Retailmanager Breda, Roosendaal

Leerweg BBL, BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25807

In het kort

Zie jij jezelf als de manager van een locatie van een bedrijf? Je zorgt voor het succes van jouw kantoor. Wat moet er op jouw locatie gebeuren? Je houdt goed overzicht en je weet altijd precies welke beslissingen je moet nemen. Je geeft leiding aan het personeel en zorgt dat ze zich prettig voelen. Ook de klant voelt zich welkom dankzij jou. Zijn er problemen? Dan los jij ze op.

Handel en commercie
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen handel en commercie (retail, sales en marketing, groothandel en international business studies). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past. 

 

Downloads

Alle details


Is de opleiding Retailmanager iets voor jou?

Als retailmanager weet je van aanpakken en doorzetten. Dat betekent vaak de eerste stap zetten. En beslissingen durven nemen. Gelukkig is dat voor jou geen probleem. Want je wilt graag dingen beter maken. Je kunt het goed vinden met je medewerkers en klanten. Je praat goed en werkt fijn met iedereen samen. Jij kunt iedereen overtuigen. Je bent een echte leider. En je houdt ervan om winst te maken. Want dingen verkopen kun jij als de beste.  

Als retailmanager geef je leiding op een locatie. Wat voor soort bedrijf dat is, bepaal jij. Misschien kies je voor een grote kledingwinkel. Of een serie koffiehuizen. Je begeleidt het werk en helpt soms mee in de winkel. Bijvoorbeeld door de producten mooi neer te zetten of te helpen met de verkoop. Dankzij jou beslissingen vergroot je de winst. Waar die beslissingen over gaan? De voorraad, de inrichting en het personeel. Welke beslissing je ook neemt, je overlegt altijd met de directie van het bedrijf.  

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding:  

 • de voorraad bijhouden 
 • activiteiten om te verkopen organiseren en uitvoeren 
 • leiding geven aan een team 
 • afspraken van het beleid uitvoeren 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Bij deze opleiding krijg je les over de theorie en de praktijk. Je leert uit boeken, van een docent én in het echt. Door in groepen te werken aan opdrachten. Ook werk je vaak aan grotere projecten. Daardoor leer je meteen hoe het leiden van een winkel écht werkt.   

Stage

In leerjaar 2 en 3 loop je stage. Tijdens je stage werk je mee in een bedrijf én je werkt aan opdrachten van school. Dat is fijn, want die ervaring heb je later nodig. In leerjaar 1 (basisjaar handel en commercie) loop je geen stage. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding retailmanager werk je op de locatie van een groot bedrijf. Bijvoorbeeld hier:  

 • grootwinkelbedrijven 
 • supermarkten 
 • schoenenwinkels 
 • kledingwinkels 
 • elektronicawinkels  
 • op de afdeling van een warenhuis. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding retailmanager? Dan kun je verder studeren aan het hbo. 

Leerwegen

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 


BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding retailmanager kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Ondernemend Gedrag 3-4
 • Internationaal 2: werken in het buitenland
 • Online Marketing en het toepassen van e-commerce
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Inspelen op Innovaties 4
 • Supermarkt (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Wonen
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4
 • Hbo-doorstroom handel
 • Engels B1/B2
 • Mode 3/4

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

 

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Handel en commercie
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen handel en commercie (retail, sales en marketing, groothandel en international business studies). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past. 

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Retailmanager, Breda, bbl
Retailmanager, Breda, bol
Retailmanager, Roosendaal, bbl
Retailmanager, Roosendaal, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.