Straatmaker Breda

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25755

In het kort

Lekker buiten werken en altijd op veel verschillende plekken zijn? Als straatmaker ben je een vakman die straten, trottoirs, wegen, pleinen of tuinen aanlegt. Is deze mbo-opleiding iets voor jou?

Downloads

Alle details


Is de opleiding straatmaker iets voor jou?

Als straatmaker werk je aan wegen, stoepen en andere bestratingen. Je voert voorbereidende werkzaamheden uit. Zoals het inrichten van het werkterrein, controleren van funderingen, veiligstellen van kabels en leidingen en het stellen van banden en kolken. Daarnaast organiseer je het werk van je collega’s. Je zorgt voor de taakverdeling en je geeft leiding.

Wat voor type ben je?

Een goede straatmaker is iemand die:

 • Graag de handen uit de mouwen steekt
 • Graag buiten werkt
 • Goed kan samenwerken en overleggen
 • Vakdeskundigheid toepast
 • Weet hoe hij materialen en middelen inzet
 • Goed kan aansturen en begeleiden
 • Formuleert en rapporteert
 • Klantgericht is
 • Kwaliteit wil leveren

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding straatmaker leer je meer dan alleen een strakke stoep tegelen. Je leert ook tekeningen lezen en uitrekenen hoeveel materiaal je nodig hebt. Na de opleiding weet je ook alles over verschillende materialen. Denk aan bakstenen, keien, tegels en natuurstenen. Verder leer je met verschillende machines werken.

 • Basis gww-werk uitvoeren (baan maken, banden en kolken stellen, eenvoudig straatwerk uitvoeren)
 • Straatwerk uitvoeren (uitzetten en aanleggen van kruisingen, uitzetten en aanleggen van erven en pleinen, uitzetten en uitleggen van natuursteenbestratingen)
 • Organiseren van de dagelijkse werkzaamheden
 • Aansturen van collega’s
 • Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als straatmaker werk je bij bestratingsbedrijven, hoveniersbedrijven of aannemersbedrijven. Je werkt vaak in publieke en openbare ruimtes zoals in winkelcentra, bedrijfsterreinen, parken, speeltuinen en woonwijken.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 Straatmaker op zak? Dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, bijvoorbeeld Uitvoerder Bouw en Infra.

Leerweg

BBL
Tijdens de bbl-opleiding timmerman werk je 4 dagen in de week bij een leerbedrijf. Eén dag in de week volg je theorie op school. Bij de bol-opleiding loop je in alle opleidingsjaren 3 dagen stage en ga je 2 dagen per week naar school.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding straatmaker kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Werken in verontreinigde bodem
 • Bestratingsprofielen
 • Werken met hulpmiddelen en machines voor mechanisch straten

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Straatmaker, Breda, BBL

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.