Operator C Bergen op Zoom

Leerweg BOL, BBL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25802

In het kort

Als operator C zorg je dat productieprocessen vanzelf werken. Bijvoorbeeld voor voedsel, in de chemische industrie of bij een energiebedrijf. Met de juiste apparaten regel je alles voor het proces. Zodat iedereen veilig kan werken. Daarnaast kijk je altijd hoe je het proces nóg beter kunt maken. Je vertelt je collega’s precies hoe het productieproces werkt. Samen zorgen jullie ervoor dat alles goed gaat.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding operator C iets voor jou?

Werken als procesoperator. Dat betekent dat veiligheid belangrijk is. Want je weet dat er niets fout mag gaan. Je denkt daarbij aan het milieu en de kosten. Want je begrijpt dat beide belangrijk zijn. Gelukkig leer je tijdens de opleiding hoe je goede keuzes maakt.   

Tijdens de opleiding

Dit is dé opleiding tot operator. Als procesoperator heb je veel kennis. Daarom krijg je vakken zoals technologie, procestechniek en meet- en regeltechniek. Daarnaast krijg je andere vakken die helpen om de technologie nog beter te begrijpen. Deze dingen leer je:  

 • wiskunde, natuurkunde en scheikunde 
 • problemen oplossen 
 • kwaliteit verzekeren 
 • veilig werken met anderen 
 • veilig werken voor het milieu 
 • zorgen dat een organisatie goed loopt 
 • verslag uitbrengen aan collega’s en klanten  
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen  

Stage 

De beste kennis doe je op in de praktijk. Daarom loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Het is een belangrijk deel van je opleiding. Je loopt stage in het tweede, derde en vierde leerjaar. En wie weet kun je na je opleiding wel aan de slag bij het bedrijf waar je stage gelopen hebt. 

Na je opleiding

Als procesoperator werk je graag samen. Je weet waar je mee bezig bent. Je vertrouwt op je collega’s. En andersom vertrouwen je collega’s jou ook. Dankzij jouw kennis en slimme keuzes. Je kunt gaan werken bij veel verschillende bedrijven. Overal is wel een productieproces te vinden. Bijvoorbeeld hier:  

 • chemiebedrijven 
 • olie raffinage en petrochemie 
 • bedrijven in kunststof 
 • biobased industrie 
 • farmaceutische industrie 
 • drinkwaterbedrijven  
 • afvalwerking industrie 
 • papier- en kartonnage-industrie  
 • voedingsmiddelenindustrie  

Doorstuderen? Dat doe je zo

Ben je klaar met de opleiding operator C? Dan kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld aan de opleidingen chemische technologie of technische bedrijfskunde. 

Leerwegen

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.

 

 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding operator c kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • levensmiddelentechniek  
 • verbreding procesoperator in de productie industrie  
 • Voorbereiding hbo wiskunde voor techniek 
 • In-line meet- en analyseapparatuur in de procesindustrie 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Operator C, Bergen op Zoom, bbl
Operator C, Bergen op Zoom, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.