Signspecialist Bergen op Zoom

Leerweg BOL, BBL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 27004

In het kort

Hangt jouw ontwerp straks als billboard langs de snelweg? Of als sticker op een boot? Tijdens de mbo-opleiding signspecialist leer jij ontwerpen. En je designs aanbrengen op verschillende locaties. Je leert alles over materialen en hoe je ondernemer wordt. Geven jouw ontwerpen de wereld meer kleur?  

Downloads

Alle details


Is de opleiding signspecialist iets voor jou?

Je maakt de mooiste ontwerpen. En je weet precies hoe de bedrijfswereld in elkaar zit. Je verkoopt je werk namelijk aan klanten. Je bent technisch. En daarom weet je dat ieder ontwerp anders is. En welk materiaal je daarvoor gebruikt. Want ieder materiaal wekt een ander gevoel op. Je hebt geen moeite om je design daarop aan te passen. Ben je ook geïnteresseerd in nieuwe ontwerptechnieken en 3D-printers? Dan is dit dé opleiding voor jou.   

Tijdens de opleiding

Billboards, stickers en gevelreclames: jij leert ze tijdens je opleiding maken. De ideeën in je hoofd komen tijdens deze opleiding tot leven. Je leert hoe je reclame maakt. Of een belangrijke boodschap brengt. Dit leer je allemaal tijdens je opleiding:  

 • bedenken en ontwerpen van designs 
 • designs klaarmaken om te laten drukken
 • materialen aanbrengen: op locatie of in de werkplaats 
 • de verschillen tussen materialen en hoe je ze gebruikt 
 • alles over ondernemen en het leiden van projecten 
 • werken met design computerprogramma’s  
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Volg je de bol-opleiding? Dan loop je ieder jaar stage.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als medewerker sign maak je graag reclame. Handig, want daarmee kun je bij een reclamebureau gaan werken. Als reclameontwerper bijvoorbeeld. Of bij een beletteringbedrijf. Liever iets anders? Denk dan eens na over het starten van je eigen bedrijf. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding signspecialist? Dan kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld aan een designopleiding.

Leerwegen

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding signspecialist kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Corporate Design
 • Car- en interiorwrapping
 • Corporate Design
 • Verdieping Colormanagement

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Signspecialist, Bergen op Zoom, bbl
Signspecialist, Bergen op Zoom, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.