Retailmedewerker Roosendaal, Breda

Leerweg BBL, BOL
Duur 1 jaar
Niveau 2
Crebo 25808

In het kort

Als retailmedewerker weet je alles van de winkel waar je werkt. Je verkoopt producten: kleding, schoenen of boeken. Jij houdt de winkel netjes en je zorgt ervoor dat de producten er aantrekkelijk uitzien. Het contact met de klant is het meest belangrijk. Daarmee heb je verkoopgesprekken. En je bent vriendelijk tijdens het afrekenen. Ben jij een prater? En vind je het leuk om mensen advies te geven? Dan is de opleiding retailmedewerker iets voor jou.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding retailmedewerker iets voor jou?

Ben jij iemand die ervan houdt om anderen te helpen? En weet je precies hoe je een product verkoopt? Ben je daarnaast vriendelijk en open? Dan is de opleiding retailmedewerker iets voor jou. Jij werkt graag en hard. Je houdt je aan de afspraak en je komt altijd op tijd. Je bent beleefd en maakt graag een praatje. Jij weet alles van de producten die je verkoopt. Is er een nieuwe trend op de markt? Ook daar weet je alles van. Daarnaast werk je goed in een team.  

Als retailmedewerker verkoop je producten. Zoals kleding, schoenen, mobieltjes, parfum, fietsen of voedsel. Je zorgt ervoor dat de producten er aantrekkelijk uitzien en je houdt de winkel netjes. De schappen en rekken hou jij goed gevuld. Je helpt de klanten en geeft ze advies over hun aankoop. Wanneer de klant iets koopt, reken je met ze af. Soms pak je cadeautjes in. Je houdt de voorraad goed bij. Komen er nieuwe producten binnen? Dan ontvang jij die. Je organiseert de producten in het magazijn. Dankzij jou blijft alles goed op orde. 

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens je opleiding:  

 • nieuwe producten ontvangen en in het systeem zetten 
 • verkoopgesprekken voeren 
 • klanten helpen op een vriendelijke manier 
 • verschillende kassasystemen 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Bij deze opleiding krijg je les over de theorie en de praktijk. Je leert uit boeken of van een docent én in het echt. Door in groepen te werken aan opdrachten. Ook werk je vaak aan grotere projecten. Daardoor leer je meteen hoe het leiden van een winkel écht werkt.  

Stage

Een studiejaar bestaat uit 4 periodes van 9 weken. Ieder leerjaar loop je 2 dagen per week stage. Dit is vanaf periode 3. Tijdens je stage werk je mee in een bedrijf én je werkt aan opdrachten van school. Dat is fijn, want die ervaring heb je later nodig. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding retailmedewerker werk je in een winkel. Bijvoorbeeld hier:  

 • drogist 
 • supermarkt 
 • modezaak  
 • elektronicawinkel. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding retailmedewerker? Dan kun je verder studeren op niveau 3, bijvoorbeeld aan de opleidingen retailspecialist, retailmanager of facilitaire dienstverlening.  

Leerwegen

Bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.   
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met je mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding retailmedewerker kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
 • Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken
 • Financiële administratie
 • Toewerken naar Nederlands 2F

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Retailmedewerker, Breda, bol
Retailmedewerker, Roosendaal, bbl
Retailmedewerker, Roosendaal, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.