Aankomend onderofficier grondoptreden (VeVa) Teteringen

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Niveau 3
Crebo 25600

In het kort

Heb jij altijd gedroomd van een baan bij Defensie? Bijvoorbeeld bij de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht of de Koninklijke Marine? Tijdens de mbo-opleiding aankomend onderofficier grondoptreden (VeVa) bereid jij je voor op een baan als onderofficier. Als onderofficier geef je leiding aan militairen. Dat betekent dat je niet alleen fit en sportief moet zijn, maar ook een goede leider. Bij welke krijgsmacht zie jij jezelf leidinggeven?  

Downloads

Alle details


Is de opleiding aankomend onderofficier grondoptreden (VeVa) iets voor jou?

Droom jij van een baan bij Defensie als leidinggevende? Ben je niet alleen fit en sportief, maar ook een goed leider? Kun je goed uitleggen en neem je verantwoordelijkheid? Dan is de opleiding aankomend onderofficier grondoptreden (VeVa) iets voor jou. Deze niveau 3 opleiding duurt 2 jaar en bereidt je voor op de functie van onderofficier. Dit is een leidinggevende functie. Naast het leren verkennen van verschillende terreinen en het optreden bij noodsituaties, leer je ook leidinggeven. Je leert gesprekken voeren en bevelen geven. Stuur jij straks je eigen team aan bij de landmacht, luchtmacht of marine?  

Als onderofficier ben je een teamspeler. Je werkt goed samen met anderen en legt informatie helder uit. Je bent een voorbeeld voor anderen en zo gedraag je je ook. Je bent fysiek en mentaal supersterk. Gelukkig maar, want je hebt een grote verantwoordelijkheid. Hierdoor weet je goed om te gaan met bedreigende situaties.

Voordat je je inschrijft voor deze opleiding, ben je naar de voorlichtingsbijeenkomst van VeVa geweest. De voorlichting vindt plaats tijdens de open dag op Meulenspie 2 in Teteringen. Lees hier meer over de open dag. De voorlichtingsrondes voor Veiligheid en Vakmanschap zijn om
17.30 uur
18.30 uur
19.30 uur

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding aankomend onderofficier grondoptreden (VeVa):  

 • militaire bevelen uitvoeren 
 • rangen en standen 
 • kaart- en kompaslezen 
 • wapens, voertuigen en schepen 
 • sport 
 • les- en leidinggeven 
 • gesprekken voeren 
 • bevelen geven 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Stage 

Na week 50 loop je één keer per vier weken stage. Dit doe je bij de landmacht, luchtmacht of marine. Stage bij de krijgsmachtdelen zijn op de kazerne van Defensie. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Ben je klaar met de opleiding aankomend medewerker grondoptreden? Met jouw kennis en kwaliteiten vind je bijna overal wel een baan. Kies je voor Defensie? Dan kun je aan de slag als onderofficier.  

Als militair ga je op uitzending. Dat is een van de voorwaarden van het militaire beroep. Een uitzending kan een humanitaire missie zijn of een missie naar een oorlogsgebied. De opleiding bereidt je hierop voor. 

Doorstuderen? Dat doe je zo

Ben je klaar met de opleiding aankomend onderofficier grondoptreden (VeVa)? Dan kun je verder studeren bij Defensie. Daar word je verder opgeleid tot soldaat, marinier of korporaal.  

Leerwegen

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Student Daan

Mensen een veilig gevoel geven. Dat is de drijfveer van Daan om marinier te worden. Om zijn droom waar te maken, doet Daan de opleiding VeVa niveau 3. En die is soms zwaar. “Je maakt lange dagen en soms kom je een week niet thuis. Doe je iets verkeerd, dan krijg je dat echt te horen. Het draait allemaal om discipline, op elkaar kunnen bouwen en fit zijn. Ik vind het geweldig. Als je hier eenmaal bent, is het moeilijk om te stoppen. Hierna ga ik ook niveau 4 (leidinggevende team/afdeling/project) doen. Ik wil doorgroeien.”

Daan komt uit een klein dorp waar, bij wijze van spreken, iedereen elkaar kent. De studenten op VeVa komen overal vandaan, van platteland tot grote stad, en zijn van verschillende culturen. “Daar moet je mee leren omgaan, dat is goed voor je ontwikkeling.” Eigenlijk wilde Daan starten bij de opleiding van de mariniers zelf, maar die zat vol. De opleiding VeVa was een alternatief. “Achteraf had ik het niet beter kunnen treffen. Ik was destijds nog speels en niet helemaal fit. Dat is nu wel anders.”

