Recht, verzekeringen en hr specialist Breda, Roosendaal

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25726

In het kort

De medewerker recht, verzekeringen en hr specialist is goed op de hoogte van de Nederlandse wetgeving. Je werkt met contracten, akten en overeenkomsten en helpt mensen die wettelijk iets moeten regelen. Denk aan een paspoort, rijbewijs of huwelijk. Of gaat je interesse meer uit naar verzekeringen of het werken op het gebied van personeelszaken? Met deze opleiding is het allemaal mogelijk. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding recht, verzekeringen en hr specialist iets voor jou?

Als recht, verzekeringen en hr medewerker help je mensen die wettelijk iets willen regelen. Denk aan een paspoort, rijbewijs, huwelijk, bezwaarschrift of vergunning. Je verzamelt gegevens, stelt documenten op en geeft advies. Je hebt dus veel contact met klanten. Het is daarom belangrijk dat je communicatief en sociaal vaardig bent. Je kent de regels en je houdt je eraan. Het is belangrijk dat je het leuk vindt om in de wet- en regelgeving te duiken. Je bent onderzoekend, gemotiveerd en je pakt zaken uit jezelf aan.  

Tijdens de opleiding

Tijdens deze opleiding krijg je te maken met de verschillende onderdelen van de rechtspraak. Denk aan arbeidsrecht, belasting- en bestuursrecht en familie- en erfrecht. Je leert dossiers opbouwen en bijhouden en hoe je aanvragen in behandeling neemt. 

Het onderwijsprogramma bestaat o.a. uit:

 • Nederlands
 • Engels
 • Strafrecht
 • Belastingrecht
 • Arbeidsrecht en organisatiekunde
 • Rekenen
 • Loopbaan en burgerschap

Wat je nog meer leert

Naast theoretische lessen is er ook veel ruimte voor leren in de praktijk. Zo zijn er vaardigheidslessen en doe je projecten in groepjes. Ook zijn er workshops, trainingen, gastsprekers en bedrijfsbezoeken. Je leert de werkzaamheden zoals je die ook later zal gaan uitvoeren. Hiervoor hebben we een speciaal digitaal programma.  

Stage

Je loopt een jaar stage in de richting die je hebt gekozen. Hier leer je alle taken zelfstandig uit te voeren. Om te laten zien dat je alle taken kunt uitvoeren, leg je aan het einde van de stage een Proeve van Bekwaamheid af. Deze Proeve is (onderdeel van) het officiële eindexamen van de opleiding.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je werkt in de zakelijke dienstverlening. Denk aan een notariskantoor, advocatenkantoor, de gemeente, verzekeraar of een incassobureau. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 recht, verzekeringen en hr specialist op zak? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld Management, Economie en Recht, Bestuurskunde of HRM. 

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of 
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in eenzelfde beroep- of beroepencategorie, of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij deze opleiding kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Internationalisering en Internationaal recht
 • Verdieping Sociale Zekerheid
 • Algemene economie
 • Engels B1/B2
 • Praktijkonderzoek
 • Onderzoek en Beleid

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Laptop specificatie

Bij de aanschaf van een laptop stellen we op de Wilhelminasingel 33, Breda de volgende laptop eisen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Recht, verzekeringen en hr specialist, Breda, BOL
Recht, verzekeringen en hr specialist, Roosendaal, BOL

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.