Podium- en evenemententechnicus Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 27
Niveau 3
Crebo 25800

In het kort

Kijk jij tijdens een concert altijd naar de verlichting? Of ben je benieuwd hoe bijvoorbeeld de Ziggo Dome het geluid zo goed mogelijk regelt van een evenement? Tijdens de opleiding podium- en evenemententechnicus leer jij de kneepjes van het technische mediavak. Word specialist op het gebied van podiumtechniek, studiogeluidstechniek of de belichting van bijzondere gebouwen.

Downloads

Alle details


Is de opleiding Podium-en evenemententechnicus iets voor jou?

De podium- en evenemententechnicus is een specialist op het gebied van onder andere podiumtechniek, studiogeluidstechniek en belichting van architectuur. Naast veel kennis van de techniek, weet jij als podium- en evenemententechnicus ook hoe je rekening houdt met het idee en gevoel achter een productie of evenement. Geen dag of werkplek is hetzelfde! 

Je kunt omgaan met verschillende moeilijke situaties, zoals slecht weer, grote groepen mensen tijdens een evenement en gespannen artiesten. ‘s Nachts werken? Dat vind jij ook geen probleem. Je hebt nu eenmaal geen 9-5-baan.  

Uiteindelijk gaat het maar om één ding: jouw passie voor het vak, muziek en organiseren. 

Je leert tijdens de opleiding:

Tijdens de opleiding krijg je les in de verschillende technieken van het beroep podium- en evenemententechnicus. Daarnaast leer je hoe je tijdens je werk altijd zorgt voor de veiligheid van artiesten, medewerkers en het publiek. Wat doe je bijvoorbeeld bij een storm tijdens een festival? Of hoe ga je om met een publiek van 80.000 mensen? Je leert:

 • Een productie (technisch) voorbereiden
 • Een productie realiseren
 • Verrichten van productieondersteunende werkzaamheden
 • Nederlands, Engels en rekenen
 • Loopbaan en burgerschap

Je studie is praktijkgericht, dus krijg je ook lessen op unieke locaties als het Poppodium Gebouw-T, Theater de Maagd en Theater De Kring. De nieuwste technologieën in het vak zie je tijdens demonstraties op school.  

In het derde jaar loop je stage. Je docenten hebben een groot netwerk van bedrijven waar je als podium- en evenemententechnicus aan de slag kunt. Zij helpen je graag met het zoeken naar een interessante stage. Je loopt zo’n 900 uur stage bij een bedrijf in Nederland of in het buitenland. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als podium- en evenemententechnicus kun je in vaste dienst of als freelancer werken voor een: 

 • Schouwburg 
 • Muziekcentrum 
 • Theater 
 • Theatergezelschap 
 • Producent (opera, dans, drama, cabaret) 
 • Festival 
 • Poppodium 
 • Geluidsstudio 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 Podium- en evenemententechnicus op zak? Dan kun je doorstromen naar het mbo niveau 4, bijvoorbeeld Podium- en evenemententechnicus licht of Podium- en evenemententechnicus geluid. 

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Voor deze opleiding geldt dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Voor de bol-opleiding podium- en evenemententechnicus niveau 3 zijn er, samen met de opleidingen podium- en evenemententechnicus geluid niveau 4 en podium- en evenemententechnicus licht niveau 4 27 plaatsen beschikbaar. Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld. Meld je daarom op tijd aan.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of 
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding podium- en evenemententechnicus kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Orienteren op ondernemerschap
 • Live beeld
 • Rigging in de evenemententechniek
 • Artistiek inzicht

Leslocaties

Voor deze opleiding geldt dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Voor de bol-opleiding Podium & Evenemententechniek zijn er 27 plaatsen beschikbaar. Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld. Meld je daarom op tijd aan! 

Bergen op Zoom

Leerwegen
 • BOL
Beperkt aantal beschikbare plaatsen
 • 27

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. 

Aanmelden

Voor deze opleiding geldt dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Voor de bol-opleiding podium- en evenemententechnicus niveau 3 zijn er, samen met de opleidingen podium- en evenemententechnicus geluid niveau 4 en podium- en evenemententechnicus licht niveau 4 27 plaatsen beschikbaar. Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld. Meld je daarom op tijd aan.

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Podium- en evenemententechnicus, Bergen op Zoom, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.