Recht, verzekeringen en hr specialist Breda, Roosendaal

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25726

In het kort

De medewerker recht, verzekeringen en hr-specialist weet alles van de Nederlandse wetten. Je werkt met contracten, officiële documenten en overeenkomsten. Je helpt mensen die iets volgens de wet moeten regelen. Bijvoorbeeld een huwelijk, rijbewijs of paspoort. Je kunt ook kiezen voor verzekeringen. Of personeelszaken. Klinkt dit interessant? Dan is de opleiding recht, verzekeringen en hr-specialist iets voor jou.   

Zakelijke dienstverlening
Als student van zakelijke dienstverlening krijg je op niveau 4 een gezamenlijk en breed basisdeel van een half jaar. Daarna kun je uitstromen in één de volgende richtingen: bedrijfsadministratie, marketing en communicatie, recht, verzekeringen en hr en managementassistent.

Downloads

Alle details


Is de opleiding recht, verzekeringen en hr specialist iets voor jou?

Als recht, verzekeringen en hr-medewerker help je mensen die iets volgens de wet moeten regelen. Jij regelt paspoorten, reisverzekeringen of arbeidscontracten. Je maakt documenten, zoals brieven met bezwaren of brieven waarin toestemming wordt gegeven. Je kent de regels en je houdt je daaraan. Je weet ze ook goed uit te leggen. Vooral aan klanten. Daar heb je namelijk veel contact mee. Het is dus belangrijk dat je goed kunt praten en schrijven. En dat je aardig blijft tegen de klant.  

Vind jij wetten en regels interessant? Leer je daar graag meer over? Ben je onderzoekend en werk je graag zelfstandig? Dan is de opleiding recht, verzekeringen en hr-specialist iets voor jou.  

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding leer je alles over recht. En de verschillende onderdelen daarvan. Dit leer je allemaal:  

 • arbeidsrecht 
 • belasting- en bestuursrecht  
 • familie- en erfrecht 
 • strafrecht 
 • belastingrecht 
 • arbeidsrecht en organisatiekunde 
 • zaken opbouwen en bijhouden  
 • aanvragen in behandeling nemen  
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Dit vak leer je het beste door het te doen. Daarom werk je tijdens de opleiding met veel projecten. Zo lijkt het net echt. Soms werk je alleen, soms werk je groepen. Je krijgt workshops en trainingen. Tijdens de opleiding komen experts uit het bedrijfsleven langs. Of je bezoekt ze zelf op kantoor. We hebben daarnaast een speciaal programma waarop je digitaal leert wat je later voor werk gaat doen. Zo zie je meteen hoe het werk in de praktijk is. 

Stage

Tijdens je opleiding loop je stage. De stage duurt een heel schooljaar. Je loopt stage bij een bedrijf dat past bij de studierichting die je kiest. Daar leer je verschillende taken zelfstandig uitvoeren. Aan het einde van je stage laat je zien wat je kunt. Dit doe je met een proeve van bekwaamheid. Dit type examen is deel van het eindexamen van de opleiding.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding recht, verzekeringen en hr-specialist werk je voor bedrijven die diensten verkopen. Bijvoorbeeld hier: 

 • notariskantoor 
 • advocatenkantoor
 • de gemeente 
 • verzekeraar  
 • incassobureau 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding recht, verzekeringen en hr-specialist? Dan kun je verder studeren aan het hbo, bijvoorbeeld aan de volgende opleidingen: management, economie en recht, bestuurskunde of human resource management (HRM). 

Leerwegen

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Student Olivia

Voor Olivia is recht, verzekeringen en hr de tweede mbo-opleiding die ze doet. “Ik heb eerst de kappersopleiding afgerond. Toen ik daarmee klaar was, vroeg ik me af of dat nou was wat ik tot mijn pensioen wilde doen. Het antwoord was ‘nee’. Na een speurtocht op internet kwam ik uit op mijn huidige opleiding. Ik kan er straks nog alle kanten mee op. Maar het vak recht vind ik echt het allerleukst. Daarom ga ik in mijn derde en laatste studiejaar stage lopen bij de rechtbank in Rotterdam.”

En die stage houdt veel meer in dan telefoontjes beantwoorden, weet Olivia. “Ik ben de contactpersoon voor de advocaat van een verdachte aan de ene kant en de rechtbank aan de andere kant. Van alle informatie maak ik een dossier waarmee zij weer de zittingen bij de rechtbank voorbereiden. Ook mag ik me verdiepen in cases van het strafrecht. Ik loop heel het schooljaar vijf dagen per week stage. Af en toe kom ik nog naar school voor een terugkomdag en uiteindelijk nog om mijn examen te doen en mijn diploma op te halen.”

Veel mbo-opleidingen bestaan uit weinig theorie en veel praktijk. Bij de opleiding recht, verzekeringen en hr is dat juist andersom. “Bepaalde wetten, regels en begrippen moet je uit je hoofd kennen. Steek je geen moeite in de theorie, dan loop je snel achter. Je moet echt de discipline hebben om te bestuderen wat de docenten aan huiswerk opgeven. Gelukkig hoef je het huiswerk niet per se thuis te doen. Je krijgt genoeg tijd om alles in de lessen zelf af te maken. Natuurlijk is er ook ruimte voor de praktijk. We gaan bijvoorbeeld naar zittingen in de rechtbank. Of het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) komt langs op school.”

Thuis is Olivia nog wel veel bezig met de portfolio opdrachten. “Elke week krijg je voor elk vak een groot project dat je moet afronden. Bij recht krijg je dan bijvoorbeeld informatie over een familie die bestaat uit een stiefvader, een moeder, een zoon en een pleegdochter. Aan de hand van wetsartikelen binnen het familierecht moet je dan beschrijven wie welke rechten heeft bij een bepaalde situatie. Voor hr moet je diezelfde week een interview doen met iemand van een uitzendbureau en daarvan een filmpje van acht minuten maken. En bij verzekeringen schrijf je een verslag over het bezoek van het UWV.” Het lijken losse opdrachten van de drie belangrijkste vakken op school. “Toch hebben de opdrachten heel veel met elkaar te maken, ze zijn verweven. Daardoor zie je de verbanden tussen de vakken duidelijker.”

Met de docenten op haar opleiding is Olivia heel blij. “Ze zijn aardig en ze hebben kennis van de vakken. Ze willen je echt helpen en je kunt bij hen terecht als je eens ergens mee zit.” Wat Olivia straks gaat doen zodra ze deze opleiding heeft afgerond? “Eerst wilde ik bewindvoerder worden, dus mensen helpen om hun schulden af te lossen. Maar nu zie ik mezelf toch meer in de richting van het strafrecht gaan. Ik ga daarom nog doorstuderen: hbo recht of een sociaal juridische richting.”

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding recht, verzekeringen en hr-specialist kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Internationalisering en Internationaal recht
 • Verdieping Sociale Zekerheid
 • Algemene economie
 • Engels B1/B2
 • Praktijkonderzoek
 • Onderzoek en Beleid

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Zakelijke dienstverlening
Als student van zakelijke dienstverlening krijg je op niveau 4 een gezamenlijk en breed basisdeel van een half jaar. Daarna kun je uitstromen in één de volgende richtingen: bedrijfsadministratie, marketing en communicatie, recht, verzekeringen en hr en managementassistent.

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Recht, verzekeringen en hr specialist, Breda, bol
Recht, verzekeringen en hr specialist, Roosendaal, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.