde is en je vindt het niet erg om ook ‘s avonds of in het weekend te werken.  Daarnaast leer je werken met de software die je nodig hebt voor het monteren van films of het maken van visuele effecten. 

Tijdens de opleiding

Je werkt tijdens je studie met je medestudenten samen aan een project. Je docent begeleidt jullie in het maken van je showreel, videoclip of film. Dat betekent dat je veel verantwoordelijkheid krijgt over je gemaakte product. Je leert:

 • Realiseren van licht, beeld en geluid 
 • Bedienen van AV-apparatuur en opnames maken 
 • Bewerken en monteren van opnames
 • Conceptontwikkeling
 • Draaiboek maken  
 • Regelen van financieel administratieve zaken  
 • Algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen
 • Loopbaan en burgerschap

In het derde en vierde jaar loop je stage bij een bedrijf in Nederland of het buitenland (bijvoorbeeld Milaan, Curaçao, Berlijn). In het derde jaar assisteer je de AV-specialisten bij je stageplek en in het vierde jaar heb je je eigen projecten. De stages duren een bepaald aantal uur, in plaats van een vast aantal weken. Dat komt, omdat je als AV-specialist niet standaard van 9 tot 5 uur werkt. Tijdens je stages leer je wat vakmanschap is en je ervaart de normen en waarden die bij dit beroep een rol spelen. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

 • Filmproductiebedrijf 
 • Tv-bedrijf 
 • Reclamebedrijf 
 • Geluidsstudio 
 • Postproductiebedrijf  
 • Camerabedrijf  
 • Lichtbedrijf 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld de kunstacademie, media-management, opleiding sounddesign of de rockacademie. 

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding AV-specialist kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Verdieping geluid
 • Verdieping licht
 • Verdieping Software
 • Animatie
 • Griptechnieken
 • Journalistiek in de AV
 • Verdieping editing
 • Creatieve profilering
 • Engels B1/B2
 • Introductie cinematografie
 • Verdieping broadcast

Zo word je toegelaten

Voor de BOL opleiding AV-specialist zijn er maar 27 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan! Zit je bij de eerste 27 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een intake.

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of 
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

Aanvullende eisen
Creatieve en artistieke aanleg. 

Leslocaties

Voor deze opleiding geldt dat er maar een  beperkt aantal plaatsen  beschikbaar zijn. Voor de bol-opleiding  AV-specalist zijn er 27 plaatsen beschikbaar.

Bergen op Zoom

Leerwegen
 • BOL
Beperkt aantal beschikbare plaatsen
 • 27

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Voor de BOL opleiding AV-specialist zijn er maar 27 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan! Zit je bij de eerste 27 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een intake.

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
AV-specialist, Bergen op Zoom, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.