Operator C Bergen op Zoom

Leerweg BOL, BBL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25303

In het kort

Als operator C werk je aan een geautomatiseerd productieproces. Bijvoorbeeld in de voedingsmiddelenindustrie, de chemische industrie of bij een drinkwaterbedrijf. Met allerlei meet- en regelapparatuur bewaak, stuur en regel je het proces. Je onderzoekt en verbetert het proces en vertelt collega’s hoe het werkt. Jij zorgt met je collega’s dat het proces soepel loopt.

Downloads

Alle details


Is de opleiding operator c iets voor jou?

Je werkt als procesoperator in een omgeving waar veiligheid bovenaan staat. Ook milieubewust en economisch bewust handelen is erg belangrijk. Als in het productieproces iets mis gaat, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Daarom heb je veel verantwoordelijkheid.Wat je leert in de opleiding, helpt je om verantwoorde keuzes te kunnen maken als operator C.   

Wat voor type ben je?

Als procesoperator ben je de ultieme samenwerker. Je weet waarmee je bezig bent. Je vertrouwt op de vakbekwaamheid van je collega’s. Andersom kunnen je collega’s ook vertrouwen op jouw vakbekwaamheid. Dit leer je tijdens de opleiding:  

 • algemeen vormende vakken met veel aandacht voor communicerenrapporteren en arbeidsomstandigheden, Engels, loopbaan en burgerschap 
 • beroepstechnische vakken met procestechnische installaties, meet- en regelapparatuur, kwaliteit, veiligheid, logistiek, communicatie en milieu 
 • ondersteunende vakken als wiskunde, natuurkunde, scheikunde en diverse practica 

Tijdens de opleiding

Tijdens je opleiding heb je veel theorievakken en praktijklessen op school. Stage in de praktijk bij een erkend leerbedrijf vormt jaarlijks een belangrijk deel van je opleiding. Meestal ligt er aan het einde van je opleiding een carrièrekans bij een van de bedrijven waar je gewerkt hebt. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je kunt gaan werken in heel veel bedrijven in verschillende vormen van de procesindustrie, zoals:  

 • chemie 
 • olieraffinage en petrochemie  
 • kunststof producerende en verwerkende industrie 
 • biobased industrie 
 • farmaceutische industrie 
 • nutsbedrijven als drinkwaterbedrijven en afvalwerkingsindustrie
 • papier- en kartonnage-industrie  
 • voedingsmiddelenindustrie  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo - niveau 4 Operator C op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo bijvoorbeeld naar Chemische technologie of Technische bedrijfskunde.

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding operator c kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • levensmiddelentechniek  
 • verbreding procesoperator in de productie industrie  
 • Voorbereiding hbo wiskunde voor techniek 
 • In-line meet- en analyseapparatuur in de procesindustrie 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BOL) € 608,-*
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.