Allround signmaker Bergen op Zoom

Leerweg BOL, BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 27003

In het kort

Creatief. Ontwerpen. Aandacht. Jij weet precies hoe je de beste reclame ontwerpt. Het is een droom om jouw ontwerp op een gebouw te zien hangen? Tijdens de mbo-opleiding allround signmaker leer jij de kneepjes van het ontwerpvak. En je leert om de ontwerpen ook zelf te verwerken. Met jouw werk geef je de wereld meer kleur.

Downloads

Alle details


Is de opleiding allround signmaker iets voor jou?

Je maakt de mooiste creaties. In jouw hoofd maak je overal reclame voor. En jij weet als geen ander waar er vraag naar is. Want als medewerker sign verkoop je je werk aan opdrachtgevers. Je begrijpt dat je ontwerp afhangt van het materiaal waarmee je werkt. Dat technische inzicht heb je namelijk. En het kost je geen moeite om je design daarop aan te passen. Ben je ook nog eens geïnteresseerd in nieuwe ontwerptechnieken? 3D-printers? Dan is dit opleiding voor jou.   

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding allround signmaker leer je ideeën om te zetten in billboards, stickers en gevelreclames. Met andere woorden: met deze opleiding word je reclame-ontwerper. Dit leer je allemaal tijdens je studie:  

 • ontwerpen 
 • ontwerpen en designs klaarmaken om te laten drukken 
 • hoe je materialen aanbrengt (op locatie, of in de werkplaats) 
 • met verschillende materialen werken en het effect dat ze hebben op je ontwerp
 • werken met design computerprogramma’s
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Kies je voor de bol-opleiding? Dan loop je ieder jaar stage.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken 
Als allround signmaker ga je aan de slag bij een reclame- of beletteringbedrijf. Vacatures voor een medewerker sign zijn aan jou gericht.  

Doorstuderen? Dat doe je zo 
Ben je klaar met de opleiding allround signmaker? Dan kun je verder studeren op niveau 4, bijvoorbeeld de opleiding signspecialist.  

Leerwegen

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding. 

https://stagemarkt.nl/  

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding allround signmaker kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Digitale vaardigheden gevorderd 
 • Duurzaamheid in het beroep C 
 • Car- en interiorwrapping 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Allround signmaker, Bergen op Zoom, bbl
Allround signmaker, Bergen op Zoom, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.