Technisch specialist mobiele werktuigen Breda

Leerweg BBL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25670

In het kort

Sleutel je graag aan kleine en grote (landbouw)machines, zoals graafmachines, tractoren, heftrucks e.d.? Dan is de opleiding technisch specialist mobiele werktuigen echt iets voor jou. Jij adviseert klanten over de reparatie aan hun voertuig. Storingen los jij zelf op en reparaties voer jij uit. Klaar met je werk? Dan test jij het voertuig. Je wilt natuurlijk wel zeker weten dat alles perfect werkt… Je bent toch een expert.

Downloads

Alle details


Is de opleiding technisch specialist mobiele werktuigen iets voor jou?

Jij bent goed met techniek. Je vindt het heerlijk om je handen uit de mouwen te steken. Een storing? Daar weet jij straks wel raad mee. Je gaat erg precies te werk, zodat alles goed gaat. Fouten maken doe je niet, want dat kan zorgen voor een onveilige situatie. Jij voelt je verantwoordelijk voor jouw werk. Heb jij ook graag contact met klanten? Dan is deze opleiding echt iets voor jou. 

Tijdens de opleiding leer je alles over storingen vinden en oplossen. De technisch specialist mobiele werktuigen wordt daarom ook wel diagnosetechnicus genoemd.    

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding technisch specialist bedrijfsauto’s: 

 • storingen vinden en oplossen 
 • werken met testapparatuur 
 • omgaan met klanten 
 • systemen onderhouden  
 • klanten adviseren  
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding technisch specialist bedrijfsauto's? Dan kun je verder studeren aan het hbo, bijvoorbeeld aan de opleiding systeemspecialist automotive. 

Leerweg

BBL

Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding technisch specialist mobiele werktuigen kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Digitale vaardigheden basis
 • Voorbereiding HBO, wiskunde voor de techniek
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Voorbereiding APK keurmeester
 • Duurzaamheid in beroep C
 • Basisvaardigheden metaalbewerken
 • Oriëntatie op ondernemerschap

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je dan hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Technisch specialist mobiele werktuigen, Breda, BBL

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.