En dat is niet zo vreemd, want de opleiding VeVa bestaat voor een groot deel uit fysiek bezig zijn. “Je bent constant op zoek naar je grens. Om die vervolgens weer te verleggen. Wekelijks doen we aan zwemmen, hardlopen, zelfverdediging en krachttraining. Donderdag is het buitendag: dan gaan we het veld in om verschillende oefeningen te doen. Bijvoorbeeld hardlopen met bepakking of met een gasmasker op. Ook EHBO hoort erbij.” Daarnaast krijgen de studenten theorie, zoals militaire basisvaardigheden en commandovoering, en de verplichte vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Ook tijdens die lessen is de militaire sfeer duidelijk. “De docent legt het één keer uit. Let je even niet op? Dan zoek je het zelf maar op.”

Eén keer per vier weken gaan Daan en zijn medestudenten op bivak. “Het militaire kader leert ons dan van alles: inspectie, zorg dragen voor je spullen, je reactievermogen in het veld en, in mijn geval, commandovoering. Dat is het uitvoeren en uitgeven van taken. Ik doe niveau 3, daarom ben ik leidinggevend groepscommandant. Dat houdt in dat ik instructies geef aan ‘mijn’ jongens. En het betekent ook dat ik word aangekeken op de fouten van mijn groep.”

De sfeer is zoals dat bij militairen hoort. “Doe je iets verkeerd, dan krijg je dat echt te horen. Alles draait om discipline. Natuurlijk is kritiek krijgen niet fijn, maar dan is het belangrijk dat je je herpakt. Voor deze opleiding moet je vooral sportief zijn en tegen autoriteit kunnen. Je leidinggevende is de baas, die zegt wat je moet doen. En dat doe je dan ook. Punt.”

Na niveau 4 lonkt een loopbaan bij de mariniers. “Bij de mariniers mag je veel doen. Je hebt er paratroepers, bruggenbouwers en nog veel meer. En je bent overal inzetbaar. Van Nederland tot de Caraïben. Die afwisseling lijkt me geweldig.” 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Toelating

Tijdens de kennismaking horen we graag waarom je bij Defensie wilt werken. Aan het eind van de dag hoor je of wij denken dat deze opleiding bij je past.  

Zo word je toegelaten 

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.   
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

 • Je bent naar de voorlichtingsbijeenkomst van VeVa geweest. De voorlichting vindt plaats tijdens de open dag op Meulenspie 2 in Teteringen. Lees hier meer over de open dag. De voorlichtingsrondes voor Veiligheid en Vakmanschap zijn om
  17.30 uur
  18.30 uur
  19.30 uur 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding aankomend onderofficier grondoptreden (VeVa) kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Digitale vaardigheden basis
 • Nederlands 3F
 • Sportspecialisatie basis nr. 1
 • Outdoor activiteiten

Opleidingen met keuzedeel VeVa
Bij de volgende opleidingen kun je kiezen voor het keuzedeel Veiligheid en Vakmanschap (VeVa). Je maakt dan kennis met het werken bij Defensie binnen je eigen vakgebied en je loopt stage bij Defensie. Je volgt bij VeVa ook de militaire vakken en de sportlessen.

 • Beveiliger/oriëntatie Koninklijke Luchtmacht - niveau 2
 • Allround/basis technicus bedrijfswagens - niveau 2 en 3
 • Allround medewerker IT systems and devices ICT - niveau 3
 • Vliegtuigonderhoud technicus avionica/mechanica - niveau 4

Leslocaties

Voor de opleiding aankomend onderofficier grondoptreden (VeVa) zijn 60 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 60 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Tijdens de kennismaking horen we graag waarom je bij Defensie wilt werken. Aan het eind van de dag hoor je of wij denken dat deze opleiding bij je past.  

Teteringen

Leerwegen
 • BOL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in Cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Tijdens de kennismaking horen we graag waarom je bij Defensie wilt werken. Aan het eind van de dag hoor je of wij denken dat deze opleiding bij je past.  

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Veiligheid en vakmanschap - aankomend onderofficier grondoptreden, Teteringen, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.