Aankomend medewerker grondoptreden (VeVa) Teteringen

Leerweg BOL
Duur 1,7 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 80
Niveau 2
Crebo 25599

In het kort

Ben jij op zoek naar een baan bij Defensie? Tijdens de opleiding aankomend medewerker grondoptreden (VeVa) leer je alles over de basis van het voeren van gevechten op de grond. Als infanterist of marinier. Tijdens de opleiding leer je alles over het veilig gebruiken van wapens en het verplaatsen op verschillende terreinen. En natuurlijk weet jij straks als geen ander wat je moet doen bij een onverwachte noodsituatie. Laat jij jezelf straks uitdagen als militair? Dan is dit dé opleiding voor jou. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding aankomend medewerker grondoptreden (VeVa) iets voor jou?

Een baan als infanterist of marinier is niet zomaar voor iedereen weggelegd. Jij bent fit en sportief. Je bent een echte teamspeler en je bent niet snel gestrest. Veiligheid van anderen vind jij het allerbelangrijkste en daarom wil je graag een baan bij Defensie. Kies jij straks voor een baan bij de landmacht, luchtmacht of marine?  

Voordat je je inschrijft voor deze opleiding, ben je naar de voorlichtingsbijeenkomst van VeVa geweest. De voorlichting vindt plaats tijdens de open dag op Meulenspie 2 in Teteringen. Lees hier meer over de open dag.

Tijdens de opleiding

Deze VeVa-opleiding duurt 20 maanden. Dit leer je tijdens de opleiding aankomend medewerker grondoptreden (VeVa):  

 • militaire bevelen uitvoeren 
 • rangen en standen 
 • kaart- en kompaslezen 
 • wapens, voertuigen en schepen 
 • sport 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Stage 

Elke 5 weken loop je stage. Dit doe je bij de landmacht, luchtmacht of marine. Stage bij de krijgsmachtdelen kan in het veld zijn of op de kazerne van Defensie. In totaal loop je 15 tot 20 weken stage. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Ben je klaar met de opleiding aankomend medewerker grondoptreden? Met jouw kennis en kwaliteiten vind je bijna overal wel een baan. Kies je voor Defensie? Dan kun je aan de slag bij de landmacht, luchtmacht of de marine als: 

 • soldaat in gevechtsfunctie 
 • soldaat in gevechtsondersteunende functie 
 • marinier bij militaire operaties over water of door de lucht 
 • korporaal 
 • operationeel ondersteunend technicus  
 • ondersteunend logistiek medewerker 

Als militair ga je op uitzending. Dat is een van de voorwaarden van het militaire beroep. Een uitzending kan een humanitaire missie zijn of een missie naar een oorlogsgebied. De opleiding bereidt je hierop voor.  

Doorstuderen? Dat doe je zo

Ben je klaar met de opleiding aankomend medewerker grondoptreden (VeVa)? Dan kun je verder studeren op niveau 3 of bij Defensie. Bij Defensie word je verder opgeleid tot soldaat, marinier of korporaal.  

Leerweg

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Toelating

Voor de opleiding aankomend medewerker grondoptreden (VeVa) zijn 80 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 80 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Zo word je toegelaten 

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg. 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 
 • Je bent naar de voorlichtingsbijeenkomst van VeVa geweest. De voorlichting vindt plaats tijdens de open dag op Meulenspie 2 in Teteringen. Lees hier meer over de open dag.
   
 • Je bent bereid op uitzending te gaan.  

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met je mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding aankomend medewerker grondoptreden (VeVa) kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Nederlands 3F
 • Outdoor activiteiten

Leslocaties

Voor de opleiding aankomend medewerker grondoptreden (VeVa) zijn 80 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 80 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Teteringen

Leerwegen
 • BOL
Beperkt aantal beschikbare plaatsen
 • 80

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Voor de opleiding aankomend medewerker grondoptreden (VeVa) zijn 80 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 80 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je dan hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Veiligheid en vakmanschap - Aankomend medewerker grondoptreden, Teteringen, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.