Signspecialist Bergen op Zoom

Leerweg BOL, BBL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25634

In het kort

Hangt jouw ontwerp straks als billboard langs de snelweg? Of als designsticker op een boot? Tijdens de mbo-opleiding signspecialist leer jij ontwerpen en je designs aanbrengen op verschillende locaties. Je krijgt lessen in materialen en je leert de kneepjes van het ondernemersvak. Wordt de wereld een stukje kleurrijker door jouw werk?

Downloads

Alle details


Is de opleiding signspecialist iets voor jou?

Met jouw creatieve brein maak je straks de mooiste creaties. Je kunt daarnaast ook commercieel denken. Je werk als medewerker sign moet namelijk verkocht worden aan opdrachtgevers. Met jouw technisch inzicht begrijp je dat je ontwerp afhangt van het materiaal waar je mee werkt. Je hebt geen moeite om je design daarop aan te passen. Ben je ook geïnteresseerd in nieuwe ontwerptechnieken als 3D-printers? Dan is dit misschien wel de opleiding voor jou! 

Tijdens de opleiding

Je leert tijdens de opleiding signspecialist vooral om je creativiteit om te zetten in mooie billboards, stickers en gevelreclames. Wat ga je onder andere allemaal doen tijdens je studie: 

 • Zelfstandig ontwerpen, plotten van je ontwerpen en klaarmaken om te laten drukken 
 • Leren hoe je diverse materialen op locatie of in de werkplaats aanbrengt. Waar houd je rekening mee? 
 • De verschillen leren tussen de materialen en wat voor effect ze hebben op je ontwerp 
 • Leren hoe je werkt met designcomputerprogramma’s
 • Lessen in ondernemerschap en projecten managen
 • Algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen
 • Loopbaan en burgerschap

Als je kiest voor de BOL-opleiding, dan loop je elk jaar stage. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je kunt bijvoorbeeld bij een reclame- of beletteringbedrijf werken. Of je eigen bedrijf starten. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Signspecialist op zak? Dan kun je doorstromen naar een designopleiding in het hbo.

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding signspecialist kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Corporate Design
 • Car- en interiorwrapping
 • Corporate Design
 • Verdieping Colormanagement

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BOL) € 608,-*
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.