Opperman bestratingen Breda

Leerweg BBL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25754

In het kort

Lekker buiten werken en altijd op veel verschillende plekken zijn? Als opperman bestratingen help je de straatmaker bij zijn werk. Je werkt aan wegen, stoepen, tuinen, speeltuinen en andere bestratingen. Is deze mbo-opleiding iets voor jou?

Downloads

Alle details


Is de opleiding opperman bestratingen iets voor jou?

Je werkt samen met de straatmaker aan wegen, stoepen en andere bestratingen. Je voert voorbereidende werkzaamheden uit. Denk aan het inrichten van het werkterrein, het veiligstellen van kabels en leidingen en het stellen van banden en kolken. Je voert zand en stenen aan voor de straatmaker en je maakt passtukken. Verder maak je eenvoudige tegel- en steenbestratingen. Als jullie klaar zijn met bestraten, veeg je alles aan. Veel werk gebeurt nu met de machine. Hierdoor is de lichamelijke belasting een stuk minder dan vroeger.

Wat voor type ben je?

Een goede opperman bestratingen is iemand die:

 • Goed kan samenwerken en overleggen
 • Weet wat hij doet
 • Instructies en procedures opvolgt
 • Graag de handen uit de mouwen steekt
 • Graag buiten werkt

Tijdens de opleiding opperman bestratingen leer je hoe wegen en stoepen worden bestraat. Je leert het werk voorbereiden en hoe je de locatie veilig afzet. Na deze opleiding weet je ook hoe je de straatmaker ondersteunt in zijn werk.

Tijdens de opleiding

 • Gww-werk uitvoeren (baan maken, banden en kolken stellen, eenvoudig straatwerk uitvoeren)
 • Hoe je het werkterrein inricht
 • Hoe je het werk voorbereidt
 • Straatwerk uitvoeren (uitzetten en aanleggen van kruisingen, erven en pleinen, natuursteenbestratingen)
 • Hoe je helpt bij het uitzetten van straatwerk
 • Hoe je helpt bij bestratingswerkzaamheden
 • Bestrating afwerken
 • Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als opperman bestratingen werk je bij bestratingsbedrijven, hoveniersbedrijven of aannemersbedrijven. Je werkt vaak in publieke en openbare ruimtes zoals in winkelcentra, bedrijfsterreinen, parken, speeltuinen en woonwijken.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 2 Opperman bestratingen op zak? Dan kun je doorstromen naar bijvoorbeeld Straatmaker niveau 3.

Leerweg

BBL
Tijdens de bbl-opleiding timmerman werk je 4 dagen in de week bij een leerbedrijf. Eén dag in de week volg je theorie op school. Bij de bol-opleiding loop je in alle opleidingsjaren 3 dagen stage en ga je 2 dagen per week naar school.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Opperman bestratingen kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Rioleringstechnieken
 • Bestratingsprofielen
 • Grondwerk
 • Werken met hulpmiddelen en machines voor mechanisch straten

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 2) € 270

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Opperman bestratingen, Breda, BBL

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.